Monia Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Witam mam pytanko jak ustawic hasło w biosie zeby nikt nie powołany dalej nie uruchomił kompa czy moze ktos zna lepszy sposób. mam xp i mozna ustawić hasło przy uzytkowniku ale wiem ze mozna je jakos zlikwidowac itak tylko nie wiem jak będe wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrowionka. :lol:Monia PS POZDROWIONKA DLA ARIELKA. KC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 W BIOSie jest opcja SET Password (albo podobnie się nazywa) z reguły jest w menu głównym po prawej stronie (ponad opcjami do zapisywania stanu BIOSu). W niej ustawia się hasło. Teraz w Zakładce Advanced BIOS Features szukasz Security Option. Ma ona domyślną wartość Setup co oznacza, że hasło wymagane jest tylko do wejścia do Biosu. Zmień tą wartość na System i to włączy żądanie hasła przy każym uruchomieniu kompa. Pisze to na podstawie BIOSu AWARDa (AMI jakoś nie przypadł mi do gustu:), ale w innych jest bardzo podobnie. Najlepiej sprawdź w instrukcji do płyty czy ma takie opcje zanim zaczniesz mieszać w BIOSie. A druga sprawa to taka, że obejście hasła w BIOSie jest dużo prostsze niż tego w Windzie. Wystarczy Clear Cmos, albo któreś z haseł serwisowych (nie wszystkie działają, ale jeśli poświęci się dość czasu to znajdzie się właściwe:). Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem:) Teraz zauważyłem :D NIE TEN DZIAŁ :D To powinno trafić na podstawowoe zagadnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monia Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Dziękuje za odpowiedź. wiem ze wpisałam nie w tym temacie co trzeba pomyliłam się bo od niedawna jestem w tym forum.pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaxcer Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 ajsi czy mógł byś napisać więcej na temat obejścia hasła w biosie?? np przykłady tych haseł serwisowych itp plissssssss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 1. clear cmos - pierwsza metoda wyjmujesz na jakiś czas bateryjke z płyty głównej lub przestawiasz odpowiednią zworke na płycie ... jaką spytasz ? instrukcja do łapy i szukaj opisu "cmos" 2. standardowe hasła do biosu google w ruch ... link 1 link 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaxcer Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 A więc tak mam : --AMI BIOS New Setup Utility 3.31a-- na płycie (jeśli to ma znaczenie) --MSI 845E Max (lub jescze inny kod MS-6566E)-- Mam program iBIOS ale nie wiem jak go uzyc do Biosa AMI do bios'ów innych firm działa ok a akurat na AMI nie:( Za hasła podane przez "gnz" wielkie dzięki niestety zadne nie działa:[ Wyszukane hasła w "googlach" niestety powtarzają się. Clear CMOS nie wchodzi w gre poniewaz chodzi mi o "wejście bez śladu" ponieważ włamanie mnie nie użądza bo brat zaraz się skapnie i sprawi mi łomot:D Za wszelkie próby pomocy z góry dziękuję!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Wypróbuj to, może akurat się nada :) http://www.softpedia.com/get/Security/Decr...ecipherer.shtml A poza tym to używaj googla, tam wszystko jest tylko trzeba dobre zapytanie napisać :) Pozdrawiam i mam nadzieję ze pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaxcer Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Po otwarciu programu pojawia sie komunikat cos w stylu "CMOS password is disab"* Po sekundzie okno znika:[ a po restarcie nic sie nie zmienia... *w takiej pisowni i oprócz tego imiona autorów itp... mam zdjęcie tego co sie pojawaia ale nie umiem go wkleic :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...