Jump to content

Martines82

Stały użytkownik
  • Content Count

    78
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutralna

About Martines82

  • Rank
    Uczestnik
  1. Dlatego napisałem, że szukam używanej. Wyżej wymienione modele mogę znaleźć na olx i allegro za 200-250zł, ale nie mam pojęcia, który model jest najlepszy. Na razie dowiedziałem się, ze w przypadku Gigabyte lepiej będzie szukać rewizji 2.0, bo poprzednia często się przegrzewała. A 250x jest za drogi i wolałbym już dozbierać do 750ti, ale nie mam zamiaru tyle wydawać.
  2. Szukam używanej i taniej karty pod Pentium G2030, 4gb ram 1333, ga-h61m-ds2h, Amacrox Warrior AX450-PNF. Myślałem o GT 740 lub HD 7770, z tym, że bardziej jestem za HD7770, podobno AMD lepiej wspiera starsze konstrukcje, a karty nie będę wymieniał przez bardzo długi czas (prawdopodobnie dopiero jak padnie). Który z niżej wymienionych Radeonów może mieć największe szanse na dłuższe życie? Celuje w: http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-radeon-hd-7770-2gb-ddr5-pci-e-box-hd7770-2gd5/pd/EVPBKBBBM/ http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd7770-1gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-wentylator-directcu-hd7770-dc-1gd5-v2-466298/ http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-hd7770-1gb-ddr5-r7770-pmd1gd5-483331/ http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7770-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-gv-r777oc-1gd/pd/EGMNTBBBM/ (są dwie rewizje tej karty) A może coś innego?
  3. Radeon 280x odpada jest za drogi. @adashi Tak, za 90zł..
  4. Chciałem tanim kosztem z w/w komputera zrobić sprzęt do gier, na początku planowałem wymienić w nim Whitenergy 400W, na tego Amacroxa z sygnatury, ale stwierdziłem, że ma swoje lata. Wiem, że 280gtx ma spory apetyt, ale bardzo kusi ceną i ma solidne chłodzenie, ten HR-03 z wentylatorem świetnie sobie poradzi. Ale nie kupiłem go jeszcze.
  5. To jaki zasilacz polecacie pod: Pentium 2030, 4GB ram, 2xHDD, płytę GA-H61M-DS2H i tego prądożernego 280gtx? Zależy mi na tym by był cichy, solidny i przyszłościowy. Chyba, że to i tak za dużo? http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-8-500w-bn241-773215/
  6. Czy Amacrox Warrior AX450-PNF http://obrazki.elektroda.pl/4129776200_1427385766.jpg poradzi sobie z GTX280? Mam go zamiar kupić za 90zł (grafika ma chłodzenie Thermalright HR-03), ale pobiera 240W. Na razie wiem tylko, że będę musiał do niego kupić przejściówkę molex, bo karta zasilana jest 1x6 pin i 1x8pin. Komputer to Pentium g2030 i 4GB ram.
  7. Niewiem czy to ma znaczenie, ale zrobiłem test pod IDE2 (po zaktualizowaniu sterowników ATA przez win7 i zresetewaniu PC'ta): c.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl d.png - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl Jak to możliwe że XP jakoś chodził, a Linux się tak rozyspał, system plików ma tu coś do powiedzienia? (EXT4 jest bardziej wrażliwy od NTFS?) Jak komputerem nie ruszano to nie było problemów ze znikającymi dyskami (przynajmniej tym głównym z stemem - Seagate, inaczej siosta dała by znać że XP się jej nie włączał). Czyżby poprzednia taśma jednak była sprawna? ..bo mam wrażenie, że na niej system normalnie działał. Może to zasilacz? Da się coś z tym zrobić? Jak to może pomóc w diagnozie, to mogę podepnąć te dyski do mojego PC'ta. Dajcie znać jak mam je przetestować w jakimś innym progranie niż HD Tune 2.55 (znam tylko CrystalDiskInfo i Victoria - tylko że tego programu nie ogarniam, więc napiszcie co i jak). Przypomniałem sobie, że przed instalacją Linuksa przerobiłem dwie partycje linuksowe na NTFS (chyba za pomocą EASEUS Partition Master). Pamiętam, że potem program błędnie wyświetlał pojemności tych partycji, zamiast po ok 5GB partycje miały po 100GB lub 1000GB! Po restarcie system nie chciał się uruchomić, a komputer się resetował. Edit: Raczej nie bo po podłączeniu dysku do mojego PC (i użyciu jeszcze innej taśmy), wyniki są takie same. Podłączyłem dysk do swojego PC'ta: a.png - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl Edit2: Ale po podłączeniu obu dysków wyniki są trochę inne: http://obrazki.elektroda.pl/4445158100_1334518201.png http://obrazki.elektroda.pl/4830181800_1334518229.png Wyniki są podobne, niektóre parametry są niewiele większe. Strasznie mieli dyskiem na tym win 7 Znikające dyski mogą być przez zasilacz/molexy? ...miałem do nich jeszcze podłączoną przejściówkę do chłodzenia karty graficznej. Podpiąłem dyski pod pozostałe dwa molexy zobaczę, czy dalej będą znikać. Edit3: Hmmm, dysk nadal się czasem wyłącza, taśmą nie ruszałem (jest nowa), ale kablem od molexa owszem i dysk się dzięki temu czasem włącza (chyba, że to przypadek). Pytanie czy to się dzieje przez padający dysk, zasilacz, molexy, mostek, wyjścia na płycie (IDE 1 i 2)? Czy program mHDD może pomóc? Przynajmniej w pozbyciu się bada na tej 60-tce? ]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/03f6309a167c24ef.html
  8. Wymiana taśmy nic nie dała, a nawet mam rażenie, że jest gorzej, system działa wolniej, ciągle mieli dyskiem. Ale z drugiej strony siedzie na WIndows 7 na starym kompie (Athlon XP 2000+, Shuttle AK32 V2.1, 1GB DDR1, GF4 MX440 64MB, HDD 40GB/60GB, SB Live 1024, Fortron 350W). Podpinałem taśmę pod IDE 1 i 2, ale i tak dyski znikały, raz był tylko jeden widoczny, potem oba znikły, potem oba były widoczne, innym razem jeden z nich był wyświetlany z błędną nazwą (znaczki jakieś), poruszanie taśmą czasem pomagało, molexami też raz poruszyłem (miałem wrażenie, że dyski przestały chodzić - nie słyszałem jak pracują, i akurat nie były wykryte przez bios). Trudno powiedzieć co jest nie tak, bo różnie reaują. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/421ce991c5d70ea0.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a0892eb90e4bfb4f.html
  9. Instalowałem ostatnio Linuksa na starym komputerze (robiłem partycje - Ext4 itd), niestety po restarcie system nie chciał się uruchomić (sypał błędami http://wyslijplik.pl...hp?sid=RpmzbtQt). Przed rozwaleniem się systemu dysk mi zniknął (co już wcześniej mi się zdarzało), tzn. bios go nie wykrywał. Poruszenie taśmą pomogło, ale będę musiał ponownie zainstalować system (nawet nie mogłem przeglądać zawartości dysku przez Live CD). Podłączyłem drugi dysk, zainstalowałem na nim Windows 7 i porobiłem testy, HD Tune wykrył bad sectora. Chyba mam tez coś z taśmą, programy mogą to wykazać? Reszta: 1 HDTune_Info_ST360021A.png - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl 3 HDTune_Benchmark_ST360021A.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl 5 HDTune_Error_Scan_ST360021A.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl Przy okazji sprawdziłem drugi dysk: Reszta: 1 HDTune_Info_SAMSUNG_SV4012H.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl 3. HDTune_Benchmark_SAMSUNG_SV4012H.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl 4 HDTune_Error_Scan_SAMSUNG_SV4012H.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl Screeny z CrystalDiskInfo: Mam jeszcze zainstalowany program Victoria, ale tu nie wiem co i jak.
  10. Wersja BOX Home Premium zawiera obie płyty instalacyjne z Windows 7? (32bit i 64bit) Jeśli nie to skąd mogę wziąć tą drugą wersję? Czy mam prawo używać tylko tej wersji którą kupiłem?
  11. To dobrze, a jak będą działać mi gry na Win7, będą mi się bardziej cięły? w końcu win7 ma dużo większe wymagania od XP. I jaką wersję wybrać na mój PC, 32bit czy 64bit?
  12. Zastanawiam się nad zmianą XP na 7 (32bit lub 64bit), ale nie wiem czy ma to sens. Głównie zależy mi na grach, chciałbym aby nadal działały mi płynnie (tak jak na XP). Edit: Nie będę miał problemów z działaniem systemu? Dla Asrock 939dual-sata2 (s939) nie ma sterowników do 7 i Visty. EDIT2: Na tym zagranicznym forum http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=315883 piszą, że im system działa, mieli tylko problemy z dźwiękiem i kartą sieciową.
  13. Siostrze wystarczy wr741nd do tej Vectry? ..nie będzie miała problemu z zasięgiem? mieszka w bloku, (stare budownictwo, jedna gruba ściana), mieszkanie o powierzchni 46m2. Nie gra, nie ściąga, nie wymienia plików między komputerami, interesują ją tylko przeglądanie www, na 3-4 komputerach.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.