Skocz do zawartości
wizjonerek

Budujemy piękną osiedlową sieć tylko ................

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć -stop-Wszystkim-stop-potrzebuje-stop-pomocy-stop.... a najlepiej jak dla konia pokolei. 8) 8O

Dokładnie jak w temacie to znaczy mamy zamia zbudować sieć osiedlową a ze tylko Ja bidny znam sie na sprzęcie(i na oprogramowaniu jesli tak można winshita nazwać) to musze to poskładać w całośc.już mówie odrazu że uzyłem wspaniałej opcji"SZUKAJ" ale czym wiecej czytam od tygodnia to głupszy jestem :roll: dokładnie założenia są takie:

-sieć na ok 100 kompów.

-wykorzystamy tylko słicze(odległosci nie są duże najwieksa to 88metrów)

-server www , php ,sql ,

-łącze polpaka 2MB

jako server ma pracować DuronMorgan1,1@1,3 ,512DDR,2x60GBaraki

starczy ??

prosze o instrukcje Hardwerowosoftwarowe co by to wszystko sie trzymało w całość.

zastanawiam sie na czym to także postawić .pewnie na Linuxie(o którm bladego pojęcia nie mam no ale całe zycie sie człowiek uczy)

prosze Szanownych Guru Sprzetowo-Sieciowege i Guru Linuxowo- Softwarowego jak to poskładać materiałów mam na 5 płytach cała polibuda sie tam zmiesciła tylko to jest po cHińsku napisane bo zakładają ze sie już połowe wie(co w moim wypadku nie ma miejsca) sprzet to co innego .

pozdrawiam Wizjo

P.s zapomniałem dodać czy ktoś ew. bedzie mi w stanie na priv pomagać w trakcie całej tej operacji.licze na wasza pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-)

Najpierw zastawnó się jak chcesz kable puszczać: czy po elewacji budunku czy w środku ( piony energetyczne ) ?

następnie narysować plan bloku, rozmieszczenie mieszkań, ( kiedy w sieci jest jeden blok ) i ew. gdy bloków jest więcej mapke bloków.

Musisz zaplanować gdzie mają być postawione switche, tak aby odległościo od poszczegołnych kompów nie były za duże. A także takie aby ew. można było podpiać nowego usera w jakieś ogniwo sieci. :-)

Także musisz pamiętać że switche można kaskadowo łaczyć max po 4 sztuki. W gwieździe ( switche są podpięte do jednego switcha ) limitem jest tylko ilość portów na głownym switchu.

Co do sprzętu, ja używam aktualnie switchów Planet, . Jak się zdecydujesz na gwiazde, możesz ew. kupić 3Coma :-)

Okablowanie.... Modex ( chyba najlepsze :D ) po 105m 305m i 1km :-)

Linka/drut z ekranem/bez zależy od ciebie. :-)

Organizacja: Możecie założyć z sąsiadami stowarzyszenie, dzięki czemu siec wasza będzie miała charakter prawny. Przy takiej ilości osób przyda się wam to bardzo. Troche o stowarzyszeniu i regulamin sieci. Moim zdaniem przy takiej sąsiedzkiej inicjatywie to jest najlepszy pomysł. :-) Możecie opłate ze i-net ustalić na jakimś pułpie, i to co nie będzie szło w opłaty za łacza, można zostawić na modernizacje sieci, serwera. :-)

Sprzęt na server: Ja bym się jednak na Intela zdecywał. Bo Intel to stabilność. :-) Jakiś PIV 1.8 + 512MB RAM + płyta ASUSa :-)( z RAIDem , dwa hdd wrzuci się w RAID i odrazu będzie duży przyśpiech ) + 2x60GB ( BIV, bo zakładam że to u kogoś w domu będzie stało ) + jakieś dobre wierzenie. A jak nie stać to Atlona, bo zabawka w Durony/Celerony to zabawa w półśrodki. Ale przy takiej ilości osób, przy odpowiedzniej składce, napewno będzie stać, pewnie jeszcze UPSa kupi się ( najlepiej APC, bo one jedyne mają wsparcie w Unixach )

A system, polecam FreeBSD. :-) Jest bezpieczny, stabilny, i szybszy od Linuxa. Troche trudny, ale po przeczytaniu handbooka naprawde człowiek robi się mądrzejszy. www.freebsd.org

Ja moge pomagać w całej tej operacji. :-) mój GG: 1389531 a ICQ to 31015310

Ja ten post ciągle updatejuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-sieć na ok 100 kompów.

-server www , php ,sql ,

-łącze polpaka 2MB

Ja mam takiego LAN'a (na 10 Mbps) :D I jest z 10 kompów, łącze 460kbps, a serwerek to: Pentium II 300MHz, A-Trend ATC-6120 (LX), 96MB RAM i Quantum Fireball AS+ 20GB + Debian. W sumie chodzi to dobrze i nie mam prawa narzekać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-sieć na ok 100 kompów.

-server www , php ,sql ,

-łącze polpaka 2MB

Ja mam takiego LAN'a (na 10 Mbps) :D I jest z 10 kompów, łącze 460kbps, a serwerek to: Pentium II 300MHz, A-Trend ATC-6120 (LX), 96MB RAM i Quantum Fireball AS+ 20GB + Debian. W sumie chodzi to dobrze i nie mam prawa narzekać :)
Ale przy 100 kompach to postawisz squida to będzie się kisił. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że ja nie wiem o czym do mnie wlasnie mowisz :) Ja jestem dziecko Microsoft'u i na Linuxach sie nie znam. Tym naszym serwerkiem zajmuje sie firma, ktora nam dostarcza necik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne masz ambicje jak na początek. Jak na taką sieć to masz to jakoś prawnie załatwione (tzn. dogadałeś się z właścicielem na którym ta sieć ma być założona), robisz to na firmę, czy jakąś spółdzielnie zakładasz?

Te prawy są nawet ważniejsze niż późniejsze poskładanie wszystkiego. Zawsze możesz ściągnąć jakiegoś admina troszkę się znającego i mu coś odpalisz (najlepiej znajomego bo inaczej może Cię skubnąć :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne masz ambicje jak na początek. Jak na taką sieć to masz to jakoś prawnie załatwione (tzn. dogadałeś się z właścicielem na którym ta sieć ma być założona), robisz to na firmę, czy jakąś spółdzielnie zakładasz?  

Te prawy są nawet ważniejsze niż późniejsze poskładanie wszystkiego. Zawsze możesz ściągnąć jakiegoś admina troszkę się znającego i mu coś odpalisz (najlepiej znajomego bo inaczej może Cię skubnąć :)).

Hehe :-)

Ja mam teraz mała siec bo na 10 kompów, ale brałem udział w paru takich patentach więc mniej więcej wiem. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że ja nie wiem o czym do mnie wlasnie mowisz :) Ja jestem dziecko Microsoft'u i na Linuxach sie nie znam. Tym naszym serwerkiem zajmuje sie firma, ktora nam dostarcza necik...
sorry zapędziłem się. :P

squid = proxy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-)

Najpierw zastawnó się jak chcesz kable puszczać: czy po elewacji budunku czy w środku ( piony energetyczne ) ?

następnie narysować plan bloku, rozmieszczenie mieszkań, ( kiedy w sieci jest jeden blok ) i ew. gdy bloków jest więcej mapke bloków.

Musisz zaplanować gdzie mają być postawione switche, tak aby odległościo od poszczegołnych kompów nie były za duże. A także takie aby ew. można było podpiać nowego usera w jakieś ogniwo sieci. :-)

Także musisz pamiętać że switche można kaskadowo łaczyć max po 4 sztuki. W gwieździe ( switche są podpięte do jednego switcha ) limitem jest tylko ilość portów na głownym switchu.

Co do sprzętu, ja używam aktualnie switchów Planet, . Jak się zdecydujesz na gwiazde, możesz ew. kupić 3Coma :-)

Okablowanie.... Modex ( chyba najlepsze :D ) po 105m 305m i 1km :-)

Linka/drut z ekranem/bez zależy od ciebie. :-)

Organizacja: Możecie założyć z sąsiadami stowarzyszenie, dzięki czemu siec wasza będzie miała charakter prawny. Przy takiej ilości osób przyda się wam to bardzo. Troche o stowarzyszeniu i regulamin sieci. Moim zdaniem przy takiej sąsiedzkiej inicjatywie to jest najlepszy pomysł. :-) Możecie opłate ze i-net ustalić na jakimś pułpie, i to co nie będzie szło w opłaty za łacza, można zostawić na modernizacje sieci, serwera. :-)

Sprzęt na server: Ja bym się jednak na Intela zdecywał. Bo Intel to stabilność. :-) Jakiś PIV 1.8 + 512MB RAM + płyta ASUSa :-)( z RAIDem , dwa hdd wrzuci się w RAID i odrazu będzie duży przyśpiech ) + 2x60GB ( BIV, bo zakładam że to u kogoś w domu będzie stało ) + jakieś dobre wierzenie. A jak nie stać to Atlona, bo zabawka w Durony/Celerony to zabawa w półśrodki. Ale przy takiej ilości osób, przy odpowiedzniej składce, napewno będzie stać, pewnie jeszcze UPSa kupi się ( najlepiej APC, bo one jedyne mają wsparcie w Unixach )

A system, polecam FreeBSD. :-) Jest bezpieczny, stabilny, i szybszy od Linuxa. Troche trudny, ale po przeczytaniu handbooka naprawde człowiek robi się mądrzejszy. www.freebsd.org

Ja moge pomagać w całej tej operacji. :-) mój GG: 1389531 a ICQ to 31015310

Ja ten post ciągle updatejuje :D

Jeeee Super Dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi i napewno skorzystam z rady Bardziej doświadczonych użytkowników i odpisze jak wróce do domu (bo teraz ciezko pracuje ;)

troszje szczegółów

-szczególy prawne są już załatwione(tzn jeden z założycieli jest Prawnikiem (niezle kombinuje) 2 handlowcem 3..... itd.:))

-niestety Admina rzadnego nie znam a tego co znam sie poprostu na mnie wypiął:((

- na server idzie mój komp bo jest z tego co mamy najlepszy(a nie chcemy wydawać kasy na zakup nowego

-swicze beda własnie planet bo nie są drogie

- odległości nie sa duże bo instalacja jest w dość ciasnym osiedlu(dużo bloków blisko siebie )

okablowanie bedzie albo po pionie energetycznym ale jak uzyskamy zgode od Telewizji kablowej to w jej korytkach

-sieć raczej kaskadowo

-System 8O Według waszej rady i pomocy w konfiguracji (jestem pojętnym uczniem:)

Jakieś propozycje?

A namewno z numerów GG skożystam(i na pifko zawsze sie czas znajdzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-szczególy prawne są już załatwione(tzn jeden z założycieli jest Prawnikiem (niezle kombinuje) 2 handlowcem 3..... itd.:))

Moim zdaniem stowarzysznie jest najlepszym zrzeszniem dla ASK, bo nikt nie może brać kasy za prowadzenie LANu. Tak więc zabezpieczenie na przyszłość. A po drugie znajdziesz ekipe 2-5 osob ktora bedzie sie zajmowała tym od rożnych stron ( prawnej, techniczej ). Dla osoby która będzie trzymała sprzet u siebie powinno się odpalać jakaś kase za prąd, którego żere jakieś 60-80zł :-)

-niestety Admina rzadnego nie znam a tego co znam sie poprostu na mnie wypiął:((

To ch* mu w dupe i kotwica w plecy :D

- na server idzie mój komp bo jest z tego co mamy najlepszy(a nie chcemy wydawać kasy na zakup nowego

To już twoja decyzja. Ale moim zdaniem zakup UPSa i kontrolera RAID będzie rozsądny. :-)

:D Dobrze :-)

- odległości nie sa duże bo instalacja jest w dość ciasnym osiedlu(dużo bloków blisko siebie )

okablowanie bedzie albo po pionie energetycznym ale jak uzyskamy zgode od Telewizji kablowej to w jej korytkach

też sposób. :-)

-sieć raczej kaskadowo

Tu powstaje kwestia dużego przeciązenia sieci. Bo raczej zalecana jest konfguracja gwiazdy, ew. połączenie gwiazdy z kaskadą :-)

-System  8O Według waszej rady i pomocy w konfiguracji (jestem pojętnym uczniem:)

Postaram się ciebie czegoś nauczyć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem stowarzysznie jest najlepszym zrzeszniem dla ASK, bo nikt nie może brać kasy za prowadzenie LANu. Tak więc zabezpieczenie na przyszłość. A po drugie znajdziesz ekipe 2-5 osob ktora bedzie sie zajmowała tym od rożnych stron ( prawnej, techniczej ). Dla osoby która będzie trzymała sprzet u siebie powinno się odpalać jakaś kase za prąd, którego żere jakieś 60-80zł :-)

To ch* mu w dupe i kotwica w plecy :D

To już twoja decyzja. Ale moim zdaniem zakup UPSa i kontrolera RAID będzie rozsądny. :-)

:D Dobrze :-)

też sposób. :-)

-sieć raczej kaskadowo

Tu powstaje kwestia dużego przeciązenia sieci. Bo raczej zalecana jest konfguracja gwiazdy, ew. połączenie gwiazdy z kaskadą :-)

-System  8O Według waszej rady i pomocy w konfiguracji (jestem pojętnym uczniem:)

Postaram się ciebie czegoś nauczyć :D
-zasilanie bedziemy mieli ciągniete z złacz spóldzielni które zasilają domofony oświetlenie klatek itp. Ups sie przyda ale to jak znajdzie sie kasa Na tej płycie zawsze Thlona mozna spokojnie wsadzić bo to sprzet taki jak mam w podpisie)

-Gwiazda jest super ale jak wsadze komuś do domu server i ze 2 swicze 16 to mnie pogozi z kijem;) wiec być może bedzie takie połaczenie.

-Ask właśnie takiej formie bedzie tzn<stoważyszenie> tak jest najlepiej

-uczuć sie chce i to bardzo !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć -stop-Wszystkim-stop-potrzebuje-stop-pomocy-stop.... a najlepiej jak dla konia pokolei. 8)  8O  

Dokładnie jak w temacie to znaczy mamy zamia zbudować sieć osiedlową a ze tylko Ja bidny znam sie na sprzęcie(i na oprogramowaniu jesli tak można winshita nazwać) to musze to poskładać w całośc.już mówie odrazu że uzyłem wspaniałej opcji"SZUKAJ" ale czym wiecej czytam od tygodnia to głupszy jestem  :roll: dokładnie  założenia są takie:

-sieć na ok 100 kompów.

-server www , php ,sql ,

-łącze polpaka 2MB

starczy ??

prosze o instrukcje Hardwerowosoftwarowe co by to wszystko sie trzymało w całość.

zastanawiam sie na czym to także postawić .pewnie na Linuxie(o którm bladego pojęcia nie mam no ale całe zycie sie człowiek uczy)

Sprzęt na serverek do takiej sieci masz po prostu wymarzony, no chyba że się poddasz i zainstalujesz Windowsy.

Jak switche to tylko 10/100 - warto.

Na trzepak.pl kiedyś była fajna stronka - ale grupę na news.trzepak.pl chyba jeszcze mają - tam Ci pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x60GBaraki

Daj spokój wypadalo by zeby dyski pracowaly w RAID a Baracuda sie nie nadaje! Aha kup plye z RAIDem i 2xWd JB 8mb cashu wymaita!
w teori miały na tym być konta WWW . Fach mówiełm na poczatku ze od takiego sprzetu zaczynamy pózniej z kasy sieci bedzie mozna go zmienić ale na dzień dzisiejszy musi starczyć :? pózniej owszem raid i ustawiony na Bekapa co by nam kont WWw nie wcieło .pozatym te baraki, muszą narazie dać z siebie wszystko(nie nie stać nas na nówki WD)

pozdrówka dla wszystkich Mi pomagających Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x60GBaraki

Daj spokój wypadalo by zeby dyski pracowaly w RAID a Baracuda sie nie nadaje! Aha kup plye z RAIDem i 2xWd JB 8mb cashu wymaita!
w teori miały na tym być konta WWW . Fach mówiełm na poczatku ze od takiego sprzetu zaczynamy pózniej z kasy sieci bedzie mozna go zmienić ale na dzień dzisiejszy musi starczyć :? pózniej owszem raid i ustawiony na Bekapa co by nam kont WWw nie wcieło .pozatym te baraki, muszą narazie dać z siebie wszystko(nie nie stać nas na nówki WD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x60GBaraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x60GBaraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz mała siec bo na 10 kompów, ale brałem udział w paru takich patentach więc mniej więcej wiem. :-)

:wink: to nie było do Ciebie.

Jak nie masz raid-a to nie kupuj żadnej płyty z raidem. Jak będziesz miał linuxa - a to jedyne sensowne rozwiązanie na serwer (ewt jakiś inny klon unixa) - to masz tam opcje programowego raida - musisz o tym poczytać więcej ale z tego co wiem spisuje się dobrze . A jak już będziesz kupować to lepiej zainwestować w sensowny kotroler a nie jakiś prosty raid dodawany na płytach głónych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: to nie było do Ciebie.

Jak nie masz raid-a to nie kupuj żadnej płyty z raidem. Jak będziesz miał linuxa - a to jedyne sensowne rozwiązanie na serwer (ewt jakiś inny klon unixa) - to masz tam opcje programowego raida - musisz o tym poczytać więcej ale z tego co wiem spisuje się dobrze . A jak już będziesz kupować to lepiej zainwestować w sensowny kotroler a nie jakiś prosty raid dodawany na płytach głónych.

programowalny RAID jest do [gluteus maximus]

przy takiej sieci można naprawde dokupić kontroler z RAIDem i będzie śmigał. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak takie sieci wypadają przy prawie budowlanym ?

Chodzi mi o jedną rzecz:

Czy musi być POWYKONAWCZA DOKUMENTACJA TECHNICZNA i kto ją może zrobić ?

pirwsza moja prośba do np.Reda usuń 2 moje posty bo jakimś cudem sie powtórzyły.

jesli idzie o prawo budowlane to wszystko zalezy od spóldzieli mieszkaniowej albo od wspólnoty albo od Urzędu miasta.

u nas w przyszłym zarzadzie jest budowlaniec wie taką zrobił ale ......... otrzymalismy informacje ze nie możemy wiercić otworów w elewacji budynku czyli ciagnięcie kabli na zewnątrz(a wygodniej odpada

mamy albo wykorzystać złacza tpsa(kij im w ...... bo chca takie pieniadze za poprowadzenie lini ze starczyło by nam na firme podwykonawczą co by nam sieć szkieletową na światłowodach zrobiła ) it. ogólnie ma to być sieć poprowadzona wśrodku budynku czyli zostało nam albo gdzie kable łod prądu :( (wiadomo zakłucenia itp.) albo korytka Ogólnopolskiej Telewizji Kablowej) i na to liczymy. po 2 dowalili sie do przepisów przeciwp. stad teżzasilanie (jak twierdzą z uziemieniem mamy od nich i bedziemy opłacać ok 100 zł za prad) to i tak nie dużo bo servis energetyczny mamy całą dobe ). wiec chyba nie tak zle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to administracja nie ma nic do tego że kable lecą po elewacji budynku :-)

Chyba malo wiesz - zgodnie z prawem budowlanym oraz prawe spoldzielczym kazda inwestycja zwiazana z elewacjami budynku malo tego iz musi miec zgode w/w instytucji to jescze musi miec zgode architekta miasta i byc zgodna z wystrojem calego osiedla - a jako iz "sluzbowo" zajmuje sie budowa sieci to jestem pewien ze zadna administracja, spoldzielnia czy miasto nie zgodzi sie na robienie czegokolwiek po elewacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planety nie rewelacja - za ta cene sa lepsze switche (tak wiem w action maja najczesciej tylko Planety ;P). FSD-xxx jeszcze ujda (metalowe), natomiast plastikowe nie dosc ze wieszaja sie zdecydowanie zaczesto to potrafia swirowac juz przy 50-60 koncowkach za nimi - biorac pod uwage ze producent twierdzi ze tablica mac ma 1K to cos mi tu smierdzi ;)

Sprzęt na server: Ja bym się jednak na Intela zdecywał. Bo Intel to stabilność. :-) Jakiś PIV 1.8 + 512MB RAM + płyta ASUSa :-)( z RAIDem , dwa hdd wrzuci się w RAID i odrazu będzie duży przyśpiech ) + 2x60GB ( BIV, bo zakładam że to u kogoś w domu będzie stało ) + jakieś dobre wierzenie.

Bardzo zle dobierasz sprzet. PIV do serwerow nie jest najlepszym rozwiazaniem - SSE2 naprawde nie jest wykorzysywane ;)

Jako ze pewnie bedziecie myslec nad proxy - u mnie dziala taki plus kilka innych uslug na 2xPIII 800, 1 GB RAM, 2xHDD Barracuda SCSI i nie ma zadnego problemu (klientow za squidem - 320 wszyscy korzystaja via transparent proxy)

Generalnie dobrze jednak oddzielic serwer od routera - czyli jakies PII 300 na sam routing (moze byc transparent bridge i np OBSD - nie ma adresu IP to trudniej sie wlamac) i osobny na proxy i inne uslugi

UPS jest absolutnie obowiazkowy. Pamietajcie tez ze jesli macie rozne budynki upsy przy hubach switchach nie sa glupie tak samo jak APC ProtectNet

FBSD nie posiada implementacji CBQ a dummynet jest tylko polsrodkiem (taaaak wiem jest port ALTQ ale:

1) trzeba go aplikowac na zrodla za kazdym razem

2) czesto jest wadliwy (casus coredumpow z 4.6-STABLE)

Swietnie sie nadaje na serwer proxy etc na sam router z zarzadzaniem pasma OpenBSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...