Jump to content

Search the Community

Showing results for tags '1215n'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Najważniejsze
    • Podstawowe Zagadnienia
    • FAQ
    • Nowości
  • Sprzęt i Podkręcanie
    • Co kupić?
    • Procesory i płyty główne
    • Karty Graficzne
    • Pamięci RAM
    • Inne Komponenty
    • Elektronika
    • Alternatywne Platformy
    • Ekstremalne Podkręcanie
  • Urządzenia mobilne
    • Laptopy (notebooki) i urządzenia przenośne
    • Co kupić? - Notebooki, Laptopy i inne
    • Telefony komórkowe
    • Co kupić? - Telefony / smartfony / phablety / tablety
    • Android - urządzenia i software
    • Apple iOS - urządzenia i software
    • Windows Phone - urządzenia i software
    • Tablety - sprzęt
  • Chłodzenie i Modyfikacje
    • Chłodzenie Konwencjonalne
    • Chłodzenie Wodą i Inne Metody
    • Modyfikacje
  • Oprogramowanie
    • Microsoft Windows
    • Oprogramowanie
    • Sterowniki & Biosy
    • Unix & Linux & inne
    • Programowanie
    • Centrum Bezpieczeństwa
  • Sieci Komputerowe i Internet
    • Sprzęt Sieciowy & Wi-fi
    • Oprogramowanie Sieciowe
    • Providerzy
  • Inne
    • Gry
    • Ośla łączka
    • Prezentacje
    • Fotografia cyfrowa i grafika
  • Archiwum - Tylko do odczytu
    • ARCHIWUM: Sprzęt, podkręcanie, modyfikacje
    • 2003: Sprzęt
    • 2003: Podkręcanie
    • Seti@Home & UD & inne
    • Sprzedam
    • Kupię
    • Inne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


GG


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania

Found 1 result

  1. Witam serdecznie. Ze względu na to, że przerzuciłem się na Internet LTE musiałem zmienić mojego starego Linksysa WRT54GC na TPLink MR3420v2. Problem jest taki, że mimo usilnych prób połączenia się do sieci, mój EeePc 1215N odmawia współpracy ("Nie można połączyć się z tą siecią"). I to na dwóch identycznych routerach (pierwszy reklamowałem od razu po zakupie bo pracował bardzo niestabilnie). Wszystkie inne urządzenia pracują z tym routerem bez problemu - tylko mój netbook nie. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji i rozwiązaniu problemu. System pracuje pod kontrolą Windowsa 8.1. W karcie sieciowej (Broadcom BCM4313) ustawione automatyczne pobieranie adresu przez DHCP (ustawianie stałego IP nie pomogło, więc zostawiłem automat). Ciężko mi powiedzieć na jakich sterownikach aktualnie pracuje bo pobierałem z Internetu kilka różnych, lecz problem nie znikł. Sieć działa w standardzie 802.11bgn, kanał automatyczny (aktualny kanał 3), zabezpieczenie WPA2. Zasięg 5/5. Tyle podstawowych informacji, jeśli zapomniałem o czymś konkretnym to proszę pisać. Ma ktoś jakieś sugestie co robić dalej? Jak znaleźć usterkę? Mam już dość łączenie się do WiFi przez telefon za pomocą tetheringu... :wink2:
×
×
  • Create New...