danieldz Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Witam mam dylemat jaki wybrac router, tak aby mozna byloby podlaczyc go do modemu ktory daje TPSA-wiem tyle, ze ma to byc sam router(ew +switch) Wstepnie wybralem 2 Linksys Router szerokopasmowy 4 portowy - BEFSR41 oraz D-Link DI-604 Express EtherNetwork Gateway 4xLAN (RJ45), 1xWAN (RJ45) Jak narazie jedyna roznica jaka mnie udalo sie zauwazyc (of course procz firm) jest cena, w przypadku pierwszego ok 230zł drugi 170zł. Mam tez pytanie, czy na nich jest mozliwosc przekierowania portow na dane wewnetrzne IP jak to mialo miejsce np z routerem do neostrady-Planet ade-4000-co jest bardzo wazne dla mnie. Prosze o naprawde sensowne i oparte jakims doswiadczeniem odpowiedzi! Z gory dziekuje P.S Nie pisze teoo posta w dziale router'y poniewz bardzo tam dominuje neostrada i na tym sie ludzie skupiaja piszac tam, mi natomiast zalezy akurat na DSL 1mbit od TPSA(stale IP, brak limitow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1988 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Ja bym radził postawic router na jakimś starym kompie, bedziesz mial mozliwosc ograniczenia transferu, serwer www, ftp i co tam jeszcze chcesz. Chyba w kazdym routerze da sie przekierować port. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Serwer odpada-na pewno w przeciagu najblizsych miesiecy-musi to byc mobilne male urzadzenie, w mojej sieci nie ma problemow z uzytkownikami, ktorzy nie przestrzegaja regulaminu-tz sciagaja w dzien.Poza tym na ogol siedzi ok 2-3 osoby -reszta sprawdza poczte czasami cos poszukaja na www- i tyle. Tak wiec nadal czekam na odpowiedzi dotyczace routerow-i zaznaczam-serwer odpada-po prostu jest zbedny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 no to ja ci polece tobie d-linka DI-804v , mam identyczne łącze i tą samą ilość osób i zero problemów (żadnych zwisów, czy zmulania sieci), poprzednio miałem DI-604 i przez pierwszy miesiąć nie było problemów ,ale potem jak ludzie zaczeli ściągać i grać po sieci, to stale zwisy i zmulenia a nawet net wogóle wysiadał, był w serwisie wymienili na nowy ale i tak kicha , 604 nadaje się do sieci złożonej z 3 max 4 kompów i to jeszcze przy niezbyt intensywnym ruchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 A co powiesz na temat tego linksysa? Potrzebuje cos do sieci taniego max do 250zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 danieldz zartujesz z tym 604, powiedz ze tak! swoja droga jestes widac zielony jak kurna w polowie maja trawa za oknem! (tdls i router) daj sobie spokoj z ta siecia i .... ucz sie chlopcze ucz ptys di804 i tdsl? ze niby jakim cudem PS. pozwole sobie nie pominac faktu, ze polak to juz pazerny jest az w du... szcypi, szkoda ze pozniej przeplaca dwa razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 Weisz o to chodzi, ze pojecie jakies mam, pozostaje tylko kwestia tego czy ten router sie sprawdzi czy nie-jezeli uwazasz, ze nie to zaargumentuj to jakos, bo to co napisales co najmniej jest bezsensu. Nie mowiac o tym jak swiadczy o Tobie. Ja moge sie przyznac do niewiedzy-i wlasnie z tego powodu umiescilem tego posta wlasnie tutaj, ale jakbys nie zauwazyl zaznaczylem-w mojej sieci nie ma problemu ze sciagajacymi ludzmi-jest to siec do ktorej podlaczone jest 9 osob w tym 7 ktore maja powyzej 35 lat-wlasne rodziny etc. Tak wiec uwazacie ze router sie nie sprawdzi-prosze o argumenty dlaczego! P.S Do tej pory siedzielismy na neostradzie 640 na co wskazywalo to co napisalem w pierwszym poscie w tym temacie- i zadnych problemow nie bylo, siedzielismy na zwyklym routerze -ADE-3000! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 danieldz zartujesz z tym 604, powiedz ze tak! swoja droga jestes widac zielony jak kurna w polowie maja trawa za oknem! (tdls i router) daj sobie spokoj z ta siecia i .... ucz sie chlopcze ucz ptys di804 i tdsl? ze niby jakim cudem PS. pozwole sobie nie pominac faktu, ze polak to juz pazerny jest az w du... szcypi, szkoda ze pozniej przeplaca dwa razy normalnie chłopie , podpinasz modem przez wejscie w routerze WAN , ,konfigurujesz i działa , nie wiem czy widziałeś ten router ,ale wydaje mnie się że masz o nim nikłe pojęcie , następnym razem jak czegoś nie sprawdzisz lub nie wiesz, to nie zabieraj głosu i nie wprowadzaj ludzi w błąd , tak że napisze jeszcze raz, di-804v współpracuje z internet dsl , bez problemu i działa u mnie w domu, dodam jeszcze żebyś nie kupował routera z modemem który nie ma wejcia WAN do nie bedzie współpracować z modemem jaki dostaniesz o tp, taki właśnie miałem problem z routerem di-304t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 eh fakt pokielbasilo mi sie z tymi modemem zintegrowanym i rzeczywiscie zbyt szybko odpowiedzialem na temat i uiwerz mi mam wiecej niz blade pojecie, po prsotu sie zagapilem odpowiadajac, tym samym zwracam honor ;) ale mimo wszystko o 604 nie zmienie zdania 9 osob to za duzo! to jest tani, maly syfiasty routerek do 3-4 komputerow, sam go uzywam! jesli jest tak jak napisal 9 osob to wypadaloby cos z podzialem pasm, nie ubedzie was, a zwroci sie w przyszlosci szukaj dytek, zyxel,linksys, stabilny i dobry sprzet z dluga gwarancja, to pewnosc ze nie bedziesz musial nic kombinowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 eh fakt pokielbasilo mi sie z tymi modemem zintegrowanym i rzeczywiscie zbyt szybko odpowiedzialem na temat i uiwerz mi mam wiecej niz blade pojecie, po prsotu sie zagapilem odpowiadajac, tym samym zwracam honor ;) ale mimo wszystko o 604 nie zmienie zdania 9 osob to za duzo! to jest tani, maly syfiasty routerek do 3-4 komputerow, sam go uzywam! jesli jest tak jak napisal 9 osob to wypadaloby cos z podzialem pasm, nie ubedzie was, a zwroci sie w przyszlosci szukaj dytek, zyxel,linksys, stabilny i dobry sprzet z dluga gwarancja, to pewnosc ze nie bedziesz musial nic kombinowac... tym razem cie poprę :roll:, 604 to za mało na 9 osób , ja swoj 804v kupiłem na allegro na 130 zł, tak że wystarczy popatrzeć i dostać coś porządnego za niewielkie pieniądze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...