Jump to content

DzejuS

Użytkownik
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

DzejuS's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wybór padł na GTX 750 + ten zasilacz OCZ.
  2. Niestety 500 zł to górna granica - taka decyzję podjął właściciel i nie mam na nią wpływu. Zastanowię się nad tym Radeonem 7770. Jak rozumiem, mantle może pomóc poprzez ograniczeni narzutu na procesor i zmniejszyć przez to wąskie gardło. Z drugiej strony zawsze było mi bliżej do Nvidii i wolałbym chyba coś od zielonych. No ale GTX 750 kosztuje ponad 400zł... Poczekam może jeszcze na jakąś sugestię bo sam nie wiem co robić...
  3. Witam. Kolega poprosił mnie o pomoc w naprawie komputera. Okazało się, że uszkodzeniu uległa karta graficzna i bez nowej ani rusz.. Poprosił mnie, bym pomógł mu kupić troszkę lepszy model, gdyż obecna karta jest i tak już baaardzo leciwa. Tak wygląda aktualny zestaw: MB: Gigabyte G31M-ES2L CPU: Intel C2D E6550, 2.33GHz RAM: Kingston 2x2GB 800 MHz DDR2 GPU: Leadtek WinFast PX8600 GTS TDH Extreme PSU: Modecom Feel Jak widać, przydałaby się wymiana wszystkiego ;) lecz budżet, którym operuję to maksymalnie 500 zł, choć czym mniej wydam tym lepiej. Dlatego postanowiłem zostawić procesor, bo cięzko o coś konkretnego pod LGA 775 a zmiana płyty nie wchodzi w grę ze względów finansowych. Może uda się go coś podkręcić? Zobaczymy. Myślałem nad zakupem zasilacza OCZ CoreXStream OCZ-CXS500W i do tego jakiegoś GeForce GTX 560 (Ti?). Oczywiście oba elementy z tzw. drugiej ręki. Boję się jednak, że procesor będzie bardzo wąskim gardłem i w sumie nie wykorzysta za bardzo tej karty. I tutaj proszę Was drodzy forumowicze o poradę co robić? Spróbować tej konfiguracji czy kupić jakąś tańszą kartę graficzną bo i tak by się marnowała? Nie ukrywam, że koledze zależało na tym by móc pograć w jakieś starsze gry oraz Battlefield 4 (choćby średnie detale i rozdzielczość <= FullHD).
  4. Witam serdecznie. Proszę o informację, czy dysk z taką ilością bad sectorów da się uratować (szczerze wątpię). Nie ukończyłem skanowania dysku, gdyż bardzo długo to trwa a już znalazło 1307 BS, więc nie wiem czy to ma sens. Jedyna nadzieja w tym, że to jakieś błędne działanie programu i nie ma ich aż tylu. Odpowiedź zapewne znajduje się w załączonym S.M.A.R.T, lecz nie umiem tego zinterpretować. Proszę zatem Was o pomoc.
  5. Tak, mam dostęp do routera bo wziąłem komputer do domu :) Niestety zabrakło mi cierpliwości i czasu i "odświeżyłem system", czyli przywróciłem do ustawień fabrycznych z zachowaniem plików systemowych. Problem znikł. Pozostało mi jeszcze zainstalowanie wszystkich aktualizacji z Windows Update, by upewnić się, że to nie któraś aktualizacja sprawiła problem. Jak wszystko będzie grać komputer wróci jutro do właścicielki :)
  6. Na kablu nie próbowałem, bo ten komputer nie ma o dziwo przewodowej karty sieciowej. :D Ale gdy robiłem tethering przez kabel USB smartfon był traktowany jako inna karta sieciowa, więc skoro i to nie działa to jest to wina systemu. No nic, włączanie/wyłączanie karty nie działa, więc odświeżę system i to powinno pomóc.
  7. Witam, znajoma poprosiła mnie o pomoc z komputerem. Problem objawiał się tym, że nie było połączenia z internetem (ograniczona łączność). Próbowałem spingować router, bezskutecznie. Sprawdziłem przypisany automatycznie adres i było to 169.254.2.32 z maską 255.255.0.0. Pomyślałem, że skoro nie działa DHCP to przypiszę na sztywno adres należący do tej sieci. Niestety nic to nie dało, połączenie jest wciąż ograniczone. Próba pingowania bramy lub innych hostów nie przynosi efektów (wszystkie pakiety utracone). Tak samo z pingiem w drugą stronę - inne urządzenia nie widzą tego komputera, w routerze również nie wyświetla się jako podpięty host. Pomyślałem, że zaktualizuję system - w tym celu podłączyłem smartfon z włączonym tetheringiem do portu USB. O dziwo w tym przypadku łączność jest również ograniczona. Podobnie w przypadku tetheringu WiFi. Coś zdecydowanie musi się dziać złego z systemem. Jest to Windows 8, sterowniki do WiFi zainstalowałem najnowsze dostępne na stronie Della. Wyłączenie firewalla, reset stoku TCP/IP również nie pomaga. Filtrowanie MACów wyłaczone. Bardzo proszę o pomoc.
  8. Witam serdecznie. Znajomy poprosił o pomoc w naprawie niedziałającego netbooka. Po testach w MHDD otrzymałem takie rezultaty. Może mi ktoś pomóc w interpretacji tych danych? Jest sens bawić się w remapowanie czy jakieś inne naprawy? Czy dysk to już złom? Bardzo proszę o pomoc :>
  9. Okazuje się, że problem występuje tylko w wersji HiLink na wszystkich routerach z procesorami Broadcoma BCM47xx. Jest to spowodowane obliczaniem błędnej sumy kontrolnej w przypadku paczek zawierających flagę "don't fragment", czy coś w ten deseń. Póki co nie za bardzo jest jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji. W związku z tym oddałem router do sklepu, korzystając z prawa do zwrotu w ciągu 14 dni. Więcej info po wpisaniu w google: "Huawei E3372 Hilink + RT-N18U - część stron się nie ładuje"
  10. Witam serdecznie. Dziś przyszedł nowozamówiony router Asus RT-N18U. Akurat złożyło się tak, że musiałem, zaraz po zamontowaniu i ustawieniu routera, skonfigurować telefon z systemem Android po przywróceniu ustawień fabrycznych. Pierwszy problem pojawił się w sytuacji, gdy chciałem wygenerować hasło dla telefonu. Próba wejścia z komputera na tę stronę https://security.google.com/settings/security/apppasswordskończyła się niekończącym się ładowaniem strony. W końcu za którymś razem się udało. Jak już udało mi się zalogować na telefonie, nastąpił proces przywracania aplikacji, zainstalowanych uprzednio na telefonie, z konta Google. Wygląda to mniej więcej tak, że pobiera się i instaluje jedna aplikacja, po czym przy kolejnej pasek pobierania wisi i nie pokazuje żadnego postępu. Jest tylko napis "pobieranie". Zresetowanie telefonu powoduje, że ta aplikacja się w końcu pobierze i zainstaluje, jednak na kolejnej problem się powtórzy i znów trzeba będzie resetować urządzenie. Szukałem pobieżnie informacji w Google ale mam problem z połączeniem się ze stroną - raz działa, raz nie. Na poprzednim routerze problem ten nie występował. Korzystam z Play LTE. Zarówno telefon jak i komputer łącza się poprzez Wi-Fi. Wszystkie ustawienia są domyślne za wyjątkiem SSID, hasła do wifi i administratora oraz autokonfiguracji podpiętego modemu. Wyłączenie wbudowanego Firewalla nie pomaga. Proszę o pomoc w diagnozie problemu bo nic nie przychodzi mi do głowy.
  11. Tak, poprzedni router też korzystał z WPA2 i nie było żadnych problemów. Zresztą chyba wszystkie urządzenia w domu są starsze niż mój komputer i na nich wszystko śmiga. Poszukam jeszcze jakichś innych sterowników, choć jak pisałem już to próbowałem zrobić. W ogóle na stronie Broadcoma widzę tylko sterowniki do Linuxa... Ostatnim razem szukałem sterowników poprzez identyfikator sprzętu bo nie mogłem znaleźć nic konkretnego.
  12. Witam serdecznie. Ze względu na to, że przerzuciłem się na Internet LTE musiałem zmienić mojego starego Linksysa WRT54GC na TPLink MR3420v2. Problem jest taki, że mimo usilnych prób połączenia się do sieci, mój EeePc 1215N odmawia współpracy ("Nie można połączyć się z tą siecią"). I to na dwóch identycznych routerach (pierwszy reklamowałem od razu po zakupie bo pracował bardzo niestabilnie). Wszystkie inne urządzenia pracują z tym routerem bez problemu - tylko mój netbook nie. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji i rozwiązaniu problemu. System pracuje pod kontrolą Windowsa 8.1. W karcie sieciowej (Broadcom BCM4313) ustawione automatyczne pobieranie adresu przez DHCP (ustawianie stałego IP nie pomogło, więc zostawiłem automat). Ciężko mi powiedzieć na jakich sterownikach aktualnie pracuje bo pobierałem z Internetu kilka różnych, lecz problem nie znikł. Sieć działa w standardzie 802.11bgn, kanał automatyczny (aktualny kanał 3), zabezpieczenie WPA2. Zasięg 5/5. Tyle podstawowych informacji, jeśli zapomniałem o czymś konkretnym to proszę pisać. Ma ktoś jakieś sugestie co robić dalej? Jak znaleźć usterkę? Mam już dość łączenie się do WiFi przez telefon za pomocą tetheringu... :wink2:
×
×
  • Create New...