Jump to content

bercik_bercik

Użytkownik
  • Content Count

    10
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutralna

About bercik_bercik

  • Rank
    Newbie
  • Birthday 01/09/1988

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Ustawiłem 4,5GHz i 1,35V na CPU i sprawdziłem W OCCT i było stabilnie. Maksymalne taktowanie pamięci przy którym sie uruchamia to 2700MHz i 1.35V. Potem ustawiłem na 3000MHz i IO Voltage=1,15 oraz SA Voltage=1,20 i nie uruchamia sie. Zwiekszałem co 0,05 az do 1,3 i dalej sie nie uruchamia.
  2. Jak jest na auto to CPU SA Voltage = 1,264 a CPU IO Voltage = 1,208. Przy ustawieniu obu na 1,32 i ustawieniach OC procka znowu nie startuje.
  3. A o które ustawienia dokładnie chodzi? W zakładce Voltage Settings są CPU SA Voltage i CPU IO Voltage ale to są przecież dla procesora. Czy to jest w zakładce DRAM Settings?
  4. Zaktualizowałem BIOS i wyłączyłem Intel C-State. Następnie po restarcie zmieniłem na 4.5GHz i 1.35V ale nie włączałem XMP. Windows normalnie sie załadował, potem znowu wziąłem restart i zrestartował sie normalnie. Wyglada na to że jest cos nie tak z XMP po podkręceniu? Zmieniłem ustawienia tak jak poprzednio na 4,5Ghz i 1.35V ale w seksji DRAM Settings zmieniłem DRAM Frequency z auto na 3000, nie włączając XMP. Po zapisaniu od razu zaczął sie włączac i wyłączac cyklicznie, nawet bez wejscia do windowsa. Czy dobrze to odczytuje że po zmianie taktowania procesora, pamięć nie chce chodzić na 3000MHz ? Może w tej sekcji DRAM Settings trzeba inaczej coś ustawić?
  5. Ustawiłem 4,0GHz i napięcie 1,25V i tak jak poprzednio windows sie ładnie załadował, a potem jak wziąłem restart to znowu startuje i wyłącza sie cyklicznie. Więc to chyba nie sprawa za wysokich ustawień OC...
  6. Witam, Mój sprzęt: - i5 6600K - MSI Z170A Gaming M3 - MSI GTX 970 - 2x4GB G.Skill 3000Mhz CL15 Pierwszy raz podkręcam procesor, wzorując się na filmie Blacka z YT. Zmieniam w BIOSie: - CPU Ratio na 45 - CPU Ratio Mode na Fixed - XMP na Enabled - CPU Core/GT Voltage Mode na Override - CPU Core Voltage na 1.35 Po tych zmianach zapisuje i restartuje komputer. Loguję sie do windowsa, robię test w Cinebench - bez błędów, potem robię test w Realbench przez 15 min - bez błędów. Następnie chcę ponownie wejść do BIOSu więc restaruję komputer. Ten się jednak nie uruchamia ponownie tylko zaczyna uruchamiać się i po 3 sekundach wyłączać, i tak cyklicznie. Wyjęcie jednej kości RAM powoduje w końcu uruchomienie komputera. Pojawia się ostrzeżenie o mianie RAMu i wchodzę do BIOSu. Ustawiam wszystko tak jak było przed zmianami, włącznie z wyłączeniem XMP. Po tym komputer się restartuje normalnie. Co może być przyczyną lub co robię nie tak? Pozdrawiam
  7. A jak wypada porównanie ASRock Z170 Extreme 4 i MSI Z170A Gaming M3? Która lepiej da sobie rade z OC? Która ma lepszą karte dźwiękową? No i obie są w podobnej cenie a MSI ma cashback, czy do ASRocka opłaca sie dołozyc?
  8. MSI Z170A TOMAHAWK i MSI Z170A-G43 PLUS to identyczne płyty, różnią się tylko malowaniem
  9. Wygląda nieźle, a jak z sekcją zasilania? pozwala na takie OC?
  10. Witam Składam zestaw z procesorem i5 6600K i kartą GTX 970 i próbuje dobrać płytę główną pozwalającą na podkręcenie tego procesora do ok. 4,5GHz. Wydaje mi się że dobrze nadawałyby się do tego płyty: MSi Z170A GAMING PRO, ASUS Z170 PRO GAMING lub ASRock Z170 Extreme 4. Ponieważ nie potrzebna mi jest obsługa SLI, CrossFireX, RAID, ani wyposażenie w dobrą karte muzyczną oraz aż tyle wyjśc ile oferują w/w płyty, zastanawiam się nad modelem ASUS Z170-P. Czy pozwoli ona na takie OC procesora? A może jeszcze inna płyta nadawałaby się lepiej?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.