Jump to content

jacekcz

Stały użytkownik
  • Content Count

    2305
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jacekcz

  1. Pewnie w LINX masz 95C. Takeigo obciążenia w codzinnej pracy nigdy nie będziesz miał i takie temp ci nie grożą. Zapuść OCCT - mniej grzeje i też dobrze testuje. U mnie na 4.9GHz linx nie przechodzi bo łapie 100C. Przetestowałem OCCT i tak mam ustawione.
  2. Asrock k6 nie ma trybu adaptive. Korzystam z offsetu i działa to całkiem dobrze. VID pokazuje jakiś z kosmosu ale nie ma to żadnego znaczenia. Przy V=1.2V spokojnie daj fixed i będzie działać. Linx strasznie katuje CPU i takich temp normalnie nie uzyskasz. Ja bym delikatnie podciągnął V i powalczył o 4.6-4.7GHz.
  3. A jak ustawiłeś to napięcie? Jaki tryb? Mam nadzieję, że nie zostawiłeś na AUTO.
  4. ustaw pamięci na okolice 1333 - x6. Dla testu. Podnosiłeś napięcie chipsetu i kontrolera? BCLK = 190 działa na mnożniku x19? Trzeba sprawdzić czy płyta wyrabia na tym BCLK.
  5. Oczywiście o ile da się utrzymać temperatury w sensownym zakresie - to może być trudne.
  6. ja bym włączył offset i nie męczył CPU stałym/wysokim V. Włączyć wszystkie opcje oszczędzania energii. VCORE = normal. zapodawaj wyższe OC.
  7. Jakieś tam testy RAM na z170. tridentZ (2x8GB) - fabrycznie 3400 cl16. Na 3600 idą bez zmiany V i opóźnień. Dalej niestety problem - właściwie ściana - kod 41 lub 55 na wyświetlaczu. Czy te pamięci na tym się kończą? ktoś testował?
  8. Z XMP są problemy. ustawcie wszystko manualnie i 3200 będzie hulało. Kwestia dobrania napięć. XMP ładuje zbyt wysokie a itak jest niestabilnie.
  9. W tej chwili mam CPU na def. poczekam aż naprawią to co skaszanili. Na tym nowym biosie zapotrzebowanie na V mające wpływ na częstotliwość pamięci zdecydowanie zmalało. Tak wynika z moich obserwacji. Wysokie V np. dla SA wcale nie jest lekarstwem bo wtedy płyta nie boot-uje. Reasumując: na biosami muszą jeszcze sporo popracować.
  10. Ostatnie biosy poprawiają prowadzenie pamięci.Popsuli za to regulację vcore w trybie Adaptive. Na wcześniejszym biosie miałem okolice 1.3V a przy tych samych ustawieniach na biosie 1001 zobaczyłem 1.5V na CPU.
  11. Żeby jeszcze biosy ogarniały to byłoby dobrze. Dajmy im trochę czasu.
  12. 3200 na aktualnym biosie nie mogę ustabilizować. LLC - level 5. cache zostaw na 41 przy x46.
  13. jak nie ruszałeś to w trybie AUTO płyta sama podniosła. U mnie do 2800MHz wszystko pięknie chodzi a wyżej już schody. Może da się coś jeszcze zyskaćpoprzez zmianę bclk.
  14. Adaptive i wyłączone C - nie ma spadków vcore w spoczynku. Sprawdziłem.
  15. Skalpowanie - chyba nie ma sensu. Do 4.7GHz potrzeba sporo powyżej 1.4V a to już trochę dużo. Jak wyłączysz C-state to nie będzie spadków v w spoczynku więc to nie ma sensu. CPU chłodzony WC - aktualnie prawie pasywnie bo Aquaero nie działa. Potestuję jeszcze stabilność RB. Tutaj zapotrzebowanie na V powinno być niższe i może wystarczające do codziennej pracy. Trzeba testować. Próbowałem testować RAMY ale cokolwiek powyżej 3200MHz daje ciemność. Coś chyba płyta nie trybi. Musze jeszcze obadać sprawę.
  16. Cały czas ustalam .... :) No dobra. Fixed chyba opanowane. RAM na razie def.
  17. Wcale się nie upieram. Jak pisałem wcześniej 'manual' też testuję i kto wie czy przy nim nie zostanę.
  18. Prime95 przy adaptive się sypie - co bym nie ustawił. Spróbuję CB i RB.
  19. Sprawa się wyjaśniła. Dla adaptive/offset opcja SVID CONTROL musi być włączona lub Auto. Zasugerowałem się podpowiedzią biosu i wyłączyłem :) Testuję prime95 - to taki wstęp. Na razie cały czas badam CPU :grin:
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.