RUMUNaThLoNiX Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 1.BARDZO DOBRYM POMYSLEM NA ZMNIEJSZENIE TEMPERATURY PROCESORA, I CYRKULACJI POWIETRZA JEST WYCIAGNIECIE ZASILACZA SZCZEGULNIE KIEDY JEST ON W POZYCJI PIONOWEJ!!!! MI TO DALO ZE 3-4 STOPNI MNIEJ. 2. WYGIECIE ŚLEDZIA W TAKI SPOSOB GDY PO NALOZENIU WIATRAKA 80x80 WIAL NA GRAFIKE OD SPODU TO DODA LEPSZOM CYRKULACJE I CO ZA TYM IDZIE PARE MHZ WIECEJ NA KARCIE 8) 3.POSIADACZOM BIG-TOWEROW PRZYDA SIE SUNON 3000 OBR/MIN PUSZCZONY NA 7V I USTAWIONY NA GORNEJ SCIANCE DO DALO MI Z 4-6 STOPNI MNIEJ!!! 4. NASTEPNYM SPOSOBEM JEST DODANIE MALEGO Z 486,BADZ 386 MALEGO RADIATORA Z WIATRACZKIEM I POLOZENIE/PRZYKLEJENIEGO NA GORNEJ STRONIE KARTY GRAFIKI, TAM GDZIE JEST RDZEN GRAFIKI TAM SIE PLYTKA DRUKOWA BARDZO GRZEJE I TO DODA O PARE MHZ WIECEJ NA RDZENIU 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 3 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2002 Dobrze jest podłączyć wiatrak wyciągowy pod zasilaczem, nawe 5 stopni mniej. Aby polepszyć cyrkulacje powietrza w obudowie dobrze jest też dodać wiatrak tłoczący z przodu obudowy (jest na to przewidziane miejsce, często nawet są tam specjalne koszyczki) oraz wentylator wyciągowy na górnej ściance obudowy, ale wiąże się to z ciąciem obudowy, a to już na inny topic... Jeśli posiadasz procesor AMD dobrze jest użyć tzw Cooper Shim czyli miedzianej nakładki na procesor. Utrudnio ona uszkodzenie jądra a po posmarowaniu jej cinką warstwą pasty termoprzewodzącej dodatkowo zbija temperature (u mnie ok 3 stopnie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 ba nawet dobrym bajerem jest ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kupic jakiegos coolera jamicoma bodajze za 30 zloty byle zeby byl wysoki i mila duza ilosc zeber 8) wiatrak przyda sie do czego innego :] i zmierzamy ile trzeba miec tych cm na pamieci ram karty graficznej!!! tniemy go nawet pilka do metalu :Doczywiscie nie wzdluz calego zebra tylko tam gdzie przerwa :twisted: bo tam metal najcieńszy. kupujemy jakis klej albo robimy tak jak opisali tu nasi koledzy ;) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8033 i przyklejamy to doda niezlego kopa na nasz GPU serio sam tak bede robil tylko cos dlugo przychodzi paczka z www.sirius.pl pozdro aha czeba jeszce wyszlifowac go tak jak pisal kolega Berkut ;) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8073 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 co do wentylacji w budzie, tam gdzie sa przewidziane miejsca na wetyle jest zazwyczaj chamska kratka, która bardzo słabo przepuszcza powietrze - dużo powietrza odbija się od niej i nie jest prawidłowo wykorzystana moc wentylatora. Dobrze jest to wyciąć, i wstawić tam metalowego grila - albo nawet bez grila - 0 przeszkód na drodze powietrza, tylko nie radze tam palcy wkładać. Na wentylatorach nawiewających warto założyć jakieś coś co by filtrowało powietrze, w przeciwnym razie w obudowie będzie dużo kurzu. Ja używam filtrów z www.4max.com.pl i się swietnie spisują, tym bardziej że nawiew mam od spodu obudowy - tam to dopiero jest syf - a w obudowie - nic. Jak komuś nei chce sie wywalać 15zł (czy ile tam) za filtra, to można zastosować zwykłą rajstope/pończochę (nie wiem jak to sie doładnie zanywa - takie co kobitki w miniówach noszą :lol: ). też się sprawdza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 co do wentylacji w budzie, tam gdzie sa przewidziane miejsca na wetyle jest zazwyczaj chamska kratka, która bardzo słabo przepuszcza powietrze - dużo powietrza odbija się od niej i nie jest prawidłowo wykorzystana moc wentylatora. Dobrze jest to wyciąć, i wstawić tam metalowego grila - albo nawet bez grila - 0 przeszkód na drodze powietrza, tylko nie radze tam palcy wkładać. Na wentylatorach nawiewających warto założyć jakieś coś co by filtrowało powietrze, w przeciwnym razie w obudowie będzie dużo kurzu. Ja używam filtrów z www.4max.com.pl i się swietnie spisują, tym bardziej że nawiew mam od spodu obudowy - tam to dopiero jest syf - a w obudowie - nic. Jak komuś nei chce sie wywalać 15zł (czy ile tam) za filtra, to można zastosować zwykłą rajstope/pończochę (nie wiem jak to sie doładnie zanywa - takie co kobitki w miniówach noszą :lol: ). też się sprawdza. hehs a co jesi nie mam grilla na sunonie >:D i jak ponczoche bym zalozyl to by jom wciaglo >:D aha psuju ;) palca ajusz mialem rozwalonego >:D bo se wlozylem >:) nie mogle zbytnio grac >:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 o jak mi przykro :) a pończoche trza założyć tak co by nie wciągło - czyli najlepiej na zwykłego grila, ew. trza skonstruować siakąś ramkę na to - np. z cienkich drewnianuch listewek (jeżeli są takie - nie chodze zbyt często do tego typu sklepów) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 o jak mi przykro :) a pończoche trza założyć tak co by nie wciągło - czyli najlepiej na zwykłego grila, ew. trza skonstruować siakąś ramkę na to - np. z cienkich drewnianuch listewek (jeżeli są takie - nie chodze zbyt często do tego typu sklepów) hehes dziekuje :oops: hmm i tak odkurzam co tydzien komp >:D ba ten sunon frytko wyczyscie >:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 to nie czyść ze dwa miechy - zobazcysz batdzo ciekawe rzeczy w swiom kompie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 NASTEPNYM SPOSOBEM JEST DODANIE MALEGO Z 486,BADZ 386 MALEGO RADIATORA Z WIATRACZKIEM I POLOZENIE/PRZYKLEJENIEGO NA GORNEJ STRONIE KARTY GRAFIKI, TAM GDZIE JEST RDZEN GRAFIKI TAM SIE PLYTKA DRUKOWA BARDZO GRZEJE I TO DODA O PARE MHZ WIECEJ NA RDZENIU 8)Może u ciebie u mnie jest normalna temp. tak jak pozostałej części płytki. Swoją drogą musze kiedyśsprobować przewiercić karte na drugą strone - tam gdzie jest rdzeń. Tam gdzie ty chcesz przykleić radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 NASTEPNYM SPOSOBEM JEST DODANIE MALEGO Z 486,BADZ 386 MALEGO RADIATORA Z WIATRACZKIEM I POLOZENIE/PRZYKLEJENIEGO NA GORNEJ STRONIE KARTY GRAFIKI, TAM GDZIE JEST RDZEN GRAFIKI TAM SIE PLYTKA DRUKOWA BARDZO GRZEJE I TO DODA O PARE MHZ WIECEJ NA RDZENIU 8)Może u ciebie u mnie jest normalna temp. tak jak pozostałej części płytki. Swoją drogą musze kiedyśsprobować przewiercić karte na drugą strone - tam gdzie jest rdzeń. Tam gdzie ty chcesz przykleić radiator. eeee poco ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...