Mardok Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) Boot’owanie z Pen-Drive: Sporządzenie boot’owalnego Pen-Drive to naprawdę prosta i niewymagająca dużo wolnego czasu czynność. O zaletach tego rozwiązania można by długo pisać, więc wymienię może najważniejsze przede wszystkim możliwość wgrywania nowych biosów do płyt głównych czy kart graficznych, kopie zapasowe systemu czy też wszelakiego rodzaju programy do wyszukiwania i naprawy bad sektorów na dysku twardym. Tyle słowem wstępu ;) Aby sporządzić boot’walnego Pen-Drive potrzebny nam będzie program HP USB Disk Storage Format Tool oraz pliki z systemem operacyjnym MS-DOS. Po zgromadzeniu tychże rzeczy zabieramy się do pracy. Download: HP USB Disk Storage Format Tool Pliki Boot'ujące Krok pierwszy rozpakowanie pliku win98boot.zip oraz zainstalowanie programu HP USB Disk Storage Format Tool. Teraz należy podłączyć nasz Pen-Drive i włączyć program HP USB Disk Storage Format Tool z listy dostępnych napędów wybrać nasz Pen-Drive a system plików ustawić na FAT. Dodatkowo możemy podać etykietę dla naszego napędu: Kolejnym korkiem jest wybranie Quick Format nie jest to konieczne, ale znacząco przyspieszy cały proces. Na koniec wybieramy Creat a DOS startup Disk i wybieramy lokalizacje, w której wcześniej rozpakowaliśmy zawartość archiwum win98boot.zip. Teraz wciskamy klawisz Start. Po jego wciśnięciu pojawi się komunikat, iż wszystkie informację na naszym napędzie zostaną utracone, odpowiadamy twierdząco. Po krótkiej chwili pojawi się okno podsumowujące proces formatowania, klikamy OK. i możemy już zamknąć program. Jeżeli mamy włączoną opcje pokazywania ukrytych plików w systemie, zwartość naszego Pen-Drive powinna wyglądać w następujący sposób. Teraz możemy już nagrywać na nasz napęd, co tylko chcemy, nowe biosy czy też programy, które nam się mogą przydać podczas awarii systemu. Osobiście używam takiego napędu w głównej mierze do sporządzania kopi systemu za pomocą programu Ghost, zmiany biosów mojej płycie głównej oraz testowania pamięci RAM takimi programami jak np. GoldMemory czy MemTest. Na koniec aby zabootowac z naszego napędu należy w biosie płyty głównej wybrać odpowiednią opcję. W jednych płytach będzie ona w tym samym miejscu co wybieramy boot'wanie z napędu CD/DVD-ROM a w innych na liście dysków twardych i ich kolejności podczas boot'owania. W razie problemów z znalezieniem tej opcji przyjdzie nam z pomocą instrukcja obsługi ;) Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 ... a nie prościej tak? : >run command.com >format usb_disk: </u> /s format.exe i command.com z w98/95 (bootdisk.com) Można też normalnie z windy, po użyciu WindowsEnablera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) ... a nie prościej tak? : >run command.com >format usb_disk: </u> /s format.exe i command.com z w98/95 (bootdisk.com) Co do tego "prościej" mam pewne wątpliwości zwłaszcza na Viście : Można też normalnie z windy, po użyciu WindowsEnablera ;) Właśnie przetestowałem metodę z odblokowywaniem opcji za pomocą Windows Enabler i efekt jest taki iż format przebiega prawidłowo, pliki sie kopiują ale coś nie tak z Boot Sektorem. Bios mojej płyty głównej w ogóle nie wykrywa tak sformatowanego napędu co za tym idzie nie możliwe jest z niego uruchomienie system. Powrót do metody z programem HP w celu wyeliminowania "ewentualnych kaprysów sprzętu" i bootowanie z pen-drive ponownie stało się możliwe. Postanowiłem dać jeszcze jedną szansę Windows Enabler i efekt jak poprzednio, po póki nie użyje programu HP nie mogę zabootować z pen-drive. Nie wiem jak to jest na XP czy 2003 bo nie mam żadnego z tych systemów pod ręką ale u mnie na Viście jedynie program HP spełnia założenia tematu, bo do zwykłego kopiowania plików to ja mogę sobie Explorera użyć ;) Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Przełącznika /s w poleceniu format w NT 5.x i 6 nie ma i trzeba by uzywac dos/win9x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Faktycznie, coś misię po...myliło. sorki :D WinEnabler u mnie nie chce chodzić - jeszcze nie wiem dlaczego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 A u mnie HP pisze jedynie ze urzadzenie jest chronione przed zapisaem i nie pzowoli na format ;D Postaram sie wyrwac jakies normalne USB deVice a nie MP3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 A u mnie HP pisze jedynie ze urzadzenie jest chronione przed zapisaem i nie pzowoli na format ;D Postaram sie wyrwac jakies normalne USB deVice a nie MP3... Kilkoro ludzi już na forum pisało o tym że nie da się sformatować bo pisze iż urządzenie jest zabezpieczone przed zapisem, np MP3 do Creative i jakiś iPod. Co do iPoda na zagranicznym forum była informacja aby przytrzymać klawisz Play kilka sec natomiast co do Creative nie udało mi się znaleźć żadnych porad na ten temat. Sam jako jako Bootujacego PenDrive używam stara "martwą empetrujkę" (jako pamięć działa ale plików muzycznych już nie umie odtwarzać ;) ) i nie mam z tym problemów ale to stary i tani (nawet za czasów nowości) wynalazek to może dlatego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Mardok Bravo , wlasnie szukalem jak to zrobic , ale nie moglem znalezc plikow z MsDosem . U mnie chodzi na zwyklym multi czytniku kart :) mam 3 karty rozne formaty SD MiniSD wszystko smiga . To teraz moze bys wykombinowal jak przekopiowac na takiego pendrive Hiren's Boot CD ?? to by bylo zajebiste narzedzie na pendrive . Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Mardok Bravo , wlasnie szukalem jak to zrobic , ale nie moglem znalezc plikow z MsDosem . U mnie chodzi na zwyklym multi czytniku kart :) mam 3 karty rozne formaty SD MiniSD wszystko smiga . To teraz moze bys wykombinowal jak przekopiowac na takiego pendrive Hiren's Boot CD ?? to by bylo zajebiste narzedzie na pendrive . Programy dla DOS'a w tym Boot CD znajdują się w katalogu .\BootCD i są spakowane UHARCD. Jeżeli interesują ciebie konkretne programy wystarczy znaleźć odpowiedni plik *.uha i go rozpakować a następnie rozpakowany program przegrać na PenDrive, od to cała filozofia ;) Polecenie rozpakowujące wygląda następująco : uharcd x -nazwa_pliku.uha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jesli ktos potrzebuje REAL dos, a nie W98 boot disck to polecam stronke http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm Dos 5.0 rzadzi ;D A ja dalej walcze z afudos....bo tez mi pisze ze mam za stara wersje i mam poszukac najnowszej...de... osiol znaczy sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Czy ktoś z Was próbował już bootować system z pendrive'a o dużej pojemności? Ja używam do tego 4 gigowego pen'a i kiedy już płyta chce go załadować to się wiesza :( A mam foxconna p35a EDIT: 1 gigowy pendrive działa, więc możliwe że foxconn nie obsługuje boot'a z dużych penów.... Edytowane 9 Lutego 2008 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Czy ktoś z Was próbował już bootować system z pendrive'a o dużej pojemności? Ja używam do tego 4 gigowego pen'a i kiedy już płyta chce go załadować to się wiesza :( A mam foxconna p35a EDIT: 1 gigowy pendrive działa, więc możliwe że foxconn nie obsługuje boot'a z dużych penów.... Jak ekran stoi zaraz po poście to nie tyle się wiesza co nie wykrywa systemu operacyjnego (w tym wypadku DOS'a) i to jest dość częste zjawisko zwłaszcza na większych i nowszych PenDrive. Dokładnie nie wiem co jest przyczyną, mam kilka PenDrive i każdy ma inne "humory" jeden (z opisu u góry) będący starą MP3 o pojemności 256MB działa zawsze i wszędzie kolejny 512MB działa tylko z niektórych USB a ostatni 2GB tylko z HUB'a w LCD da się zabootować. Miałem jeszcze pożyczonego 4GB tego to już w ogóle nie udało mi się zmuśić do zabootowania z któregokolwiek protu USB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 wszystko bardzo ładnie :) tylko co z większymi pen-mi ?? na fat format nie pójdzie z powodu zbyt duzego rozmiaru ... jakiś pomysł ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 wszystko bardzo ładnie :) tylko co z większymi pen-mi ?? na fat format nie pójdzie z powodu zbyt duzego rozmiaru ... jakiś pomysł ?? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=257934 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=257934 ? wielkie THX zaraz zabieram się do dzieła pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Co zrobic aby usunac master boota? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Co zrobic aby usunac master boota? Wystarczy ze sformatujesz PenDive albo ręcznie usuniesz trzy ukryte pliki i już nie zabootujesz z niego systemu, ewentualnie możesz usunąć partycje i utworzyć od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) Dopiero format od HP usunał mi bot, tylko nie rozumiem roznicy w bajtach po formatach. Poczatkowy stan z bootem ktory chcialem zrobic za pomoca MYSLAX Creator to Po formacie od HP Edytowane 21 Lutego 2008 przez ludzikos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Jaka jest szansa ze uwalilem przy tym odtwarzacz mp3 ktory sluzyl mi jakos pendrive? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Jaka jest szansa ze uwalilem przy tym odtwarzacz mp3 ktory sluzyl mi jakos pendrive? Powinna być "żadna", w razie problemów zawsze możesz potem sformatować PenDrive jeszcze raz a pomocą programu HP tylko tym razem już bez plików bootujących. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) panowie u mnie to nie działa !! wszystko przebiega ok i [gluteus maximus], po operacji nie ma zadnych plikow na penie, i komp nie bootuje EDIT: pomimo ze plikow nie widac nawet po odkryciu w windows wszystko zaskoczylo i działa ;) Edytowane 29 Czerwca 2008 przez oswalddini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 panowie u mnie to nie działa !! wszystko przebiega ok i [gluteus maximus], po operacji nie ma zadnych plikow na penie, i komp nie bootuje EDIT: pomimo ze plikow nie widac nawet po odkryciu w windows wszystko zaskoczylo i działa ;) Aby widzieć wspomniane pliki pod Windows'em należny oprócz zaznaczenia opcji Pokaż ukryte pliki i foldery należy również odznaczyć Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 wszystko działa bez stresu - zwykły format zawsze usunie bootrecord - program hp jest tylko po to by zrobić ten boot record bo nic innego pod windowsem nie potrafi(no chyba ze acronis i jego starowy pendrive :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 co do dużych penów to chyba niema zasady bo mi się udało stworzyć bootowalnego 8 gigowego według tego przepisu :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 co do dużych penów to chyba niema zasady bo mi się udało stworzyć bootowalnego 8 gigowego według tego przepisu :razz: A mi 16GB wg opisu :) dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 dziękować za klarowny temat dzięki temu mam w swoim asrocku nieoficjalny bios 2.02 i powinien mi zadziałać radeon 4850 :) forum purepc rządzi 'za moich czasów' do wszystkiego dochodziło się samemu, a teraz? jest purepc i nie nie trza wyważać otwartych drzwi (rym, hehe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 ja robiłem wg >tego i też działa na 16gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piicia Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) OK. zrobiłem wg instrukcji z początku tematu i wszystko bangla. A teraz chciałbym zeby z tego pendrive odpalać też PQmagic w wersji dyskietkowej. Wiecie jak to zrobić? I moze zeby jeszcze dorzucić do tego start acronis true image? a moze macie jeszcze jakieś pomysły? Chciałbym na takim Qgb pendrive zrobić sobie cały komplet narzędzi do ratowania komputera. Łacznie z diagnozą dysków twardych. Juz wrzuciłem do przeglądania norton COmandera pod dosa. i Memtesta. Zastanawiam sie co jeszcze by się przydało mieć. I jak to tam dorzucić. Co do PQmagic to przegrałem zawartosć obu dyskietek tworzonych przy instalacji ale nie działają. Nie wiem co mam zmienić żeby to zadziałało. Dobry boot jest też TU nazywa się Cichy_boot_disc ma sporo fajnych narzędzi Cichy BootDisk - wersja 4.0 Zmiany: - usunięty został DOS 7.1 (ze względu na jego duże "gabaryty") + zamiast niego system FreeDOS 1.0 + dodano nowy program Victoria 3.3.3 + dodano nowy program MemTest86+ 1.65 + dodano nowy program Terse 1.2 + dodano sterowniki do obsługi napędów/dysków/flash USB + dodano sterownik UltraDMA do obsługi dysków IDE + dodano program Ansi 1.3 + dodano banner na górze ekranu w trybie konsoli - usunięto sterownik CD-Rom'u Vide-cdd + zamiast niego sterownik QCDRom (mniejszy i obsługujący UltraDMA) * nowa wersja DosLFN 0.40e - usunięto z boot menu opcję uruchamiania Volkov Commander'a (z powodu braku pozycji w menu) - usunięto z boot menu opcję uruchamiania BIOS Cracker'a (z powodu braku pozycji w menu) * spolszczono interface programu DiskCopy * zwiększono rozmiar RAMDisk'u do 3.6MB No i co Wy na to? Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez piicia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Wszystko pięknie tylko nie chce mi się zbootować :P Chce uruchomić GParted i nie wiem jak wypalić ISO na penie? Bo tylko uruchomiły mi się pliki MS-DOS i nie wiedziałem co wpisać... I co by się stało jakbym wrzucił 2 programy bootujące na pena? Edytowane 2 Października 2008 przez kaczan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 a jesli chce zainstalowac Viste z pen driva to tak samo mam postepoowac?? czy cos zrobic inaczej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...