Kipps Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Witam wszystkich! UPDATE na dole B-) Od jakiegoś czasu bawię się w podkręcanie karty graficznej... Początkowo przy pomocy Rivy, no a potem to już Pencil mod ze zwiększaniem napięcia. Ale co zrobić, gdy temperatury karty wraz z podnoszeniem napięcia idą w górę??? Odpowiedź jest prosta, jeśli posiadamy zbędny boxowy cooler od Pentiuma s.775 - możemy go wykorzystać na naszym Palicie :cool: Oto jak wygląda nasza karta: A oto nasz "zbędny" wiatrak: Tu mamy kartę ogołoconą ze stockowego wiatraka: A tak wygląda nasz "Coolbox mod" I wszystko z powrotem w budzie (u mnie o nic nie zachacza) Oczywiście zasilanie wiatraka podpiąłem do płyty głównej, a i sam wiatrak dobrze jest czymś przywiązać do żeberek radiatora, by podczas pracy się przypadkiem nie zsunął (ja przywiązałem go nitkami i już) Tak więc stockowy cooler od pentium s.775 idealnie pasuje do radiatora na modelach zielonego Palita: 7300GT, 8500GT oraz 8600GT. Sam aż byłem zdziwiony bo jest jakby do tego celu stworzony :E A temperatury u mnie po zmianie standardowego wiatraka Palita na Intela spadły o około 3-4 stopnie a i pamięci grafy są niemalże idealnie chłodzone. UPDATE A teraz trochę bardziej ekstremalnie: oprócz stockowego wiatraka Intela stosujemy sockowy radiator od intela z miedzianym rdzeniem B-) Oczywiście radiator należało nieco spreparować, by pasował. Minusem tego nowego rozwiązania chłodzącego jest duża jego waga (której moja stara 7300GT nie zniosła w transporcie z zamocowanym tym chłodzeniem i jak podłączyłem ją w domu to pojawiły się artefkty prawdopodobnie z jakiegoś mechanicznego uszkodzenia) Temperatury na mojej "nowej" karcie -stara poszła na gwarancję - wróciła do mnie w nowym wcieleniu: ten wynalazek w stresie uzyskiwał temperatury rzędu 63 stopnie!!!! Musiałem więc to zmienić B-) Po zmianie chłodzenia temperatury spadły o około20 stopni!!! I efekt jest na razie taki, że mój 7300GT przy napięciu 1.65 Volta (stock był 1.24) ma taktowanie 780 mhz i temperatury maxymalne w stresie: 54 stopnie. Ale jak patrzyłem to na tym PCB można bezpiecznie dojść do 60 stopni w stresie, więc jeszcze dowoltuję :lol2: Edytowane 11 Marca 2008 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Bardzo fajny pomysl. Ja montowalem juz na grafy 80mm Arctica na opaski zaciskowe, ale tu wyglada tu duzo lepiej. Rzeczywiscie pasuje jak ulał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 genialne:) Przymierzałem i pasuje jak ulał. Ale chyba i tak przełożę całego boxa na na karte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) genialne:) Przymierzałem i pasuje jak ulał. Ale chyba i tak przełożę całego boxa na na karte Generalnie taki miał być plan, no ale teraz nie mam dostępu do narzędzi, żeby całość adaptować do chłodzenia grafy... Bo, żeby to weszło to trzeba będzie stopki radiatora od pentiuma odpiłować i w odpowiednim miejscu nawiercić otwory pod mocowanie grafy... Ale jak byś dał radę całego przełożyć to koniecznie daj znać :D Edytowane 13 Lutego 2008 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 No fajnie Ci to wyszło :) Kontrolujesz jego prędkość przez płytę, czy zostawiłeś go na 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 No fajnie Ci to wyszło :) Kontrolujesz jego prędkość przez płytę, czy zostawiłeś go na 12V? Jest podpięty bezpośrednio pod płytę i chodzi bez regulacji obrotów na 12V, ale powiem szczerze że hałas jest porównywalny z tym małym stockowym wiatrakiem od Palita na obrotach zbliżonych do maxymalnych, lecz Intel jest o wiele wydajniejszy!!! To nie problem, by zrobić mu regulację obrotów: wystarczy wpiąć kabeli od wiatraka w starą końcówkę od stock coolera i masz :D Dla mnie jest ważne, że nie wydałem ani grosza na dodatkowe chłodzenie (bo by kosztowało ze 40zł do karty za 140zł B-) ), a zrobiłem pencil moda więc się trochę ponad przeciętną grzał to teraz temperatury nieco spadły i jest fajnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja zamiast przywiązania na nitkach proponuję zrobić to bardziej profesjonalnie. Pomiędzy te wystające z coolera zatrzaski a leadtekowy radiator mógłbyś włożyć jakieś podkładki z gumy. Nie dość, że elegancko by się trzymało, to tłumiłoby wibracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Update w 1 poście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Zastanawiam się czy mogę voltować kartę dalej, jeżeli temperatury nadal będą niskie, czy samo masakryczne napięcie ustawione na 24/7 rzędu 1.8 i więcej może uszkodzić kartę przy niskich temp GPU? Co poradzicie, bo zapas w temperaturach jeszcze jest :)? Sorry za post pod postem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperPC Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Koleś jesteś zajebisty !!! Wcieliłem w życie tą drugą opcje z całym radiatorem od procka i jak Crysys na Maxie mi chodzi :D A mam ten sam procek co ty karta ta sama ale mam o pół giga więcej ramu :P Naprawdę wielkie dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Rozumiem ze ten max to albo przy 13fpsach albo w 640x480 ? ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperPC Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 nie prawda bo 800x600 ale reszka na maxa i min to 25 fps :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 Na maxa na pewno nie ma tyle fps co najwyzej na hight a nie ultra hight pewnie moja grafa miala by z tym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperPC Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ale ja nie mam dostępne very hight tylko same hight mam udostępnione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Aaa chyba ze tak ;) Tak to tez gralem kiedys na moim 8600 ;) Chodz jak byla juz plansza z lodem to spadaly klatki ponizej 25 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...