jamniol Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 mam dokładnie taki dysk (tak go wykrywa bios) http://www.samsung.com/pl/products/harddri...p80/sp0812n.asp Powinien być na ATA133 , a mi chodzi na 100 . Mam Abita nforce 2 , pod winowsem w ustawieniach sprzetu takze nie mogę zmienić na 133, mogę tylko na mniejsze wartości. Co mam zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamniol Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 a cha i mam bios ver 26 by marlin czy jakos tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jachu Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Ja mam taki sam dysk i też chodzi na ATA 100. Nie wiem czemu tak jest. Nie przejmuje się tym bo różnicy w wydajności i tak nie byłoby widać gdyby działał na ATA 133. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 sciagnac hutil z tąd i ustawic pozadane parametry :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jachu Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Rzeczywiście działa teraz na ATA133. Średnia prędkość odczytu skoczyła mi w HDTach 3.0 z 49,9 na 51,3 Mb/s czyli prawie 3%. No ale zawsze jest troche szybciej :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 A u mnie średnia i maksymalna wartość odczytu nie podniosła się, za to "Read Burst Speed" skoczyło z 84 mb na 107 mb, tylko nie wiem, co to daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 burst jest to odczyt z 'keszu' dysku (tych 8MB)... u mnie w RAID0 zmiana z domyslnych ATA100 na 133 dala burst-110MB/s z 92MB/s, srednia odczyt- 85MB/s z 81MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 no jak mowicie że zmiana ata100/133 daje "coś" kopa to ja to dzisiaj sprawdzę ;-) w końcu to 3% :D ;-) , do t3ej pory szacowałem że - poza burstem ktory się nie liczy ;-) wzrost będzie na poziomie do 1% ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 No i po testach. Wyniki: SAMSUNG SP80 1614N 160GB 7200rpm 8MB cache zawsze jako samotny primary master @ Sis 735 - ECS K7S5a ATA100 @ VIA KT880 - Asus A7V880 ATA100 @ VIA KT880 - Asus A7V880 ATA133 Wychodzi na to że dysk odzyskał wydajność jaką miał na doskonałym kontrolerze ata z k7s5a, Wyraźnie widać że był blokowany przez kontroler asusa - burst = 60MB a max read 55MB, minimalny taki sam, czas dostępu też, średni zaniżony przez wyniki na początku dysku... A więc przestawienie ATA mimo że dało wyniki u mnie to jeśli ATA 100 chodziło by dobrze - dało by równo zerowy wzrost wydajnosci ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 jak sprawuja sie wam te samsungi ogolnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 jak sprawuja sie wam te samsungi ogolnie?Jak jest przykręcony do obudowy, to czas dostępu wynosi zawsze poniżej 14 ms, ale nieznacznie słychać pracę głowic. Teraz mam na gąbce i jest niesłyszalny, jednak musi być ustawiony idealnie poziomo, w innym wypadku leci do góry ww. czas dostępu. Mogę jedynie ubolewać, że gdy go kupowałem, to nie było jeszcze 80gb z 8mb cache, a jedynie z 2mb. Wtedy te nowe samsungi nie miały jeszcze renomy i znajomi dziwili się, że kupuję właśnie samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 -mess- -> duzo jest opini na forum, spisują się świetnie :D to moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Mam pytanko do posiadaczy tego samsunga ja od paru dni mam 120GB 8MB cache na ATA i mam jedno pytanko czy on wam też tak głośno CHRUPIE :? czy to normalne bo ja np: wyraźnie słysze chrupanie tego samsunga czy to jest normalne czy raczej dysk jest wadliwy. Dla porównania powiem że jeżeli chodzi o CHRUPANIE!!! to mój 3 letni Seagate U6 20GB jest pod tym względem cichszy tylko głowice są wyrobione i słychać metaliczny dzwiek z tego U6 a w samsungu tego nie ma. Co to może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 hmm to zależy, u mnie z obudowy lekko słychac tylko przy zapisie, np. start windowsa jest cichy, tylko że buda to Enlight z prawdziwej stali ... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 głośno CHRUPIE :? czy to normalne bo ja np: wyraźnie słysze chrupanie tego samsunga czy to jest normalne czy raczej dysk jest wadliwy.Raczej normalne, jeśli chcesz aby dysk pracował ciszej użyj Hutil'a (link parę postów wyżej) i ustaw sobie tryb pracy Quiet - to pomaga, ale kosztem wzrostu czasu dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 dzieki za odp. mam nadzieje ze nie bede zalowal... =) a bude mam chiefteca, 1mm stal, ale czy to cos pomaga? :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 no pewnie że pomaga - buda nie wpada w wibracje jak te z cienkiej blaszki :P stoi swoją masą ciągnięta do ziemi siłą grawitacji hehe ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jachu Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Buda Chiefteca+zasilacz Chiefteca = suwnica lub wózek widłowy do przenoszenia kompa!!!;):D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Czy ktos moglby podac linka do dzialajacej strony z HUTLI tylko innej wersji niz 1,19 bo ta mi nie chce dzialac albo moze niech ktos mi wrzuci na maila bo nigdzie nie moge znalezc greg505@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 1.19 http://www.kodensha.jp/jis/pc00/smhdd_hutil.html innego nie znam ale u mnie tez nie chodzi a inna wersja nie ma ustawienia ata133 jest po koreańsku chyba ale trzeba kliknąć button na dole stronki znalazłem taką samą wersję 1.19 i o dziwo działa ale nie można ustawić ata133 ponieważ nie ma takiej opcji jak ktoś ma dobrego hutila to tez poproszę na maila cwcm@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 1.19 http://www.kodensha.jp/jis/pc00/smhdd_hutil.html innego nie znam ale u mnie tez nie chodzi a inna wersja nie ma ustawienia ata133 jest po koreańsku chyba ale trzeba kliknąć button na dole stronki znalazłem taką samą wersję 1.19 i o dziwo działa ale nie można ustawić ata133 ponieważ nie ma takiej opcji jak ktoś ma dobrego hutila to tez poproszę na maila cwcm@wp.pl hehe dzieki... mi ten program z tego twojego linku dziala :D zmienilem sobie na ata133 jeszcze raz wielkie dzieki :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 ale ze mnie lama : okazało się że program cały czas działał tylko że ja wrzucałem pliki bezpośrednio na dyskietkę a teraz rozpakowałem do katalogu a:/hutil i wszystko pięknie działa i teraz mam ata 133 !!!!! super sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cappo Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 wreszcie znalzłem to też miałem z tym problem i teraz jest ok z 87,5 MB/s do 112 czas dostępu z 19 na 17,5 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Mam pytanko do posiadaczy tego samsunga ja od paru dni mam 120GB 8MB cache na ATA i mam jedno pytanko czy on wam też tak głośno CHRUPIE :? czy to normalne bo ja np: wyraźnie słysze chrupanie tego samsunga czy to jest normalne czy raczej dysk jest wadliwy. Dla porównania powiem że jeżeli chodzi o CHRUPANIE!!! to mój 3 letni Seagate U6 20GB jest pod tym względem cichszy tylko głowice są wyrobione i słychać metaliczny dzwiek z tego U6 a w samsungu tego nie ma. Co to może być. 1112326[/snapback] Witam, faktycznie nie jest bezszelesny :) posiadam Samsunga 1213C (S-ATA oraz 160GB) i podczas zapisywania, kopiowania slychac jak pracuje - takie mruczenie, no powiedzmy sluchyac lekkie chrupanie. Powiem jeszcze tyle ze 160GB na P-ATA jest ciche. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...