Skocz do zawartości
A.Z.BEST

15" LCD, jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat wyjaśnia wszystko- no prawie :P. W sumie składam nowego kompa i postanowiłem, że będę oszczędzać oczy- czyli najważniejszym komponentem będzie nowy LCD 15". Szukam właśnie czegoś, co by było najzdrowsze dla oczu i dawało przyzwoitą jakość obrazu. Pracuję w rozdzielczości 1024x768 i tak mi jest najlepiej (tak, na 15 i proszę nie dyskutować :P), więc teraz sprawa rozbija się o częstotliwość odświeżania; czy 75Hz to sensowna wartość? Nie zależy mi np. na takich pierdułach jak kąt widzenia (widoczności? :P), bo i tak patrzę na monitor prostopadle :P. No i pytanie kulminacyjne; który/ jaki panelik polecacie? Mogą być linki, które zasugerują mi odpowiedź. Serdeczne dzięki from the mountain :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogi rakotwórczy azbeściku porzucasz xboxa na rzecz pieca?

A tak serio. W monitorach lcd nie ma znaczenie odświeżanie,

bo w lcd pixele świecą "na stałe" aż grafa wyda polecenie zmiany koloru na inny.

W lcd największe znaczenie ma właśnie czas zmiany koloru (inaczej nazywany czasem reakcji).

Tyle teoria. W praktyce gdzieś czytałem, że niektóre 15 cali przy połączeniu analogowym

(vga) migoczą, pomaga przejście na dvi (ale nie wszystkie mają to wyjście zwłaszcza 15 cali)

Ostatnio pojawiają się monitory z coraz krótszymi czasami reakcji (nawe 8ms)

oczywiście w dużej mierze to są podpuchy, bo producent chwali się tylko najkrótszym czasem reakcji

A niestety przejścia z jednego koloru na drugi nie są wszystkie takie same.

Dlatego 8ms jest z ledwością szybsze od 16 ms. Poza tym każdy producent mierzy trochę inaczej

zdarzają się więc 16 ms wolniejsze od 25.

Z grubsza istnieją dwa rodzaje matryc TN do gier (szybsze, ale mniej kolorów)

i MVA/PVA do filmów i textu (wolniejsze, więcej kolorów) Obecnie 15 cali są tylko na TN

Kąty wbrew temu co piszesz są ważne nawet jeśli siedzisz na wprost. Przy czym nie chodzi wtedy

o widok z boku lecz góra dół. Poza tym niestety matryce TN mają dość zauważalny podział na

górną i dolną połówkę, różni je oświetlenie i kolor, ale to jest najbardziej widoczne

w nocy.

Jasność. Niestety producenci ubzdurali sobie, że im więcej candeli tym lepiej

więc niektóre lcd świecą po oczach jak latarki, wyregulować ciężko, w dzień przeszkadza to mniej

w nocy/wieczorem bardziej. Wyregulować ciężko także dlatego, że przy niskiej jasności świetlówki

pracujące w niektórych monitorach zaczynają migotać.

W przyszłym roku mają się pojawić lcd z innym podświetleniem niż jarzeniówy (eizo), ale to pewnie

będzie kosztowało majątek.

A teraz czas na konkrety. Ostatnio (komputronik, proline) na łeb na szyję poleciały ceny lcd IIyama!!!!!

15 cali już za 1100 zł 17 z dvi (na marginesie - kupno dobrego kabla dvi to wydatek ok 100zł) za 1569 zł 17 cali z wbudowanym tunerem tv za 2500 i za tyle samo 19 cali

Oczywiście jak z kazdym monitorem obejrzyj sobie te 15 na własne łekłe (kaszubi tak mówią na oczy)

żebyś nie miau do mnie pretensji. Hau!

Po więcej info zajrzyj na www.mva.pl polecam zwłaszcza tamtejsze forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi