Jump to content

TomekB

Stały użytkownik
  • Posts

    601
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by TomekB

  1. Karta była w serwisie na sprawdzeniu i jest sprawna. Podłączyłem u siebie nowy zasilacz 700W i kupiłem nową płytę główną ASRock B450 Pro4 i wielkie g... Jest nawet jeszcze gorzej, bo bootuje tylko w drugim slocie PCI-e i działa w trybie 3.0 x2. Koszmar.
  2. Zakupiłem używanego GTX-a 1080 w miejsce mojego GTX-a 960. Nie przeinstalowywałem systemu tylko wgrałem najnowsze sterowniki. Wgrałem również najnowszy BIOS. Niestety komputer nie bootuje z tą kartą jeśli jest ona włożona do slotu PCIe x16. Bootuje w tym slocie jeśli go przestawię w tryb x4. W trybie x8 też już nie bootuje. W trybie x4 system się uruchamia, ale nie jest zbyt stabilny. Losowe bluescreeny z losowymi przyczynami nawet podczas przeglądania neta. Podczas grania nie ma artefaktów, tylko nagle freez, albo bluescreen. Gram np. 30 minut i freez połączony z "pierdzeniem" dźwięku i czarny ekran. Temperatury podczas grania 70-75 na GPU. Płyta główna posiada również drugi slot PCIe x4, ale tu również jest mega niestabilnie. Konfig: Płyta MSI B450-A PRO Ryzen 5 2600 stock GSkill Ripjaws 3200 4x8GB RAM (testowałem różne konfiguracje kości, i stock bez XMP) Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold Jakieś pomysły ? Zasilacz słaby ? Karta walnięta ?
  3. Musze instalować system w trybie IDE, bo instalator nie widzi dysku, ale problem jest taki że na chipsecie w AHCI w ogóle nie przechodzi fazy biosu. Firmware wgrałem najnowszy. To stary dysk z problematycznym sandforcem. Chyba się po prostu gryzie z tą płytą, bo na dwóch innych komputerach działa bez zarzutu.
  4. Mam taką wredną płytę Gigabyte P55-UD3 (najowszy bios wgrany F9) z dwoma kontrolerami SATA2. Jeden natywny w chipsecie, a drugi na płycie. Zwie się Gigabyte SATA II. Dysk SSD to OCZ Agility 3 z wgranym firmware 2.25 (najnowszy jaki znalazłem) Problem jest taki, że na natywnym kontrolerze dysk bootuje tylko w trybie IDE, a jego osiągi są takie jak na screenie. Czyli max dla SATAII. W trybie AHCI dysk bootuje raz na 10 resetów komputera, albo wcale. Natomiast na drugim kontrolerze Gigabyte Sata II dysk bootuje w trybie AHCI bez problemu natomiast osiągi są o połowę niższe. Patrz screen. Oczywiście testowałem wszystkie kombinacje biosu, gniazd sata, kabli. Wszystkie sterowniki poinstalowane. Testowane na Win7 i Win10. I teraz co wybrać. Używać dysk w trybie IDE czy wolniej ale AHCI ? Chipset: GSata II
  5. Z ciekawostek taki G2020 i jego HD2000 czy też HD2500.pozwala mi bez stresu popykać w 1680x1050 na niskich detalach w WoT-a. Na YouTube można zobaczyć jak na podobnej integrze ludzie męczą np. GTAIV, ale to już masochizm. Wynik w Vantage 1731pkt
  6. Mam właściwą rewizję. Dzięki za rady. Zakupiłem E4300.
  7. Witam Posiadam taki złom. Pentium 4 HT @3.2Ghz i mobo GA-945GZM-S2. Interesuje mnie upgrade niskim kosztem, a konkretnie montaż E4300. Z racji tego, że max fsb mojej płyty to 1066Mhz przewidywana częstotliwość pracy tego c2d to około 2400 Mhz. Czy taki procek ma szansę być szybszym przy porównaniu rdzeń w rdzeń od mojego Pentium 4 ? Jeśli chodzi o zastosowanie procesora to chodzi mi między innymi o grę nie korzystającą z dwóch rdzeni. Pozdro i dzięki za odpowiedzi.
  8. Pomyliłem się. Wyścig po prostu się tak długo ładuje. Jeżeli dalej tak pozostanie, że najpierw się czeka 2 minuty na znalezienie przeciwników (chociaż masa wozów stoi w miejscu rozpoczęcia wyścigu), poźniej minutę w lobby, i jeszcze od 1 do 3 minut na rozpoczęcie wyścigu to nie wróżę powodzenia tej grze. Co do płynności gra mi niby działa w minimum 30kl/s ale wzrokowo to mało płynna ta gra jest.
  9. Ta gra to beta przez duże "B". Bardzo często podczas rozpoczynania wyścigu gra mi wisi na ekranie loading podczas gdy "pod spodem" gra już leci.
  10. Ale coś się skopało, bo znowu vcore spadło na def. Kręcenie potencjometrem nic nie daje. Jutro wyjmę płytę i sprawdzę lut, może go tylko na kalafonii przykleiłem. UPDATE: To tylko zimny lut przy masie. Wszystko gra :)
  11. Dzięki pomocy kolegi DEVILEK zrobiłem sobie vmoda. Niech sobie Gigabyte teraz robi następną betę biosu. Mi to już powiewa :D Na początek ustawiłem 1,425V. Cpu-Z pokazuje 1,408. Ciekawe komu wierzyć. Najwyżej dokręcę jeszcze śrubę.
  12. TomekB

    Geforce GTS 250

    Zakupiłem sobie Asusa ENGTS250 1G, ale nie poczytałem wcześniej o jego głośności. Oczywiście po pierwszym uruchomieniu karty szok, że tak głośno może pracować wentylator. Więc go wywalilem i powiesiłem na tym fabrycznym radiatorze jakąś tam 80-tke skręconą do akceptowalnego poziomu głośności. Myślałem, że po takim zabiegu temp. drastycznie wzrosną. Jednak Asusowy Smart Doctor pokazuje 45stopni w idle i do 50 podczas grania w GTA4. Te temperatury to chyba coś za niskie ? Czyżby czujnik temp. przekłamywał ? EDIT: Ok, źle testowałem. Zapuściłem FurMark-a i się zagotowało. Musze pomyśleć o zmianie chłodzenia.
  13. Na moim egzemplarzu i procku z podpisu jest to 1,325V (1,310 wg cpu-z) i niestety to za mało.
  14. Irytuje mnie już ten brak możliwości zmiany vcore w tym beta biosie. Nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam w tej sytuacji.
  15. Niestety na F8e wciąż brak możliwości zmiany vcore.
  16. Aktualnie jadę na integrze, więc brak gier. A proc na 3.2Ghz na razie, więc jakoś nie czuje różnicy do X2. Coś ciężko z softem, który by wykorzystał cztery jajka w pełni. Edit: Ale za to procesor dużo chłodniejszy :)
  17. Jednak sprzedałem nerkę i kupiłem sobie tego Athlona II X4 620. Póki co wygrzewam pastę na standardowych taktach. Edit: okazuje się , że teraz nie ma możliwości zmiany vcore w biosie. Z tego co wyczytałem to nie jest to tylko moja przypadłość. Na szczęście można zmienić vcore za pomocą EasyTune. Tym czasem czekam na poprawiony bios :)
  18. Swoją drogą ciekawe jaki wpływ na wydajność ma to:
  19. Ja mam Chiefteca 400W i jakoś jeszcze ciągnął Radeona HD4850, ale po przesiadce na X4 i obowiązkowym kręceniu raczej, by już wymiękł.
  20. Mam jeszcze płytkę. Aktualnie mam X2 "brisbane" na 3.0Ghz. Coś mi chodzi po głowie, aby zafundować sobie Athlona II X4, ale mój portfel na razie mówi nie.
  21. Masz tego samego patriota co ja i twoja prędkość zapisu wygląda tak samo jak u mnie przed formatem. Ja u siebie najpierw włączyłem "optymalizacje wydajności" (ale mam WinXP), a później zrobiłem pełny format " Format G: /FS:NTFS /A:64K ". Nie używałem później programu Panasonic-a.
  22. Zmienić przedłużacz na inny bądź zamienić na krótszy. Też mam urządzenie, które ma problem na działaniu z przedłużaczem.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.