Skocz do zawartości
sirius98

Gigabyte Ex38-dq6 A Obsługa Cd/dvd Pod Dosem

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem płytę GA-EX38-DQ6 rev 1.1. Do tej pory (przed zakupem płyty) wykorzystując stworzoną przez siebie płytę DVD byłem w stanie w trybie DOS'owym uruchomić z DVD takie programy jak PQMagic, Norton Ghost oraz wiele innych. Nigdy nie było problemów z uruchomieniem tak stworzonej płyty na wielu płytach głównych, markowych komputerach Dell czy notebook'ach.

Dodatkowo całe oprogramowanie do uruchomienia z DVD pod DOS'em było testowane wstępnie pod windows'em programem VMware Workstation. Wszystko działało bez problemów na kilku napędach DVD PATA.

Problem rozpoczął się po zakupie płyty GA-EX38-DQ6 rev 1.1 (wgrany bios F2). Okazało się iż nie ma możliwości na niej uruchomić na jakimkolwiek napędzie DVD PATA (BENQ 1620, BENQ 1655, Toshiba SD-M1612, LG GSA-H54L) wspomnianej wcześniej bootowalnej płyty DVD. Nie wykrywany był żaden napęd pod DOS'em. Pomogło dopiero dołożenie w config.sys sterownika GCDROM for DOS v2.3/v2.4 dostępnego na stronie http://marktsai0316.googlepages.com/gcdromfordos jak i również na dołączonej do płyty płycie DVD. Okazało się jednak iż sterownik umożliwia jedynie wykrycie napędu natomiast nie odczytuje danych bezpośrednio zapisanych na płycie (niezależnie od typu napędu PATA podłączanego do płyty). Ponieważ uruchomienie każdej bootowalnej płyty składa się z dwóch faz:

-pierwszej gdzie odczytywane są dane z boot image'a (np. jest tutaj

wspomniany wczesniej sterownik GCDROM for DOS)

-drugiej gdzie odczytywane są już dane bezpośrednio zapisane na płycie

stąd okazało się że każdy napęd PATA podłączony do tej płyty nie może odczytać danych zaraz po fazie pierwszej kiedy to próbuje odczytać już dane bezpośrednio zapisane na niej.

Efekt widać na zdjęciu http://rmje.ovh.org/IMG_2124.jpg Widać na nim że po zakończeniu fazy pierwszej kiedy to z pliku

autoexec.bat został uruchomiony program mscdex i podmontował napędy f,g,h to w dalszej kolejności nie ma możliwości odczytu danych z płyty - w tym przypadku miał to być program Volcov Commander. Aby nie było niejasności ta sama płyta odczytana pod Windowsem jest czytana w każdym napędzie PATA bez problemu. Jednak brak możliwości odczytu danych z napędów DVD PATA bezpośrednio pod DOS'em to bardzo duży problem w moim przypadku. Dodatkowo umieszczam zdjęcie iż ta sama płyta

uruchomiona na jakimkolwiek innym komputerze działa bez problemu - np. notebook Acer Extensa 5220 http://rmje.ovh.org/IMG_2129.jpg. Również aby nie było podejrzeń iż przygotowana płyta jest błędnie

zrobiona załączam link do obrazu iso który wykorzystałem do powyższego testu http://rmje.ovh.org/image.iso (powinien odpalić się z płyty Volcov Commander). Można go nagrać na płytę CD/DVD i sprawdzić na komputerach innych niż platforma X38 i na platformie X38. Jedyną konfiguracją w jakiej udało się przygotowaną płytę DVD uruchomić to podłączenie napędu PATA podprzez przejściówkę SATA i podłączenie jej do jednego ze złącz SATA O,1,2,3,4,5 na płycie (na zdjęciu wykorzystana

przejściówka http://rmje.ovh.org/IMG_2145.jpg ). Co ciekawe oryginalna przejściówka Gigabyte nie dała porządanego efektu. Efekt na nieorginalnej chińskiej przejściówce widać na zdjęciu http://rmje.ovh.org/IMG_2150.jpg. Jednak i to nie rozwiązuje problemu

ponieważ czas uruchomienia programów z DVD tj. Norton Ghost 11.0.2, Paragon Partition Manager Pro, Active@ Boot Disk, Acronis True Image sięga kilkunastu minut. Część programów nawet w tej konfiguracji nie uruchamia się. Dla informacji ta sama płyta uruchomiona na wspomnianych na początku komputerach uruchamia się w czasie <1min. Problemy występują dopiero na płycie EX38-DQ6 rev1.1. Jak dla mnie jest to nie do przyjęcia ponieważ uniemożliwia mi pracę z oprogramowaniem które wykorzystuje.

Wszystkie próby i testy uruchomienia programów pod DOS'em z nośnika DVD wykonałem przy różnych ustawieniach biosu:

-SATA Port 0-3 native Mode Enable/Disable

-SATA RAID AHCI Mode Disabled/AHCI/RAID

-Onboard SATA/IDE Ctrl Mode IDE/AHCI/ RAID/IDE

Ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego problemu bo mi się już skończyły. Może jakiś sterownik, a może X38 to za świeża rzecz aby spodziewać się obsługi PATA. Jutro idę po napęd DVD SATA i zobaczę jak to będzie wyglądało.

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać czy z napędem sata poszło lepiej. Sam mam właśnie kupić płytę i nie mogę się zdecydować pomiędzy GA-EX38-DQ6 a Asus P5E (też na X38).

Natomiast co do głównego wątku to nie potrafię pomóc, jednak widzę że ten "gcdrom" nie ma wymienonego wsparcia dla ICH-9R tylko kończy się wsparcie na ICH8 (w/g: gcdrom)

Ciekawe czy knoppix live-cd by poszedł bez problemów - on ma chyba inne sterowniki (moduły).

Znalazłem też coś takiego: Hiren's Boot CD - ciekawe czy ten cd by zadział. Można to znaleźć na sieci wpisując w google: hiren's boot cd rapidshare.

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie musze się wstrzymać bo spróbowałem wczoraj powrócić do biosu F1 no i po tej operacji płyta nie wstała !!!!. Dziś idzie na serwis. Co ciekawe do tej pory Q-Flash czyli narzędzie do zarządzania dwoma biosami umożliwiało ładowanie biosu do jednego i drugiego oddzielnie (np. na mojej poprzedniej K8NSNXP). Tutaj w Q-Flash jest tylko opcja Save Bios, Upload Bios i na tym koniec. Nie wiesz do którego jest ładowane i co tak naprawde się dzieje. Pranoja.

Zgadzam się że gcdrom w wersji 2.3 nie obsługuje ICH9R. Tylko po co więc go umieścili w tej wersji na CD dostarczanej do płyty skoro nie obsługuje tego chipsetu do końca poprawnie. Taki lizak od gigabyte do polizania, a w przyszłości się to dopracuje byle wypchnąć zapasy X38 przed X48?

Oczywiście również wczoraj testowałem Hiren's Boot CD 9.4 który również mam umieszczony na płytce którą non stop wykorzystuje na różnych innych PC'tach i tam nie ma żadnych problemów. W przypadku X38-DQ6 i wykorzystania złącza IDE niektóre opcje działają a niektóre nie lub trzeba czekać wieczność na odpalenie się jakiegoś probramu. Np. Ghost 11.0.1,11.0.2 odpala się kilkanaście minut a Ghost2003 kilkanaście sekund. I być tu mądry o co chodzi.

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie musze się wstrzymać bo spróbowałem wczoraj powrócić do biosu F1 no i po tej operacji płyta nie wstała !!!!.

Miałem podobny problem przy cofaniu biosu na GA-EX38-DS4. Najpierw wgrałem najnowszy BIOS F3 i płyta działała. Postanowiłem jednak że cofnę BIOS do F2 i "klops" mimo DualBios. Płyta została naprawiona w serwisie i sprzedałem.

Jednak wczoraj przypadkowo znalazłem taki opis jak reanimować płytę, byłbym ciekawy czy zadziała (bo nie chcę znów kupić płyty w której nie można samemu wgrać BIOSa), chyba że wolisz od razu oddać na serwis. Opis dotyczył wprawdzie płyty GA-X38-DQ6 ale sądzę że z EX38 będzie podobnie.

Opis tego sposobu pochodzi z tej strony.

Initial build yielded no POST. Boot cycle problem. System would spin fans for a few seconds, then apparently reboot, cycling ad nauseum.

Gigabyte tech support (20 minutes on hold, Tuesday, around 5:00PM PST) offers MB not recognizing memory. They advise: Please put-on anti-stat strap, disconnect all external power, turn off power supply, remove all memory sticks, disconnect HDDs and optical drives; leave 8 & 24 pin power connectors, cooling fans, graphics card in; remove CMOS battery; with small screw driver hold down silver clip in center of CMOS battery holder for 10 seconds (THIS APPEARS TO BE TRICK to resolve my no-POST, boot cycle problem); re-install CMOS battery and one stick memory, re-connect power, turn-on power supply, connect keyboard and monitor. (I'd left 1394, USB headers, front panel headers, FDD connected); turn on PC with front panel switch. This yielded successful POST. Save CMOS to BIOS. Made some adjustments. Exit and SAVE. Power down. Reconnect HDDs on 0,1 SATA; reconnect optical drives on SATA 2,3; install second memory stick. Power up. Good POST pressing Del into BIOS. Drives recognized. That's as far as I got tonight. BIOS-F6, Intel Q6600 SLACR, Asus V-60 cooler (P5E MB build failed due to BIOS fubar, CrazyCool heatsink removed per manual), Crucial Ballistix 2x1G BL2KIT 12864AA804 DDR2 6400, Sapphire HD2600XT 512MB, 2xSeagate 320GB HDD, 2xAsus DRW-2014L1T Opticals, Toughpower 700W Modular PS via Tripplite 1500 LCD UPS and HT10DBS surge (tech support asked about my power source.)

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta została naprawiona w serwisie i sprzedałem.

W serwisie Gigabyte czy innym. Ile kosztowało?

W przedstawionym opisie rozwiązania włączającej się i wyłączającej płycie (a tak było i u mnie również) nie wiem tylko co mu chodzi z tą baterią?

The small silver metal clip appeared to have a slight bend in it causing one side of clip to be sprung slightly above plastic CMOS battery holder. With a small flathead screw driver, push down the raised side of the silver metal clip until it bottoms-out on battery holder and hold down for ten seconds.

Second thought. There were two tines on metal clip. I believe I simultaneously touched and held both tines of clip with metal screw driver; maybe this causes "short" and reset.

Przycisnąć ten środkowy "języczek" pod nią do dna na 10 sekund czy z czymś zewrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serwisie Gigabyte czy innym. Ile kosztowało?

W innym serwisie bo zależało mi na czasie. Dałem 70zł i zrobili w ciągu dwóch dni nie zostawiając śladów (twierdzili że nawet cynę pociemnili na chipie BIOSa). W każdym razie ja pod lupą nie znalazłem śladów. Firma która to robiła jest w Warszawie. Na moje życzenie wgrali oryginalny BIOS który wcześniej zrzuciłem (przezornie) na dyskietkę zaraz po zakupie płyty.

W przedstawionym opisie rozwiązania włączającej się i wyłączającej płycie (a tak było i u mnie również) nie wiem tylko co mu chodzi z tą baterią?

Przycisnąć ten środkowy "języczek" pod nią do dna na 10 sekund czy z czymś zewrzeć?

Chyba trzeba zewrzeć. Ja obecnie mam tylko laptopa i nie mogę sprawdzić. Zajrzyj może do całego wątku który przytoczyłem - tam też ktoś się dopytywał i było to wyjaśnione.

Poza tym w tym samym wątku inne osoby piszą że im pomogło włożenie pamięci do *dalszych slotów* - nie tych dwóch przy CPU.

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ na płycie jest Quad BIOS stąd rozszyfrowując co to jest

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTec...os_work_dq6.htm

okazuje się że być moze ruszy płyta z CDROM'u :-) ???

if ...

(1) Primary BIOS Failed to boot

(2) System reset & backup BIOS activated

(3) Backup BIOS also find himself being destroyed

(4) Continue to boot from boot block and System search for "Saved" BIOS image in HDD hidden partition

(5) If no matched BIOS be founded in HDD hidden partition, BIOS continue to search for CD-ROM

(6) If matched BIOS image found in CD-ROM drive, that image will be programmed to the still running backup BIOS image

(7) system reset will be issue continue to boot

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

W innym serwisie bo zależało mi na czasie. Dałem 70zł i zrobili w ciągu dwóch dni nie zostawiając śladów (twierdzili że nawet cynę pociemnili na chipie BIOSa). W każdym razie ja pod lupą nie znalazłem śladów. .

Hehe , soreks ze smieje sie , ale oryginalna cyna przy biosach Gigabyte to zadna rewelacja. Wiesz czemu? Przypatrz sie na oryginalne kosci z tych plyt. Kazdy bios ma okreslony kolr , mala kropeczka. Zielona , niebieska etc. Co w tym zabawnego? Jesli kosc zostala wylutowana to po ponownym lutowaniu ta kropeczka zmienia kolor :D I tak serwis glowny skapnie sie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że cała ta zabawa z zapasowym biosem jest niewiele warta - powinien być jeden podstawowy zapisany w ROMie, bez możliwości nadpisania, tak żeby płyta musiała się podnieść... Drzewko szukania biosu na napędach przyprawia o paroksyzm śmiechu - to z manuala? Powinno być napisne wprost - nagraj programator xxx i obraz biosu zzz na flopa, pena, lub płytę i nie martw się o nic. Lol. Nakręciłem się na tę płytkę, ale jak widzę jakie jaja są przy zwykłej podmianie biosu, to skłaniam się ku Abit IX38 QuadGT ... Seria DQ6 ile jest już na rynku? 2 lata? I takie błędy? Przecież ten cały Q-flash nie powinien mieć nic wspólnego z chipsetem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli kosc zostala wylutowana to po ponownym lutowaniu ta kropeczka zmienia kolor

Nie wiedziałem o tym jednak kropeczki po serwisie nie zmieniły koloru.

... skłaniam się ku Abit IX38 QuadGT

Właśnie też się zastanawiam pomiędzy Asus P5E, a Abit IX38 QuadGT i Asus P5N-T (nForce 780i SLI). Jednak P5N-T nie ma wsparcia dla FSB1600 (jak rozumiem dla przyszłych CPU). Natomiast płyty Abita nigdy nie miałem. Ten QuadGT ma mniejszy radiator mostka północnego niż Asus i nie wiem czy nie będzie się grzał. Na stronie Abita nie piszą też jaki jest dokładnie układ dźwiękowy (preferuję Realteki), oraz czy jest jakieś zabezpieczenie w rodzaju "Dual Bios". Ciekawe też czy serwis Abita funkcjonuje w Polsce sprawnie.

To na czym najbardziej mi zależy to żeby wychodzenie z stanu wstrzymania pod Vistą było gładkie - tzn. żeby np. nie piszczał PC-Speaker (jak to miałem na płycie EX38-DS4) oraz żeby karta graficzna budziła się na niskich obrotach wentylatora - jak w 2D (to też się zepsuło przy płycie EX38-DS4 po wgraniu najnowszego BIOS F3).

Mając na uwadze takie wątpliwości spodziewam się że jednak najpewniejszy będzie zakup Asus P5E.

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oto odpowiedzi jakie otrzymałem dziś od gigabyte w sprawie Quad Bios (czytać od dołu)

szczegółowa wiedza aż bucha z odpowiedzi :-)

Odpowiedź:

.....................

Pytanie:

1.W przypadku ukrytej partycji jaka jest minimalna wielkośc wolnej przestrzeni na dysku aby utworzona została automatycznie podczas bootowania CD taka partycja ( nie znalazłem takiej informacji ani w dokumentacji ani na www.gigabyte.pl)?

2.Czyli rozumiem że jednak gdzieś na dostraczonym z płytą nośniku CD znajduje się ukryty bios który jest kopiowany na ta ukrytą partycje?

3.Czyli cała procedura obejmuje przywrócenie bios do wersji pierwotnej czyli takiej jaka została umieszczona na płycie np. F1 mimo że np. w najbliższych miesiącach wyjdzie kolejnych 10 i nie ma możliwości jego aktualizacji na ukrytej partycji ani płycie?

Odpowiedź:

Do wgrywania BIOSu na płytę CD używa się oprogramowania niedostępnego dla użytkowników, zarówno dla Pana jak i dla mnie. Dlatego nie mam możliwości określenia w jakiej formie i gdzie ten BIOS się znajduje.

Jeśli chodzi o umieszczenie BIOSu na dysku to dzieje się to automatycznie podczas pierwszego uruchomienia płyty (lub zaraz po aktualizacji), natomiast partycja tworzona jest na nieprzydzielonym obszarze dysku twardego.

Podsumowując, zarówno w przypadku dysku jak i płyty, cała procedura backupu BIOSu jest automatyczna i nie przewiduje ingerencji użytkownika.

Pytanie:

Zadawałem dwa pytania a otrzymałem odpowiedź na połowę jednego z nich.

Możeby aby komunikacja była sprawniejsza uprosze zadawanie pytań.

1.PYTANIE PIERWSZE

Najpierw proszę uważnie przeczytać to: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTec...os_work_dq6.htm

Następnie proszę dowiedzieć się gdzie na dostarczonej płycie ze sterownikami miałby się niby znajdować plik z zapasowym biosem tak aby bios płyty mógł go odczytać. Jest to określony katalog czy boot image? Po co mi to? A no po to aby zamienić bios na płycie najnowszym wypuszczanym do płyty i mieć cały czas aktualny w kryzysowej sytuacji !!!

2.PYTANIE DRUGIE

Dotyczące "HDD hidden partition". Nie otrzymałem odpowiedzi.

Proszę o pełną, a nie szybką i zdawkową odpowiedź na OBA PYTANIA.

Odpowiedź :

Płyta CD-ROM o której mowa, jest płytą ze sterownikami która dostarczana jest razem z płytą. Niestety, nie ma możliwości stworzenia własnej płyty.

pozdrawiam serdecznie

Pomoc Techniczna GIGABYTE

Pytanie:

Przeglądając stronę Gigabyte w celu weryfikacji specyfiki działania technologi Quad Bios natknąłem się na stronę: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTec...os_work_dq6.htm

Na dole w pkt 5 jest napisane

(5) If no matched BIOS be founded in HDD hidden partition, BIOS continue to search for CD-ROM

Mam sięc pytanie w jakiej wersji ma zjadować się na płycie np. najnowszy bios F2 do płyty. Jakiś format iso, wersja rozpakowana czy spakowana? Proszę o szczegółową odpowiedź ponieważ chciałbym się zabezpieczyć w sytuacji podgrywania biosu.

Dodatkowo wczesniej wspomiane jest o ukrytej patycji "HDD hidden partition" na której może znajdować się również backup bios'u. Proszę o informację w jaki sposób tworzona jest ta partycja i czy kasuje inne partycje znajdujące się na dysku lub jak ją stworzyć nie mając dotychczas żadnej partycji ukrytej?

---------------------------------------------------------------------------------------------

jak również w sprawie mostka JMicron

no i kup se pan pendrive'a :mur:

Odpowiedź:

....................

Pytanie:

na tej stronie i na cd ze sterownikami jest wersja 2.3

a znalazłem na stronie wspomnianej w pierwszej wiadomosci ( http://marktsai0316.googlepages.com/gcdromfordos ) że jest wersja 2.4

niestety nadal nie obsługują one ICH9 więc właśnie w tym jest problem !!!

It support all SATA Native IDE controller, such as Intel ICH6/ICH7/ICH8, Jmicron 363/368, NVidia CK804/MCP55/MCP51

Odpowiedź:

Nie wiem jakiej używa Pan wersji GSCDROM, pod poniższym adresem znajduje się wersja rekomendowana przez GIGABYTE razem z plikami koniecznymi do stworzenia dyskietki startowej: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPag...drom-update.exe

Pytanie:

Ma Pan(i) rację chip JMcron który obsługuje PATA to że tak powiem jakiś "shit" z którym od dawna wiadomo że sa problemy (widać po postach na forach) stąd nie wiem dlaczego nadal Gigabyte go stosuje.

Inne płyty/komputery na których sprawdzałem płytę:

DELL GX260 (Intel Pentium 4)

DELL GX270 (Intel Pentium 4)

Acer Extensa 5220 (chipset Intel 965)

Gigabyte 7N400 PRO2

Gigabyte K8NSNXP

Asrock 4CoreDual-SATA2

i wiele innych

Szczerze powiedziawszy nie natknąłem się na płytę która by nie obsługiwała tak przygotowanej płyty. A jak Państwa testy płyty której obraz iso umieściłem we wskazanym wczesniej linku?

Niestety Pendrive nie chodzi w rachubę bo popierwsze nie każde oprogramowanie przewidzaiane jest do aplikacji na taki nosnik a po drugie będąc administratorem większej ilości sprzętu z różnych okresów w większości z nich nie znajdę zaznaczam poprawnie działającej opcji bootowania z USB natomiast każdy z nich poradzi sobie z płytą CD\DVD. USB jest dobre do zastosowań typu "office" a nie tam gdzie potrzeba jest przeprowadzenia prac administracyjno-utrzymaniowych.

Jeżeli firma Gigabyte nie znajdzie jakiegoś rozwiązania lub nie wypuści sterownika do markowanego przez siebie chipu - JMB36x - http://www.jmicron.com/Driver.htm - to zmuszony będę oddac produkt jako niezgodny z umową ponieważ ogranicza on podstawowe funkcjonalności jakie mają płyty główne już od wielu lat.

Odpowiedź:

Problemem może być fakt, że za obsługę napędów PATA odpowiada dodatkowy kontroler. Mostki połódniowe firmy Intel (które zawierają kontrolery napędów) od mostka ICH8 w górę nie mają zintegrowanego kontrolera PATA. Możliwe że to powoduje problemy pod systemem operacyjnym DOS. Mógłby Pan napisać na jakiej płycie (innej niż x38) sprawdzał Pan płytę?

Dodatkowo, może lepszym rozwiązaniem było by zrezygnowanie z płyty DVD na rzecz bootowalnego pendrive'a? Jest to rozwiązanie o tyle lepsze że pamięć USB jest bardziej niezawodna, wygodniejsza oraz szybsza.

Pytanie:

Takie same jak mój pierwszy post w tym temacie

---------------------------------------------------------------------------------------------

znalazłem jeszcze taki sterownik

http://tw49717.com/IT821X/index.htm

do innego chipa ale ta sama nazwa (widać na zdjęciu) i wersja tylko ciut wyższa - zbieg okoliczności???

zakupiłem napęd optyczny SATA + dwa rózne kontrolery PATA (jeden ze sterownikiem pod DOS'a) więc zobaczymy jak płyta wróci

może być to całkiem niezła płyta :mur:

ale w przyszłości przerzuce się chyba na inną markę asus, dfi ???

a i taka drobna konkluzja

nie kupować zbyt nowych rzeczy bo nie ma za duzo sterownikow

tym bardziej do czegos co jest inne niz windows :angry:

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: Dobre, dobre. Tekst z biosem na płycie jest bombowy. Takie rzeczy to tylko robią w Azji, tam gdzie skośnoocy projektują mobasy w kucki w jakiejś chatce z bambusa...

A Jmicron to ładny przekręt... Intel powinien kasę zwracać za ten badziew. Żeby nie dać porządnego chipa z obsługą PATA w 2007 roku to zakrawa na kpinę. Na płytach klasy 386/486 już mieli to nieźle opracowane :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając jeszcze do schematu działania Quad-biosa - na dole jest adnotacja:

Note:

There is a valid mass production BIOS in the GA-965P-DQ6 driver CD.

Ciekawe dlaczego ma nie być podobnego dla Ex38-DQ6?

właśnie na to też zwróciłem uwagę :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterów do napędu optycznego po DOSem proponuję eltorito. Powinien działać bez problemów.

dość dobrze działa ten sterownik, a właściwie to tylko na niego można liczyć :-)

o tych samych problemach było tutaj:

http://www.computing.net/dos/wwwboard/forum/16251.html

na razie wstępnie błąd CDR101 na napędach SATA czyli jak gdyby pomijanie sekwencji path w autoexec.bat udało się pominąć poprzez:

:GHOST

@echo off

set tz=gho-01:00

lh %ramd%:\mscdex.exe /d:cd00 /d:cd01 /d:cd02 /d:cd03 /d:cd04 /d:cd05 /d:cd06 /d:cd07 /d:cd08 /d:cd09 /d:cd10 /d:cd11 /d:cd12 /d:cd13 /d:cd14 /d:cd15 /d:cd16 /d:cd17 /l:%dvdrom%

lh mouse.com

@echo Searching for Ghost.exe ...

@echo off

set GhostLoc=

if exist c:\utils\ghost.exe set GhostLoc=c:\utils\ghost.exe > nul

if exist d:\utils\ghost.exe set GhostLoc=d:\utils\ghost.exe > nul

if exist e:\utils\ghost.exe set GhostLoc=e:\utils\ghost.exe > nul

if exist f:\utils\ghost.exe set GhostLoc=f:\utils\ghost.exe > nul

if exist g:\utils\ghost.exe set GhostLoc=g:\utils\ghost.exe > nul

if exist h:\utils\ghost.exe set GhostLoc=h:\utils\ghost.exe > nul

if exist i:\utils\ghost.exe set GhostLoc=i:\utils\ghost.exe > nul

if exist j:\utils\ghost.exe set GhostLoc=j:\utils\ghost.exe > nul

if exist k:\utils\ghost.exe set GhostLoc=k:\utils\ghost.exe > nul

if exist l:\utils\ghost.exe set GhostLoc=l:\utils\ghost.exe > nul

if exist m:\utils\ghost.exe set GhostLoc=m:\utils\ghost.exe > nul

if exist n:\utils\ghost.exe set GhostLoc=n:\utils\ghost.exe > nul

if exist o:\utils\ghost.exe set GhostLoc=o:\utils\ghost.exe > nul

if exist p:\utils\ghost.exe set GhostLoc=p:\utils\ghost.exe > nul

if exist q:\utils\ghost.exe set GhostLoc=q:\utils\ghost.exe > nul

if exist r:\utils\ghost.exe set GhostLoc=r:\utils\ghost.exe > nul

if exist s:\utils\ghost.exe set GhostLoc=s:\utils\ghost.exe > nul

if exist t:\utils\ghost.exe set GhostLoc=t:\utils\ghost.exe > nul

if exist u:\utils\ghost.exe set GhostLoc=u:\utils\ghost.exe > nul

if exist v:\utils\ghost.exe set GhostLoc=v:\utils\ghost.exe > nul

if exist w:\utils\ghost.exe set GhostLoc=w:\utils\ghost.exe > nul

if exist x:\utils\ghost.exe set GhostLoc=x:\utils\ghost.exe > nul

if exist y:\utils\ghost.exe set GhostLoc=y:\utils\ghost.exe > nul

if exist z:\utils\ghost.exe set GhostLoc=z:\utils\ghost.exe > nul

if not "%GhostLoc%" == "" goto LOADGHOST

echo Ghost.exe could not be found on your system.

echo Please run it manually.

goto QUIT

:LOADGHOST

echo Loading Ghost ...

%GhostLoc%

goto QUIT

choć mimo dodania "echo off" i "> nul" cały czas jak przy skanowaniu na którymś z podmontowanych sterowników napędów pojawi się błąd CDR101 to i jest on wyrzucany na ekran

na napędach PATA takie problemy nie występują

co ciekawe takie rozwiązanie właśnie pochodzi od ostatniej wersji Symantec Ghost Solution Suite

idąc dalej po zapoznaniu się z wątkami

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...3;hl=osboot.img

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...tions+suite+1.1

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...5;hl=osboot.img

ten ostatni powiem szczerze troche otworzył mi oczy

okazało się bowiem że standardowy *.img można przerobić z formy 1.44 czy 2.88 do 46MB (EasyBoot) a to już bardzo dużo bo można dorzucić do niego kilka niezbędnych programów których na napędach SATA po CD/DVD musieliśmy szukać w sposób jak wyżej - i to działa :-)

podsumowując warto mieć w domu mimo wszystko z jeden napęd PATA :-|

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dość dobrze działa ten sterownik (eltorito), a właściwie to tylko na niego można liczyć :-)

o tych samych problemach było tutaj:

http://www.computing.net/dos/wwwboard/forum/16251.html

idąc dalej po zapoznaniu się z wątkami

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...3;hl=osboot.img

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...tions+suite+1.1

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboar...5;hl=osboot.img

ten ostatni powiem szczerze troche otworzył mi oczy

okazało się bowiem że standardowy *.img można przerobić z formy 1.44 czy 2.88 do 46MB (EasyBoot) a to już bardzo dużo bo można dorzucić do niego kilka niezbędnych programów których na napędach SATA po CD/DVD musieliśmy szukać w sposób jak wyżej - i to działa :-)

podsumowując warto mieć w domu mimo wszystko z jeden napęd PATA :-|

Witam!

Mimo wszystko zastanawiam się na kupnem tej płyty (albo X38-DS5), ale używam AcronisTruImage i brak możliwości bootowania spod DOS-u byłby dla mnie poważnym problemem.

Czy Acronis będzie startował spod DOS-u czy nie? Jeśli nie czy ten sterownik (eltorito) rozwiązuje problem do końca? W jaki sposób należy go zintegrować z bootowalną płytą ?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mimo wszystko zastanawiam się na kupnem tej płyty (albo X38-DS5), ale używam AcronisTruImage i brak możliwości bootowania spod DOS-u byłby dla mnie poważnym problemem.

Czy Acronis będzie startował spod DOS-u czy nie? Jeśli nie czy ten sterownik (eltorito) rozwiązuje problem do końca? W jaki sposób należy go zintegrować z bootowalną płytą ?

Pozdrawiam,

Acronis będzie działał bo on nie korzysta z DOS'u tylko linux'a jako medium systemowe.

Sprawdzałem to nawet na EX38-DQ6 i poszedł bez eltorito - na defaultowo przygotowanej multibutowalnej płycie nie przygotowanej wcześniej pod kątem napędów SATA. Wrzuce po południu link do plików potrzebnych do uruchomienia eltorito w trybie findcd - czyli szukania napędu=sterownika z płytą. Chodzi o to że jezeli masz w config.sys:

....

device=sterownik1.sys /d:cd01

device=sterownik2.sys /d:cd02

device=eltorito.sys /d:cd03

device=sterownik4.sys /d:cd04

device=sterownik5.sys /d:cd05

...

gdzie sterownikx.sys oznacza kolejny sterownik obsługujący napędy

i mscdex montuje ci to KOLEJNO na napedy D:,E:,F:,G:,H:

to na wszystkich napędach poza F: będziesz miał błąd CDR101 o którym wspominałem wcześniej

natomiast dane z napędu F: (eltorito.sys) odczytasz bez problemu

problem jednak w tym że tworząc sobie płytę (multi)butowalną

aby uruchomić programy typu Vc,Ghost,Pqmagic itp. musisz w autoexec'u w sekcji path zdefiniować gdzie te pliki leżą

a jeżeli nie będzie wiadomo który napęd/płyta da się odczytać (bez błędu CDR101) to trzeba by było w path podawać wszystkie kombinacje ścieżek od a do z a to i tak nie załatwia sprawy

ja powiem tak

pozostawiłem sobie napęd PATA aby bootować płyty

a jak go kiedyś zabraknie to pozostanie eltorito

no chyba że gigabyte nas zaskoczy i wyjdzie gcdrom.sys obsługujący nowe chipsety

ale wątpie

teraz wszystko idzie w kierunku punktów przywracania w windowsie i korzystania już na systemie z np. z Ghost'a

ale symantec o tym nie zapomniał i wypuścił ostatnio Symantec Ghost Solution Suite bazujący jak wszystkie podobne produkcje typu Active Boot Disk na Windows Vista AIK

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acronis będzie działał bo on nie korzysta z DOS'u tylko linux'a jako medium systemowe.

Sprawdzałem to nawet na EX38-DQ6 i poszedł bez eltorito - na defaultowo przygotowanej multibutowalnej płycie nie przygotowanej wcześniej pod kątem napędów SATA. ...................

.......... ja powiem tak

pozostawiłem sobie napęd PATA aby bootować płyty

a jak go kiedyś zabraknie to pozostanie eltorito

no chyba że gigabyte nas zaskoczy i wyjdzie gcdrom.sys obsługujący nowe chipsety

ale wątpie

teraz wszystko idzie w kierunku punktów przywracania w windowsie i korzystania już na systemie z np. z Ghost'a

ale symantec o tym nie zapomniał i wypuścił ostatnio Symantec Ghost Solution Suite bazujący jak wszystkie podobne produkcje typu Active Boot Disk na Windows Vista AIK

Bardzo Ci dziękuję, jeśli Acronis startuje to jak dla mnie w tym momencie problem jest (prawie) rozwiązany, a w każdym razie jestem już w zasadzie w 100% przekonany do kupna tej płyty.

Mam jednak nadzieję, że mój napęd PATA jeszcze trochę wytrzyma, a na Gigabyte'a IMO nie ma co liczyć, to nie jest przecież nowy problem, a jak dotąd nic nie zrobili.

Będę wdzięczny za linki do uruchomienia trybu findcd - może kiedyś trzeba będzie z tego skorzystać.

Wyczytałem gdzieś na forum (niekoniecznie tym), że ta płyta mocno się grzeje. Jak jest w twoim przypadku?

Jeszcze raz dzięki za pomoc,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Ci dziękuję, jeśli Acronis startuje to jak dla mnie w tym momencie problem jest (prawie) rozwiązany, a w każdym razie jestem już w zasadzie w 100% przekonany do kupna tej płyty.

Mam jednak nadzieję, że mój napęd PATA jeszcze trochę wytrzyma, a na Gigabyte'a IMO nie ma co liczyć, to nie jest przecież nowy problem, a jak dotąd nic nie zrobili.

Będę wdzięczny za linki do uruchomienia trybu findcd - może kiedyś trzeba będzie z tego skorzystać.

Wyczytałem gdzieś na forum (niekoniecznie tym), że ta płyta mocno się grzeje. Jak jest w twoim przypadku?

Jeszcze raz dzięki za pomoc,

ja nie zauważyłem grzania się płyty a nie mam obudowy jakoś bardzo "przestrzennej" choć jest dobrze chłodzona

radiatory są letnie ale nie gorące

no cóż mało już pamiętam bo płyte miałem 3 dni a od 3 tygodni serwis gigabyte aktualizuje bios ...

to chyba moja ostatnia płyta tego producenta

produkty mają PRAWIE OK - bo zawszcze są jednak jest coś nie tak

cały czas dyskutuje z ich helpdeskiem w sprawie powyższych problemów ale nic sie nie dowiedziałem

i żaden problem nie został rozwiązany

np. fragment ostatniej ich odpowiedzi

"Jeśli chodzi o partycje tworzoną przez technologię QuadBIOS to nie musi Pan wydzielać jej samodzielnie, ponieważ jak już pisałem cały proces jest automatyczny i wykorzystuje się w tym celu przestrzeń dyskową która jest niewykorzystana."

K.... M.....

Przecież tworząc partycje nie zostawiamy zadnej wolnej przestrzeni na tego typu pomysły!!!

Poza tym nawet nie wobrażam sobie aby jakiś tego typu programik miał mi coś grzebać przy partycjach.

Do tego jak miałem jeszcze tą płytę to próbując uruchomić XpressRecovery2 otrzymałem komunikat iż nie ma możliwości utworzenia partycji bo nie ma wolnego nieprzydzielonego obszaru. Jakim cudem ma on przy braku wolnej przestrzeni, czy nawet istnienia wolnego miejsca na jednej z partycji wydzielić inną partycje ??? Chciałbym mieć nad tym kontrole !!! Przecież jak się coś stanie to zamiast dotychczasowych wszystkich partycji i 500GB danych moge zobaczyć jedną o pojemności np. 1GB - nikt nie chiałby zobaczyć takiego widoku !!!

No i tak wygląda ich pomoc. Gotowe odpowiedzi na wszystko bez wkladu merytorycznego czy sprawdzenia u siebie na przykładowym egzemplarzu płyty. O czym ja marze :-)

czasami mam wrażenie że nie warto kupować niczego ponad przeciętne aby nie nie żałować zakupu

aha

jak kupisz sobie tą płytę to jak wejdziesz w Qflash to nie dziw się że zobaczysz obrazek taki sam jak ze strony 13 rozdziału Part Two: Updating bios with Q-flash Utility on Single-BIOS Motheboards dokumentu (http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/motherboard_howtoreflash_bios/flashbios_qflash.pdf), a jak liczyłeś może na

to co znajduje się stronie 4 gdzie w rozdziale: Part One: Updating bios with Q-flash Utility on Dual BIOS Motheboards ... to się przeliczyłeś

i odpowiedzi "o co chodzi" przy płycie z dwoma biosami próżno szukać :-)

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie zauważyłem grzania się płyty a nie mam obudowy jakoś bardzo "przestrzennej" choć jest dobrze chłodzona

radiatory są letnie ale nie gorące

no cóż mało już pamiętam bo płyte miałem 3 dni a od 3 tygodni serwis gigabyte aktualizuje bios ...

to chyba moja ostatnia płyta tego producenta .............

..............No i tak wygląda ich pomoc. Gotowe odpowiedzi na wszystko bez wkladu merytorycznego czy sprawdzenia u siebie na przykładowym egzemplarzu płyty. O czym ja marze :-)

czasami mam wrażenie że nie warto kupować niczego ponad przeciętne aby nie nie żałować zakupu

aha

jak kupisz sobie tą płytę to jak wejdziesz w Qflash to nie dziw się że zobaczysz obrazek taki sam jak ze strony 13 rozdziału Part Two: Updating bios with Q-flash Utility on Single-BIOS Motheboards dokumentu (http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/motherboard_howtoreflash_bios/flashbios_qflash.pdf), a jak liczyłeś może na

to co znajduje się stronie 4 gdzie w rozdziale: Part One: Updating bios with Q-flash Utility on Dual BIOS Motheboards ... to się przeliczyłeś

i odpowiedzi "o co chodzi" przy płycie z dwoma biosami próżno szukać :-)

Ja od dwóch tygodni przeglądałem recenzje i opinie na różnych forach i po rozważeniu wszystkich za i przeciw doszedłem do wniosku, że ta płyta chyba najbardziej będzie mi pasować. Niestety płyty idealnej nie ma. Do tej przekonały mnie m.in. polimerowe kondensatory (po poprzedniej MSI) i sekcja zasilania.

Wydaje się, że problemy z serwisem ma w tej chwili chyba każda firma.

Zdaje się, że trzeba jednak trochę liczyć na szczęście co oczywiście w produktach z "wyższej półki" nie powinno mieć miejsca i co nie zmienia faktu, że odpowiedzi z Help Desk'u Gigabyt'a są na poziomie obsługi z hipermarketu.

Dual BIOS, jak dla mnie, jest wprawdzie przydatnym, ale tylko dodatkiem więc jego brak (dopóki oczywiście coś się nie sp.... B-) ) nie jest dla mnie specjalnym minusem. Jak na razie zostanę chyba przy tym Gigabyte, zobaczymy co się dalej wydarzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z obietnicą wrzucam link do pliku *.img

http://republika.pl/waapi/recovery.zip

plik po rozpakowaniu ma rozmiar 47MB może być edytowany w ultraiso, i bootowany w easyboot

można oczywiście wypakować pliki i zrobić to po swojemu

w katalogach zrobiłem pliki *.dir które zawierają liste programów które były bootowane - chodziło o bezpośredni (awaryjny) dostęp do danych który po zbootowaniu będą widoczne na dysku A: - po to właśnie m.in rozmiat 47MB pliku img

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z obietnicą wrzucam link do pliku *.img

http://republika.pl/waapi/recovery.zip

plik po rozpakowaniu ma rozmiar 47MB może być edytowany w ultraiso, i bootowany w easyboot

można oczywiście wypakować pliki i zrobić to po swojemu

w katalogach zrobiłem pliki *.dir które zawierają liste programów które były bootowane - chodziło o bezpośredni (awaryjny) dostęp do danych który po zbootowaniu będą widoczne na dysku A: - po to właśnie m.in rozmiat 47MB pliku img

Witam,

Dzięki za linka, już to ściągnąłem i spróbuję to przejrzeć w wolnej chwili chociaż jak pisałem wcześniej jeśli Acronis startuje to dla mnie problem jest w zasadzie rozwiązany z tym, że oczywiście takie awaryjne rozwiązanie może się jeszcze kiedyś przydać :)

Jeśli wpadłbyś gdzieś jeszcze na jakiś inny sposób daj proszę znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie było zbyt różowo to powiem że podobne problemy z obsługą napędów pod DOS'em będą miały dedykowane programy różnych producentów. Dziś np natknąłem się na problem iż nie chciała się poprawnie zbootować płytka z oprogramowaniem Samsunga do zarządzania dyskami (estool) wypalona z ich obrazu iso :-). Samsung korzysta ze standardowego sterownika Qcdrom.sys no ale przecież ICH9 musi mieć specjalny :-( ... tylko gorzej że go nie ma !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie było zbyt różowo to powiem że podobne problemy z obsługą napędów pod DOS'em będą miały dedykowane programy różnych producentów. Dziś np natknąłem się na problem iż nie chciała się poprawnie zbootować płytka z oprogramowaniem Samsunga do zarządzania dyskami (estool) wypalona z ich obrazu iso :-). Samsung korzysta ze standardowego sterownika Qcdrom.sys no ale przecież ICH9 musi mieć specjalny :-( ... tylko gorzej że go nie ma !!!

Nie wiesz jak jest z AMD (SB600, SB700)?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do powyższego testu http://rmje.ovh.org/image.iso (powinien odpalić się z płyty Volcov Commander). Można go nagrać na płytę CD/DVD i sprawdzić na komputerach innych niż platforma X38 i na platformie X38.

Jako ciekawostkę dorzucę że ten CD na płycie Asus P5E (X38) botuje się bezproblemowo - około 30sekund. Hiren's Boot CD (9.3) też ładuje się szybko, ale tu jest inny "zonk": odpaliłem pierwszy lepszy program (już nie pamiętam który) i okazało się że jest wskaźnik myszy, ale nie działa (mysz na USB). Jest tylko jedno gniazdko PS2 - na klawiaturę. Napęd CD podłączyłem na IDE czyli o ile się rozeznaję to jest jMicron.

Trochę mnie zmartwił ten brak myszki - ale dalej nie zgłębiałem tematu bo i tak robię backupy plików z pod systemu operacyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostkę dorzucę że ten CD na płycie Asus P5E (X38) botuje się bezproblemowo - około 30sekund. Hiren's Boot CD (9.3) też ładuje się szybko, ale tu jest inny "zonk": odpaliłem pierwszy lepszy program (już nie pamiętam który) i okazało się że jest wskaźnik myszy, ale nie działa (mysz na USB). Jest tylko jedno gniazdko PS2 - na klawiaturę. Napęd CD podłączyłem na IDE czyli o ile się rozeznaję to jest jMicron.

Trochę mnie zmartwił ten brak myszki - ale dalej nie zgłębiałem tematu bo i tak robię backupy plików z pod systemu operacyjnego.

To jak ci się odpaliło to iso bez problemu to może to zależy od konstrukcji płyty a nie chipsetu? Ogólnie oczywiście da się wszystko zbutować ale nie chodzi o to aby każde iso przerabiać. Jeżeli chodzi o support usb mouse/keyb (nawet w wersji 2.4GHz) musisz mieć w biosie ustawioną/włączoną opcje "USB Legacy Support". Jakby nie poszło to spróbuj uruchomić to 2970894[/snapback]

Nie wiesz jak jest z AMD (SB600, SB700)?

Pozdrawiam,

niestety nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi