Skocz do zawartości
sector

Czym chłodzicie rdzeń swojej karty graficznej?

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie. chce smaxymalnie podkrecic moj rdzen w moim gf3 i chce zmienic chlodzenie w zwiazku z tym. nie wiem co zapoda. zalozyl bym blueorb'a ale nie mam :-) i nie wiem skad wziosc. w sumie moze mi wejdzne tam zalman 32 ale nie mam pojecia bede musial obadac :-) btw. co wy mi polecacie a co sami macie ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie , i powtorze to jeszcze raz : CENA[/] , moze masz cos takiego w domu , to placisz 0 zl :> , a jak nie to koszt ok 15 zl , a wydajnoscia zjada wszystko co jest robione niby specjalnie pod grafy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swojej Rivie TNT2 32MB (wiem, że to LOL, ale nie gram w gry i całkowicie wystarcza) wywaliłem standardowy pseudo-radiator + wentylator i założyłem standardowy radiator z NB z płyty Gigabyte`a. Nie mam żadnego wentylatora na nim - odpadło źródło hałasu, a karta dobrze chłodzi się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

klimu na tym radiatorze masz też wiatrak jakiś czy sam radiator wystarcza, bo ja mam R9000 i czytając ten topic wpadł mi do głowy pomysł żeby też zapodać sobie taki radiator z proca, leżą u mnie dwa bezużyteczniem, tylko sie zastanawiam czy bez wiatraka pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

klimu na tym radiatorze masz też wiatrak jakiś czy sam radiator wystarcza, bo ja mam R9000 i czytając ten topic wpadł mi do głowy pomysł żeby też zapodać sobie taki radiator z proca, leżą u mnie dwa bezużyteczniem, tylko sie zastanawiam czy bez wiatraka pociągnie.

Zależy jaki duży jest to radiator...

Ale powinnien wystarczyć...

Zamontuj i sprzawdz... :D

Jak bardzo będzie gorący...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem na przeżuceniu volacano7 na grafę a na procka dać volcano12 ale niestety volcano7 jest trochę za duże + ma wyprofilowany spód na prcka i niestety niewejdzie.

Zastanawiam się nad tym:

http://www.thermaltake.com/coolers/chipset/a1919.htm

Całkiem fajnie wygląda i może mieć całkiem fajną wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez polecam zapinki. Sa niesamowicie mocne i moga udzwignac spokojnie boxa z p4 lub athlona. Jednak tam trzeba wiercic dziurki, bo radiator znacznie wystaje poza otwory i je zaslania. Ja u siebie (sapphire radeon 9550 samsung 4ns) colera TITAN TTC-K635T z P3. Kupilem na allegro nowke za 7zl :) jego zaleta jest umiarkowany rozmiar 5x5cm. Wydajnosc jak na grzanie sie karty ma bardzo dobra, spokojnie obsluzy vmoda gpu. Narazie karta z 250/400 leci max stabilnie 450/560, ale mam tez radiatorki alu. Ogolnie polecam ta metode (zapinki) jest banalnie latwa w montarzu i skuteczna. Ogolnie warto tez zachowac pewne umiarkowanie we wstawianiu coolera na gpu, bo imo ludzie czasem daja przesadnie duze te coolery... inna sprawa ze to i tak 10x lepsze niz kupno za gruby szmal jakiegos firmowego cudenka na gpu ktore tylko ladnie wyglada...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy zje na sniadnanko fakt, ze Vga Silencer wyrzuca cieple powietrze poza obudowe, dzieki czemu obniza sie temperatura wewnatrz budy.

Pozatym jaka kupe kasy? Cena Silencera jest bardzo umiarkowna - ok 50zł, to dwa albo trzy razy mniej od pasywnego zalmana (+ wentyl zalmanowski).

Nie wspominajac juz o tym ze Silencer jest bardzo cichy i jednoczesnie wydajny, a nie kazde takie chalupnicze chlodzenie bedzie ciche i wydajne.

Kolejna kwestia jest to, ze nie kazdemu chce sie bawic w majstra klepke i wygodniej jest mu kupic VGA Silencera i miec z glowy. Tacy ludzie tez maja prawo do zycia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna kwestia jest to, ze nie kazdemu chce sie bawic w majstra klepke i wygodniej jest mu kupic VGA Silencera i miec z glowy. Tacy ludzie tez maja prawo do zycia :P

Popieram, aczkolwiek podziwiam wszystkich, którym się chce bawić w majstra-klepkę.

Co do wydajności przedstawionych tutaj rozwiązań nie mam żadnych wątpliwości, natomiast ciekawi mnie, jak jest z hałasem, na który jestem wyczulony. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi