Skocz do zawartości
wizjonerek

Budujemy piękną osiedlową sieć tylko ................

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wiem to administracja nie ma nic do tego że kable lecą po elewacji budynku :-)

Chyba malo wiesz - zgodnie z prawem budowlanym oraz prawe spoldzielczym kazda inwestycja zwiazana z elewacjami budynku malo tego iz musi miec zgode w/w instytucji to jescze musi miec zgode architekta miasta i byc zgodna z wystrojem calego osiedla - a jako iz "sluzbowo" zajmuje sie budowa sieci to jestem pewien ze zadna administracja, spoldzielnia czy miasto nie zgodzi sie na robienie czegokolwiek po elewacji.

Dokładnie tak jest.Dlatego tez sie nie zgodzini kable mamy mieć albo koło prądowych albo "kablówkowych" zobaczymy czy uzyskamy zgode od telewizji kablowej.byłoby wygodniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to administracja nie ma nic do tego że kable lecą po elewacji budynku :-)

Chyba malo wiesz - zgodnie z prawem budowlanym oraz prawe spoldzielczym kazda inwestycja zwiazana z elewacjami budynku malo tego iz musi miec zgode w/w instytucji to jescze musi miec zgode architekta miasta i byc zgodna z wystrojem calego osiedla - a jako iz "sluzbowo" zajmuje sie budowa sieci to jestem pewien ze zadna administracja, spoldzielnia czy miasto nie zgodzi sie na robienie czegokolwiek po elewacji.

Dokładnie tak jest.Dlatego tez sie nie zgodzini kable mamy mieć albo koło prądowych albo "kablówkowych" zobaczymy czy uzyskamy zgode od telewizji kablowej.byłoby wygodniej

ja nie miałem probelmu :] pewnie dlatego że szare kable trudno zobaczyc na szarej pseudoelewacji ;]

kable wiszą do dzisiaj, ale niedługo będe chował kable do srodka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sprzętu, ja używam aktualnie switchów Planet, . Jak się zdecydujesz na gwiazde, możesz ew. kupić 3Coma :-)

Planety nie rewelacja - za ta cene sa lepsze switche (tak wiem w action maja najczesciej tylko Planety ;P). FSD-xxx jeszcze ujda (metalowe), natomiast plastikowe nie dosc ze wieszaja sie zdecydowanie zaczesto to potrafia swirowac juz przy 50-60 koncowkach za nimi - biorac pod uwage ze producent twierdzi ze tablica mac ma 1K to cos mi tu smierdzi ;)

Sprzęt na server: Ja bym się jednak na Intela zdecywał. Bo Intel to stabilność. :-) Jakiś PIV 1.8 + 512MB RAM + płyta ASUSa :-)( z RAIDem , dwa hdd wrzuci się w RAID i odrazu będzie duży przyśpiech ) + 2x60GB ( BIV, bo zakładam że to u kogoś w domu będzie stało ) + jakieś dobre wierzenie.

Bardzo zle dobierasz sprzet. PIV do serwerow nie jest najlepszym rozwiazaniem - SSE2 naprawde nie jest wykorzysywane ;)

Jako ze pewnie bedziecie myslec nad proxy - u mnie dziala taki plus kilka innych uslug na 2xPIII 800, 1 GB RAM, 2xHDD Barracuda SCSI i nie ma zadnego problemu (klientow za squidem - 320 wszyscy korzystaja via transparent proxy)

Generalnie dobrze jednak oddzielic serwer od routera - czyli jakies PII 300 na sam routing (moze byc transparent bridge i np OBSD - nie ma adresu IP to trudniej sie wlamac) i osobny na proxy i inne uslugi

UPS jest absolutnie obowiazkowy. Pamietajcie tez ze jesli macie rozne budynki upsy przy hubach switchach nie sa glupie tak samo jak APC ProtectNet

A system, polecam FreeBSD. :-) Jest bezpieczny, stabilny, i szybszy od Linuxa. Troche trudny, ale po przeczytaniu handbooka naprawde człowiek robi się mądrzejszy. www.freebsd.org

FBSD nie posiada implementacji CBQ a dummynet jest tylko polsrodkiem (taaaak wiem jest port ALTQ ale:

1) trzeba go aplikowac na zrodla za kazdym razem

2) czesto jest wadliwy (casus coredumpow z 4.6-STABLE)

Swietnie sie nadaje na serwer proxy etc na sam router z zarzadzaniem pasma OpenBSD

CBQ CBQ, cos co nie jest potrzbne. :P

A co do serwera zauwaz ze plyty pod 2xPIII nie sa juz dostene, a same czesto wykorzystuja RIMMY :P

A to jest LAN AMATORSKI a nie firma która ma w <span style="color:red;">[ciach!]</span> szmalcu ;P

A zreszta on napisał że oddaje swój sprzęt, więc dodatkowy kontroler RAID jest dobrym pomysłem. :P

A o ProtectNetach zapomniałem. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CBQ CBQ, cos co nie jest potrzbne. :P

A co do serwera zauwaz ze  plyty pod 2xPIII nie sa juz dostene, a same czesto wykorzystuja RIMMY :P

A to jest LAN AMATORSKI a nie firma która ma w <span style="color:red;">[ciach!]</span> szmalcu ;P

A zreszta on napisał że oddaje swój sprzęt, więc dodatkowy kontroler RAID jest dobrym pomysłem. :P

A o ProtectNetach zapomniałem. :/

CBQ jest niezbedne jesli chcesz utrzymac taka siec - wierz mi ze inaczej 2 gosci lubiacych Edonkey i nie masz lacza

2XPIII jest tansze czesto niz PIV (RIMM - a na ch** jak jest server works i via cholera-wie-jaka-znowu-cyferka)

Ide trzezwiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ide trzezwiec

:lol: co to za imprezka była?

BTW Jaki sprzęt na server/router byś polecił. Ma to pracować jako server WWW, FTP, mail w internecie. W sieci LAN jako server wydruku i plików dla 4 komputrów.

Przepustowość łączy przy ściąganiu do mnie max 1,5MB/s (z serverów MS i HP) przy wysyłaniu do 80-100kB/s w nocy i 20-30kB/s w dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Jaki sprzęt na server/router byś polecił. Ma to pracować jako server WWW, FTP, mail w internecie. W sieci LAN jako server wydruku i plików dla 4 komputrów.

Przepustowość łączy przy ściąganiu do mnie max 1,5MB/s (z serverów MS i HP) przy wysyłaniu do 80-100kB/s w nocy i 20-30kB/s w dzień

Przy tak niewielkim obciazeniu praktycznie wszystko 200 MHz+ 128 RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...