Jump to content

erich

Stały użytkownik
  • Content Count

    140
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by erich

  1. a moze z racji ograniczonych srodkow lepiej wziac cos na AM2 ? wyjdzie taniej...
  2. bez wiary sprobowalem na starych sterownikach do sagema - gowno to dalo przegooglowalem juz caly internet, nigdzie nie znalazlem sensownego rozwiazania poza kupnem routera i na tym to sie chyba skonczy
  3. Na poczatek moja konfiguracja: Abit KN9, Athlon x2 4000+, Galaxy 7900gs, Tuner Tv Pixelview BT878, Modem Sagem Fast 800 Problem wyglada nastepujaco: Po kilku godzinach pracy nastepuje zawieszenie polaczenia z internetem. Nie stwierdzilem zaleznosci tego z czymkolwiek, jednak czesciej zwiecha nastepuje przy intensywnym wykorzystaniu lacza. Modemu w zaden sposob nie idzie zresetowac, zawieszeniu ulegaja wszystkie programy odpowiedzialne za polaczenie, lacznie z windowsowym 'connections tray'. Jedynym ratunkiem jest reset, ale i tutaj, co ciekawe komp sam sie nigdy nie zamknie, przy zamykaniu systemu zawiesza sie i konieczny jest twardy reset. Przy probie wyjecia i wlozenia kabla usb do modemu nastepuje niebieski ekran na ktorym widzimy DRIVER_IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL Problem wstepuje na swiezym systemie operacyjnym zarowno na win xp, jak i viscie x64 Problem nie wystepowal na starym kompie, zaczelo sie odkad zmienilem konfiguracje. Przypuszczalem ze problem moze miec zrodlo w jakims konflikcie przerwan, wyjmowalem tuner tv, nie dawalo to jednak zadnego efektu. Nie jest to takze problem zwiazany z iloscia jednoczesnych polaczen tcp, to tez juz sprawdzilem. Modem jest sprawny, na drugim sagemie ktory podlaczylem dzieje sie identycznie. Zainstalowane mam najnowsze sterowniki zarowno do modemu jak i chipsetu. Rece mi juz opadaja, nie mam pomyslu co z tym zrobic.
  4. chlodzic semprona woda to tak jakby lac v-power do trabanta:)
  5. taaa, tego sie spodziewalem, tydzien temu kupilem za 533 :)
  6. z tym ze problem jest tego rodzaju, ze procesor chodzil kilka dni, przeszedl wiele resetow i tu nagle cos takiego doczytalem ze moze to byc spowodowane faktem i ht przekroczylo 1000 MHz, sprobuje na ht x3 i moze z mnoznikiem zjade z 10,5 do 10 dodam jeszcze 1 ciekawa rzecz: w momencie kiedy wywalilo ten safe mode w biosie zamiast wykrywac 2,7 GHz, pokazywalo 2111 MHz co ciekawe ten sam efekt wystepuje kiedy jednoczesnie zmienie dzielnik pamieci ht i fsb gdy zmienie najpierw dzielnik pamieci - reset komputera - potem ht i fsb takiego efektu nie ma
  7. wykrecilem mojego Athlona x2 4000+ na 2,73 GHz defaultowe napiecie przeszedl 5 godzinne katowanie orthosem nagle po ktoryms restarcie system zostal czarny ekran, a po kolejnym resecie wywalilo taki komunikat WARNING! Now System is in Safe Mode. Please re-setting CPU Frequency in the CMOS setup. czym to moze byc spowodowane? moja plyta: KN9 ustawienia: ht x4, fsb 260, ht 1040 MHz, mnoznik 10,5 pamieci obnizone z 667 na 533
  8. nie sugeruj sie odczytami u mnie na standarowym taktowaniu temperatura dochodzi do 60 a nawet lekko przekracza, temperatura rdzeni natomiast osiaga max 43 stopnie przy 2,7 GHz na defaultowym napieciu jest podobna, moze o jakies 2 stopnie wieksza mowie tutaj o pelnym obciazeniu orthosem mom zdaniem doskonalym miernikiem nagrzewania sie procka jest palec, jak radiator parzy to nalezy sobie dac na wstrzymanie :)
  9. moj na 1,325V robi 2,75 GHz stabilne przy 2,8 juz nie daje rady na defaultowym napieciu, przy dolozeniu do 1,350 tez nie pomaga, na boxowym chlodzeniu nie chce sie pchac wyzej zreszta te 100 MHz w 1 czy 2 strone nie robi specjalnej roznicy a temperatury mam praktycznie takie same na 2,0 GHz i na 2,7 GHz
  10. no wlasnie na defaultowym napieciu mam teraz 2730 MHz i chyba jest ok. ht x4 1040 MHz przy 2,8 GHz orthos sie wypierdzielal jak taczki po niecalej minucie, wiec pewnie trzeba by mu juz voltow dolozyc
  11. czy na abicie kn9 ht moze przekraczac 1000MHz ? jesli tak to o ile ? i czy ma to jakis wplyw na wydajnosc ?
  12. napisalem, kilka postow wyzej - abit kn9 na razie na 2,6 GHz chodzi potestuje jakis czas i pobawie sie dalej na razie w spoczynku procek zimniutki na boxowym chlodzeniu w stresie do 40 stopni dochodzi wiec mysle ze jeszcze troche potencjalu mu zostalo dalem ht x3 pamieci zmniejszylem na wszelki wypadek do 400 i przy 2850 MHz orthos zaczal sypac bledami, wec na standardowym napeciu chyba wiecej w moim przypadku nie pojedzie
  13. nie moge takiej opcji znalezc ni cholery nigdzie ale udalo mi sie chyba jakos, najpierw obnizylem dzielnik pamieci a dopiero potem zaczalem podkrecac proca i to pomoglo, doszedlem do 250 fsb na ht x4 i defcore i to mi chyba na razie wystarczy, dosc juz wrazen na dzis :) do dalszej zabawy musze ht na x3 zmniejszyc
  14. eh no sprobuje chociaz nie chcialem sie bawic napieciem, nie mam doswiadczenia w kwestii OC, podniose troszke na ramie i procku zobaczymy moze bedzie lepiej na ramie zwiekszylem z 1.8 do 1.9V przy fsb 250 windows sie wysypuje na starcie:/
  15. po zmniejszeniu dzielnika pamieci na 533 MHz dzieje sie dziwna sprawa, ht ciagle x4 fsb 240 po zapisaniu ustawien biosu i resecie czarny ekran, po kolejnym resecie komp odpala ale bios pokazuje tylko 2111 MHz nie mam pojecia o co chodzi...
  16. mam brisbane 4000+ i abit kn9 oraz kingstony 2x 1GB 667 MHz 5-5-5-15 ustawilem fsb 240 ht x4 osiagam na tym 2520 MHz przy mnozniku 10.5 i wyglada ze pracuje w miare stabilnie jak zwiekszam fsb do 250 to windows juz nie wstaje ustawienia pamieci na razie zostaly defaultowe co teraz powinienem zrobic zeby pokrecic dalej?
  17. dzieki, opanowalem sytuacje, zworka od poczatku poprawnie zresetowala cmos, tylko wczesniej probowalem przelozyc kosc pamiec do innego slotu i nie docsnalem jej porzadnie...eh :)
  18. nie wiem gdzie napisac sprobuje tutaj zrobilem sobie glupote mam plyte kn9 pamieci kingston 2x1GB ustawilem w biosie w ustawieniach pamieci zamiast moich 667 mhz przestawilem na 800 nie ruszalem timingow, po restarcie komp wydaje dlugi dzwiek, przerwa, dlugi dzwiek i tak bez konca, czarny ekran probowalem przestawic zworke restartu pamieci cmos, ale nie pomoglo, moze wyjac baterie ? sam juz nie wiem, moglem cos uszkodzic ma ktos jakis pomysl? moglem cos fizycznie spieprzyc ? glupi jestem i tyle ehh
  19. no i do tego nie posiada przyciskow sterujacych, wszelkie regulacje trzeba przeprowadzac softwarowo, jednak mimo wszystko uwazam ze jakosc obrazu i ogolne wrazenie jest znacznei lepsze niz w przypadku matryc TN, poza tym ten monitor nieprawdopodobnie stanial ok. rok temu trzeba bylo placic za niego jakies 1900 zl
  20. ja moze w kwestii monitora bo w tym temacie troszke siedze moim zdaniem warto dolozyc do samsunga 970p juz od 885 zl mozna dostac, a jest na matrycy pva, naprawde dosc udany model, bije na glowe ten ktory podales.
  21. abit kn9 skladalem zestaw na amd, dzwonilem do tych burakow obiecali ze w poniedzialek beda go mieli
  22. mam ten sam problem zamowilem caly zestaw w poniedzialek i do tej pory nie zlozyli bo plyty nie mieli i zastanawiam sie czy nie anulowac zamowienia bo juz 5 dych w plecy jestem przez ta Galaxy :)
  23. Galaxy 7900gs CoolerMaster jest w apollo za 530 zl
  24. erich

    Weekend Bez Kina

    ciag dalszy paranoi: http://blog.di.com.pl/post/16618,Studenci_...etego_huba.html
  25. no tez tak mysle, ze ma to walory edukacyjne, a ciezko cos zdupcyc :) skladac mi sie juz zdarzylo, jedyne czego sie boje to zakladania proca, ale jak to mowia, kiedys musi byc pierwszy raz :)
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.