Jump to content

ajsi

Stały użytkownik
  • Posts

    2143
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by ajsi

  1. Na P67 mam taką przejściówkę i ze zmodyfikowanym Biosem spokojnie startuje Winda. Tip że jeżeli będziesz instalował to odepnij wszystkie pozostałe dyski na czas instalacji. Wadą tego rozwiązania jest to że karta graficzna przechodzi w tryb x8 zamiast x16. Pozdrawiam!
  2. Gdyby ktoś potrzebował bios z obsługą dysków m2 nvme (bootowalne) do P67Extreme6 to niech da znać. Mam zmodzony bios 2.19 z dodaną obsługą nvme.
  3. Zaglądałeś do logów systemowych? Może się coś zdążyło zapisać a tak strzelamy na ślepo. Pozdrawiam!
  4. Może Dell U2410. Zawsze to dodatkowe 120 linii w pionie.
  5. Witam! Mam od 3 dni tego Della. Narazie jestem zadowolony ale widoczne jest lekkie srebrzenie, mam okazję pracować też na Dell 2209 i jest ok to i tu się przyzwyczaję. Udało mi się go zamówić tydzień temu za 1613pln z przesyłką w net-s.pl. Dostałem Rev02 produkcja OCT2010. Dzisiaj widzę już zdrożał. Puki co mogę polecić. Pozdrawiam!
  6. Tez mi to przyszło do głowy zrobić update. Dzwonię dzisiaj do gościa żeby się umówić na wizytę a on mi że net wrócił po jakimś czasie sam. Ciekawe na jak długo? :D Tak czy siak o update trzeba będzie pomyśleć.
  7. TP-Link byle nie 8901G. Kupiłem wczoraj, dzisiaj podłączam, loguje się po IP wszystko klasa i jakie zdziwko router zgłasza się jako zupełnie inne urządzenie (takie zielone menu jeśli ktoś miał podobnie) i kompletnie brak opcji PPPoA. 1,5h stracone na poszukiwania, resety i próbę dostania się do ustawień programem z płyty (który oczywiście też nie działa bo nie udało mu się połączyć z urządzeniem ani jeden raz na jakieś 20-30 prób). W końcu po takim czasie i którymś twardym resecie urządzenie zaskakuje i tu niespodzianka, menu nie jest zielone tylko pomarańczowe i wygląda dokładnie tak jak w instrukcji (tak tak, zapomniałem napisać że układ tego zielonego był kompletnie inny od instrukcji). Oczywiście wszystkie opcje na miejscu, no więc robię swoje, ustawiam loginy hasła. Łączy mnie z netem, wszystko klasa. Dla testu wypinam zasilania, też powraca do połączenie czyli gitara. No to zmywam się do domu, po jakiś 2h telefon. Internet nie działa, kontrolki palą się prawidłowo a łącza niet. Z racji tego że było już późno to walki ciąg dalszy jutro, postaram się zdać relację, no chyba że w ciągu dnia kupię jakiś inny router bo mam wrażenie że z tego to już nic nie będzie. Ma jakieś rozdwojenie jaźni i problem z zapamiętaniem ustawień. Pozdrawiam i mam nadzieję, że komuś to pomoże w dokonaniu wyboru.
  8. Skoro możesz kompa włączyć śrubokrętem to w te piny wtykasz PW SW. I tak jak koledzy radzą Everest i ściągnąć instrukcję. Co do wentyla od proca to albo jest wypięty albo zatarty/spalony. Nawet ze złamaną łopatką będzie się kręcił:)
  9. Kondensator może być przyczyną ale nie powiedziane że jego wymiana załatwi sprawę. No i przydało by się podać konfig bo ciężko zgadywac co to za mobo.
  10. Zobacz czy pojawi się jakaś zakładka po wciśniećiu CTRL+F1 w menu głównym biosu. Jeśli tak to może tam coś będzie umożliwiało przestawienie na manual i ręczne ustawienie napięcia. Możesz mi przybliżyć co masz na myśli w zaznaczonym fragmencie?
  11. Zawsze można się ratować PII 555 i liczyc na odblokowanie 2 rdzeni.
  12. AD1. Nie mam tej mobo więc nie bardzo wiem o jaki SW Ci chodzi. Prawdopodobnie masz ustawianie szyny, sprawdź w manualu od mobo. AD2. Najważniejsze podłączyłeś czyli power on to niby czemu miałoby nie działać. Odnośnie USB to jeśli kable nie są uszkodzone to wydajność będzie wszędzie taka sama (jest jeszcze ewentualność że cześć portów obsługuje innyc chip ale to raczej nie w tym przypadku). AD3. A nie łaska otworzyć obudowy i wsadzić tam głowy? Inne elementy to zacierający się wentylatory, cewki w zasilaczach i na mobo. Jak nie zajrzysz to nikt Ci zdalnie nie odpowie. AD4. Osobiście mogę polecić AS5. Rozgrzewasz kompa przez 2-3min jakimś ortosem czy OCCT i szybko go wyłączasz. Odpinasz zapinkę i jak nie zejdzie to pokręć radiatorem na boki. Jeśli nie zejdzie to ciągnij prostopadle do mobo, wyjdzie razem z procem i nie powinieneś pogiąć nóżek. AD5. Nie rozumiem pytania, większość producentów ograniczała moc do około 5-6W (sprawdź w instrukcji do płyty może będzie dokładna wartość) ale zawsze możesz podpiąć pod molexa i tylko kontrolę obrotów pod mobo doprowadzić. AD6. Po pierwsze to napięcia mierzymy miernikiem!!! Po drugie jeśli miernik potwierdzi że na 12V masz 12,61 to jest zasiłka do wymiany bo wychodzi poza specyfikację. Standardowe napięcie dla tego procka to 1,65V. Zmieniałeś je w Biosie czy jest AUTO? Niektóre mobo potrafiły zawyżać. Pozdrawiam!
  13. A co już masz bo ciężko będzie coś odciąć bez strat.
  14. AD1. Intel 40GB albo szukaj Kingstona 40GB (to samo ale bez fabrycznego TRIM). Jak WC to polecam SSD i jakiś cichy 5400 na magazyn.
  15. 2 jednostki stałoprzecinkowe na rdzeń i wbudowana grafa, ale ma być dość mocno zespolona z resztą nie tak jak u Intela w tej chwili. Resztę sam sobie znajdziesz na googlach:D
  16. Odnośnie E7400 to tak jak napisałem wcześniej, najpierw kupił bym kartę i ewentualnie podkręcił obecny proc (możliwa konieczność kupna chłodzenia, ale ono przyda się do nowego zestawu jeśli dobrze wybierzesz) a dopiero wtedy jak uznasz że mocy za mało to szukanie nowego proca. Jest spora szansa że podkręcony proc Ci narazie wystarczy. Odnośnie sprzętu biurowego to ten zestaw bez karty spokojnie się sprawdzi. Możesz jeszcze szukać coś na H55 i i3 i korzystać z jego wbudowanej karty. Podejrzewam że do kosztorysowania wystarczył by jakikolwiek proc dwurdzeniowy. Zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć jakiś mały SSD pod system. Jeśli już wiesz dokładnie jaką aplikację będziesz wykorzystywał to sprawdź na stronie jej producenta z jakich optymalizacji korzysta (czy wykorzystuje wielordzeniowość, czy woli Intela lub AMD, może są dostępne specjalne kompilacje pod konkretny CPU). Wtedy doradzimy konkretnie co się lepiej sprawdzi. A co do bezawaryjności, dobre chłodzenie (cisza!!!) i zasilacz, nie podkręcać i robić częste backupy:) Pozdrawiam!
  17. Jeśli pod live cd (polecam Knoppixa) jest ok, to zacznij szukać wirusa/trojana.
  18. Jak to jak odblokujesz 4 rdzenie przecież podałeś że to X4, chyba miałeś na myśli L3? Nowy objaw to może być po prostu związany z faktem że L3 jest uszkodzone i go nie odblokujesz ale nie ma nic wspólnego z załączaniem. Rozbierz kompa i złóż, może to pomoże.
  19. Dobrze skonfigurowane to oba. Podaj do czego Ci komp to się coś konkretniej doradzi. Jeśli grafa nie robi różnicy to w zestawie na AMD możesz całkiem z niej zrezygnować i korzystać z integry. Zyskujesz przeszło 1000pln.
  20. Wymień zasilacz i kartę i sprawdź czy gry się tną. Powiedz w co chcesz grać może proc nie będzie aż tak przeszkadzał i do czasu zmiany doczekasz bez kupowania proca. E4300 będzie ograniczał radka ale jak go podkręcisz to zdążysz dozbierać do mobo i proca. Ale to moja skromna opinia.
  21. Przekładałeś miejscami albo do drugich slotów?
  22. Tego się spodziewałem, możesz sprawdzić na wcześniejszym lub pobawić się napięciami ale najlepiej to kup sobie przejściówkę i zapomnij o problemie.
  23. Różnica na korzyść Patriotów będzie prawie żadna, jeden z timingów 7 cykli zamiast 8 i drugi 20vs24. Natomiast GskilleECO są tańsze i mają zasilanie 1.35V zamiast 1.7V. Sam zdecyduj.
  24. Filmy HD idą normalnie bo sa wspomagane przez grafę. Co nie zmienia faktu że brałbym AthlonaII X2.
  25. Wszystko wygląda w normie. Może spróbuj na nowszym Biosie jeśli taki wyszedł.
×
×
  • Create New...