Jump to content

c3rb3r

Stały użytkownik
  • Posts

    85
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna

c3rb3r's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

3

Reputation

  1. Wydaje mi się, że błąd zanikł. Pomogła zmiana zasilacza na corsaira rm750x i format systemu. Na pewno masz wystarczający/sprawny zasilacz?
  2. Hej, przymierzam się do zakupu drugiego monitora, bo aktualny po prawie 10 latach dosłownie pada. Chciałem przeznaczyć na niego +- 1500zł, ponieważ jeżeli będzie warto to oczywiście dołożę, ale jeżeli nie ma to sensu, to wolę przystać przy czymś tańszym. Aktualnie posiadam Samsunga C32HG70 i chciałem w przyszłości oba monitory powiesić na jakimś dobrym uchwycie (od razu jeżeli ktoś ma zaufany uchwyt, który udźwignie aktualny monitor + nowy, to byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje). Zależy mi głównie na parametrach z tytułu. Matryca bez znaczenia, byleby nie TN. Monitor będzie podłączony do 3070. W oko wpadł mi Samsung Odyssey C27G55TQWRX, tylko zastanawia mnie jego podejrzanie niska cena... Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje, ponieważ ostatnio głębiej siedziałem w temacie monitorów 2 lata temu, kiedy kupowałem HG70, a zbliżająca się sesja i wizja pisania egzaminów na jednym monitorze mnie przeraża
  3. Zrobiłem Blender Benchmark bez włączonego profilu XMP. Wcale nie wygrzał specjalnie jakoś cpu, bo max miałem coś koło 73°C, a przy OCCT potrafiło być przy granicy 85-90°C Cały test przebiegł bez problemu, załączam wyniki
  4. Szczerze mówiąc, to wczoraj kiedy właśnie wykonywałem testy memtestem nie mogłem zmienić kolejności bootowania. Nawet po przerzuceniu dysku na ostatnie miejsce i zapisaniu dalej bootowało winde. Z tego względu zresetowałem bios wyjmując baterię i dopiero wtedy udało mi się zmusić komputer do włączenia z pendrive (włączyłem jedynie wirtualizację cpu i profil xmp, konkretnie 1. jeżeli ma to jakieś znaczenie). Potem po wykonaniu memtestów kiedy wróciłem już na w10 data dość długo nie chciała wrócić na aktualną i musiałem ręcznie wymusić synchronizację - może bateria na mobo już niedomaga? Zaraz spróbuję jeszcze raz zresetować bios do fabrycznych i zrobię tak jak mówisz, tzn. nie włączę xmp i zrobię te benchmarki. Do tej pory nie dotykałem kompletnie żadnych ustawień napięć czy czegokolwiek takiego, dlatego dziwi możliwe za niskie napięcie na cpu. Dołączam dodatkowo screen z zentimings przy obecnych ustawieniach, na których wykonałem memtesta
  5. Co do reszty sterowników, to raczej wszystko aktualizuję na bieżąco, bo nie lubię mieć żadnych zaległości, także nawet używam testowych wersji Windowsa, możliwe że jakaś beta gdzieś się wysypuje. Spróbuję zaktualizować bios i zobaczymy czy spotkam jeszcze jakiś problem. Co do planów zasilania to do tej pory właśnie cały czas używałem amd ryzen High Perfomance - spróbuję to pomodyfikować albo coś innego.
  6. Zrobiłem memtest i też wszystko przeszło bez żadnych problemów. Jakieś pomysły o co może w takim razie chodzić?
  7. Wykonałem dzisiaj 4h test stabilności cpu w aidzie64 i nic się nie działo. Czy naprawdę procek może być uwalony, jeżeli radzi sobie bez problemu z 4h stress testem? O temperatury proszę się nie martwić, pasta i tak będzie w tym miesiącu zmieniana, bo już trochę się od 2019 zasiedziała
  8. Wersję biosu mogę zaktualizować do jakieś bety, która wyszła pod koniec kwietnia, ale spróbuję jutro po kolokwium. Jakbym dzisiaj miał na nowo stawiać cały system z maszyną wirtualną, bo coś się zepsuje, to nie wiem czy bym się wyrobił. Jak wygląda sprawa reklamacji procesorów amd (konkretnie ryzen 5 3600), jeżeli procesor zakupiłem w sklepie xtreem.pl, który swego czasu przestał istnieć? Najbliższy serwis amd z tego co znalazłem jest w Monachium, ale jak to wszystko powinienem załatwić? Dziwi mnie podejrzewanie procesora o tyle, że grałem ostatnio w dużo gier, gdzie procek chodził dość długo na wysokim wykorzystaniu, wygrzewałem OCCT po zmianie psu i nic się nie działo. A nawet jeżeli faktycznie jest gdzieś w nim problem, to jest on na tyle losowy, że w serwisie również mogą go nie doświadczyć.
  9. Hej, dzisiaj podczas przeglądania yt komputer się zrestartował. Po restarcie w Event Viewerze zobaczyłem standardowy błąd krytyczny kernel-power 41. Natomiast moją uwagę przykuł zaraz potem WHEA-Logger 18. Z tego co się dowiedziałem na teraz, to jest to jakiś błąd sprzętowy. Ogólnie przez ostatni czas trawiły mnie kilka razy w tygodniu kernel-powery, ale odkąd w tamtym tygodniu wymieniłem zasilacz na corsaira rm750x wszystko było ok. Reszta sprzętu: b450 tomahawk (wersja biosu 1.E0), rtx 3070, ryzen 3600. Teraz nie wiem co sprawdzać, ale pewnie zacznę od memtestu86. Proszę o wszelki porady, bo nie uśmiecha mi się odsyłać cpu i mobo do serwisu, kiedy nie jestem pewien co jest uszkodzone, a potrzebuję teraz komputera. Dodatkowo ten błąd był na tyle losowy, że nie wiem czy w serwisie go odtworzą. Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy. Zgłoszone przez składnik: rdzeń procesora Źródło błędu: Machine Check Exception Typ błędu: Cache Hierarchy Error Identyfikator kontrolera APIC procesora: 12 - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> - <System> <Provider Name="Microsoft-Windows-WHEA-Logger" Guid="{c26c4f3c-3f66-4e99-8f8a-39405cfed220}" /> <EventID>18</EventID> <Version>0</Version> <Level>2</Level> <Task>0</Task> <Opcode>0</Opcode> <Keywords>0x8000000000000000</Keywords> <TimeCreated SystemTime="2021-05-04T13:16:01.4302442Z" /> <EventRecordID>71818</EventRecordID> <Correlation ActivityID="{a1a4eeac-fe7c-4eff-86f5-d5e04bb27481}" /> <Execution ProcessID="3480" ThreadID="4184" /> <Channel>System</Channel> <Computer>DESKTOP-86A73JH</Computer> <Security UserID="S-1-5-19" /> </System> - <EventData> <Data Name="ErrorSource">3</Data> <Data Name="ApicId">12</Data> <Data Name="MCABank">5</Data> <Data Name="MciStat">0xbea0000000000108</Data> <Data Name="MciAddr">0x1f80668c7b72a</Data> <Data Name="MciMisc">0xd01a0ffe00000000</Data> <Data Name="ErrorType">9</Data> <Data Name="TransactionType">2</Data> <Data Name="Participation">256</Data> <Data Name="RequestType">0</Data> <Data Name="MemorIO">256</Data> <Data Name="MemHierarchyLvl">0</Data> <Data Name="Timeout">256</Data> <Data Name="OperationType">256</Data> <Data Name="Channel">256</Data> <Data Name="Length">936</Data> <Data Name="RawData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ata> </EventData> </Event>
  10. Oj tak, rok temu kupiłem używanego rx5700xt za 1500zł. W tamtym tygodniu sprzedałem go za 3500zł, dołożyłem 500zł i wymieniłem na 3070 - interes życia No nic, jeszcze raz dzięki i mam nadzieję, że nie szybko będę zakładał kolejny post o pomoc ?
  11. Dobra, podpiąłem inne wtyczki, przepiąłem je również na zasilaczu, karta poszła do niższego slotu pcie i zadziałało. Zasilacz wiadomo i tak, że pasuje zmienić, ale przynajmniej komputer się włączył. Sterowniki odinstalowałem już przez ddu na trybie awaryjnym i wszystko wygląda, że działa. Wszystko byłoby wspaniale, gdyby nie te ceny ? Dzięki za pomysł z tym innym podpięciem zasilań do grafiki, bo już powoli odchodziłem od zmysłów
  12. Niestety kompletnie żadnego sygnału. Próbowałem na dwóch monitorach, jednym po hdmi, drugi po displayport, bez zmian. Dodatkowo z tego co teraz się dowiedziałem, to nawet na karach pół-pasywnych wentylatory włączają się podczas startu komputera. U mnie świecą się tylko ledy. Pewnie najłatwiej byłoby wymienić zasilacz, ale nie wiem czy może być winowajcą. A może mobo? Tylko, że dosłownie w piątek komputer na 5700xt działał
  13. Witam, zmieniłem kartę graficzną z RX5700XT, przy czym zapomniałem odinstalować sterowników czy cokolwiek. Po samym wyjęciu i włożeniu rtxa 3070 komputer niby się bootuje, ale brak jakiegokolwiek obrazu. Próbowałem zmieniać na dyski, które nie mają w sobie windowsa, wyciągałem baterię z płyty głównej, ale bez zmian. Ledy na nowej karcie się oczywiście świecą, ale wentylatory nie ruszają nawet przy starcie pcta, niby jest to pół pasywna karta, ale nie miałem wcześniej z takimi styczności i nie wiem czy przy włączaniu wentylatory się włączają chociażby na chwilę. Jedynie co słyszę, to kartę dźwiękową po włączeniu się windowsa, która wydaje charakterystyczny dźwięk (aim sc808). Próbowałem również wypiąć kartę dźwiękową, ale bez zmian. Kończą mi się pomysły i nie wiem czy kupiony rtx jest wadliwy, czy faktycznie mogę coś jeszcze zrobić. Zasilacz to Corsair cx600m, ale sądziłem, że do samego odpalenia pc starczy. Na razie i tak nie miałem włączać niczego obciążającego, bo oczywiście czekam na inny zasilacz. Proszę o porady EDIT: procesor to ryzen 3600, także nie mam jak sprawdzić komputera na integrze, a do starej karty nie mam jak wrócić, bo ją sprzedałem
  14. Teraz dostałem kolejny inny bsod: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, what failed: FLTMGR.SYS
  15. Hej, wymieniłem dzisiaj gtx 970 na rx 5700 xt. Nie odinstalowałem starych sterowników, bo i tak miałem zamiar zrobić format i postawić system od nowa, na nowym dysku. Niestety po wymianie karty oraz próbie instalacji W10 dostaję regularne bsody (czasem pokazuje się konkretny błąd, KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE oraz PFN_LIST_CORRUPT a czasem po prostu podczas przygotowywania plików do instalacji w10 pc się restartuje i instalacja zaczyna się na nowo). Próbowałem instalacji na starych dyskach (konkretnie na tym gdzie w10 była wcześniej), przywrócić starą 970, wyjmowałem bateryjkę CMOS, wyjmowałem ram - żadnych efektów. Proszę o pomoc! EDIT: zapomniałem o reszcie specyfikacji pc. Ryzen 5 3600, nowy dysk - hp ssd ex900, stary dysk - crucial mx200, corsair cx600w, b450 tomahawk, crucial ballistix 16gb 3000mhz cl15
×
×
  • Create New...