Jump to content

pitney

Użytkownik
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

pitney's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post Rare
  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

0

Reputation

  1. tak na szybko odpiszę na razie bo idę do pracy zaraz... nie mam karty graficznej na razie, korzystam z igpu z CPU a w BIOS wszystko jest oryginalnie, nic nie zmianiałem, poza ustawieniem godziny.... wydali już z 4-5 biosów do tej płyty i takie kwiatki, szkoda słów z tym socketem już słyszałem i sprawdzałem i potwierdzam, że lekko się wygina, ale przyjąłem, że to nie to bo led CPU świeci chwile i gaśnie podczas uruchomienia a nonstop świeci BOOT
  2. Witajcie złożyłem nowy desktop na Asus Z690-A DDR5 i teraz takie pytanie, bo prawdopodobnie się pospieszyłem, niepotrzebnie aktualizując BIOS do najnowszej wersji, ale po kolei: pierwsze uruchomienie zrobiłem na oryginalnym biosie 403 jeszcze nie mając monitora a podłączając do tv desktop i wtedy pokazywało mi się logo AMI z info jak poniżej na fot1 i wchodziłem do bios F1, nie pokazywało się z tego co pamiętam logo ASUS po zakupie monitora od razu wgrałem najnowszy 1003 bios jak na fot2 i ok wchodzę F1, coś zmieniam restart i pokazuje się fot3 i bez odezwu żadnego, raz sam bez wciskania DEL/F2 wejdzie w BIOS a raz stoi w miejscu i nic a nic nie daje wciskanie ww klawiszy powiedzcie mi o co tu kaman? czy to normalne zachowanie jeśli nie ma wgranego systemu np.? zastanawia mnie, czemu nie reaguje na DEL/F2 w ogóle, czy muszę wgrać system, bo się on zawiesza wtedy jak nie widzi boot dysku? dodam, że na płycie przy uruchamianiu świecą i gasną diody po kolei CPU, DRAM, VGA, ale dioda BOOT świeci na zielono cały czas dodam, że jak zrobie boot pendrive win11 to widzi (nie zawsze), wczyta ale np. w dalszych etapach instalacji, istalator nie widzi dysku (może coś w bios trzeba by zmienić), ok wychodzę restart i znów fot3 bez reakcji aha, jeszcze, jak np. wyłącze pc, pstryczek psu i postoi tak, to po uruchomieniu wyświtli się fot2 i F1 wejdę do bios, ale potem restartuje i znów fot3 i nic nie reaguje a nieraz sam z siebie po pokazaniu się fot3 wejdzie do BIOS, mega dziwne i frustrujące już się to staje CLEAR CMOS, wyjmowanie baterii, podmiana portów USB, klawiatur, wyjąłem SSD, jedną kość pamięci i nic fot1 fot2 fot3
  3. Dzięki za odp wyżej do postu jeszcze właśnie dopisałem, że może tak zrobić. Zauważyłem że te pady są bardzo delikatne, paznokciem dosłownie ułamek wyrwałem próbując oderwać i są bardzo miękkie
  4. Dzięki za radę.... dużo rzeczy czlek nie wie... A to mogę dokleić/dołączyć/dodać do tego jak kupię, czy ten trzeba oderwać? teraz widzę że to jest bardzo delikatne (te thermal pady) ale nie jest przyklejone, więc może na tą chwilę dołożę z tamtego drugiego radiatora kawałek, jeden na drugi nałożę (one mają 1 mm grubości, może styknie na grubość)
  5. Tak więc sprawdziłem i dolny thermal pad ma 1-2 mm prześwitu do ssd, górny dociska...
  6. Witam Już od kilku dobrych lat nie składałem komputera i z racji potrzeb przyszedł czas na nowy, a przyznam szczerze pierwszy raz mam do czynienia z dyskiem SSD. I teraz zakupiłem płytę Asus na której są 4 gniazda M2 i na trzech (A1,C3,D4) z nich są thermal pady, z tym, że a na jednym (A1) są jakby po obu stronach a na dwóch (C3, D4) są tylko na górnym radiatorze. Dysk jaki mam to Samsung 980 Pro bez radiatora (są też wersję z) i w sumie to nie wiem, czy taki dysk trzeba chłodzić i powinienem założyć na któryś z tych gniazd z padem, czy mógłbym na początek na ten "goły" B2? Bo obudowę będę miał bardzo "przewiewną" i nie wiem, czy by nie obserwować temp i wtedy np. przełożyć. Dziękuję za pomoc
×
×
  • Create New...