Skocz do zawartości
k2

Podswietlenie budy

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili w obudwie mam zwykła UV i czuje ze ta lampa szkodzi mojemu MoBo [zwisy, wstrzymania systemu itp]

Wiec postanowiłem zainwestowac w cos innego

Neon reagujący na dźwięk

Bardzo efektowna neonowa lampka reagująca na wibracje (np. dźwięk wydobywający się z głośników Twojego komputera) rozbłyska i miga.

Łatwa w instalacji - podłączenie do napięcia 12V i zamocowanie w obudowie (taśma samoprzylepna, klej,itp.)

Posiada możliwość wyboru opcji światła ciągłego lub światła przerywanego w takt wibracji.

Dołączona grafika

Czy ktos keidys widzał cos takiego na własne oczy?

Jak wyglada efekt z takiej neonówki i czy oplaca sie w o pakowac czy leij ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> zwykła zmina katode lub diore LED?

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie radze tego kupowac, taki sobie bajer poza tym ta swietlowka jest gruba jak wielki serdel hehehhe, sam mailem podobna ale normalna i przesiadlem sie na zimna katode z www.pc-tuning.pl i jest o wiele lepiej,polecam!, swieci naprawde jasno i jest cieniutka 1cm srednicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie radze tego kupowac, taki sobie bajer poza tym ta swietlowka jest gruba jak wielki serdel hehehhe, sam mailem podobna ale normalna i przesiadlem sie na zimna katode z www.pc-tuning.pl i jest o wiele lepiej,polecam!, swieci naprawde jasno i jest cieniutka 1cm srednicy

Ja tam mam sporo miejsca w budzie,

ale chyba tez zrobie tak jak ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. Wydaje mi się że twojej MOBO szkodzi raczej zasiilacz tej UV. Bo o ile się nie mylę to to zwykła świetlówka? Kup/pożycz/ukradnij dobry (elektroniczny) zasilacz.

A jeśli jednak sama lampa to użyj kremu z filtrem, ale faktor co najmniej 30 :D

Ale jak chcesz zmieniać to bierz ledy. Można zrobić tak coby się komp rozjaśniał wraz ze wzrostem obciążenia procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - taka modyfikacja miernika obciążenia procesora. Kumpel mi zrobił nawet (podłączane pod port LPT ale można też pod gameport) ale sterownik w XP nie działa jeszcze :-((.

Krótko mówiac chodzi o to, że zamiast "skali LED" podłącza się diaody superbright na kabelkach :-). W sumie to wpadłem na coś - wieczorem zapytam czy to zrobi - sterowanie tymi diodami z winampa :-))).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - taka modyfikacja miernika obciążenia procesora. Kumpel mi zrobił nawet (podłączane pod port LPT ale można też pod gameport) ale sterownik w XP nie działa jeszcze :-((. 

Krótko mówiac chodzi o to, że zamiast "skali LED" podłącza się diaody superbright na kabelkach :-). W sumie to wpadłem na coś - wieczorem zapytam czy to zrobi - sterowanie tymi diodami z winampa :-))).

ciekawy patent!! masz jkies schematy / oprogramowanie do tego?? Rozwin prosze temat, bo zainteresowalo mnie to :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schematy ma niestety tylko mój znajomy - mi by się niestety nie przydały, bo kiedyś nabawiłem się kontuzji od długotrwałego używania trackballa i trzęsą mi się ręce :-(. Ale poproszę go dzisiaj wieczorem i jak się uda to wrzucę gdzieś na sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam zamierzam (cholera ile już tak można - co chwila coś sie pieprzy i nie mam zbytnio kasy) zbudować oswietlenie na superjasnych czerwonych i niebieksich 10mm diodach. jedną taką mam i zapieprza jak gupia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam zamierzam (cholera ile już tak można - co chwila coś sie pieprzy i nie mam zbytnio kasy) zbudować oswietlenie na superjasnych czerwonych i niebieksich 10mm diodach. jedną taką mam i zapieprza jak gupia.

no wlasnie od pol roku juz zamierzasz to zbudowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. Wydaje mi się że twojej MOBO szkodzi raczej zasiilacz tej UV.  Bo o ile się nie mylę to to zwykła świetlówka? Kup/pożycz/ukradnij dobry (elektroniczny) zasilacz.

A jeśli jednak sama lampa to użyj kremu z filtrem, ale faktor co najmniej 30  :D 

Ale jak chcesz zmieniać to bierz ledy. Można zrobić tak coby się komp rozjaśniał wraz ze wzrostem obciążenia procka.

W jaki sposób ten zasilacz szkodzi mojej płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie od pol roku juz zamierzasz to zbudowac :)

wyobraź sobie taką sytuacje:

qpiłeś właśnie mate korka 200x100cm i prubujesz ją dokleić na taśmie dwustronnej - nie działą. wnerwiony składasz kompa do kupy, odpalaszi [gluteus maximus] - ja tak zrobiłem - i co? nia założyłem cooler mastera na cpu - poszed z dymem - 415 wyłożyłem (z czego 350 porzyczyłem od babki)

cholera mnie bierze już od tego. znowu tego szybko nie skończe bo mi cd-rom umiera... a na srodku pokoju czerwony stelaż na kółkach stoi... w sumie już większa część roboty za mną. cholera jutro ide z makulaturą na sqp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te diody z Maxa to qpa

ja kupilem diody 10mm niebieskie super jasne (niby laser-ledy :lol: ) po 5 zl sztuka :D

tyle ze nie sa obudowane ladnie jak te z Maxa, ale co to za problem ? :)

Na razie tylko 2 mam , ale swieca jak jasna cholera :D

Mialem miec 3 kolorowe oswietlenie, ale podczas testoow, pomylilem napiecia w zewnetrznym zasilaczu i ...................... doopa , bedzie tylko niebieski, ich nie spalilem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te diody z Maxa to qpa

ja kupilem diody 10mm niebieskie super jasne (niby laser-ledy  :lol:  ) po 5 zl sztuka :D

Mialem miec 3 kolorowe oswietlenie, ale podczas testoow, pomylilem napiecia w zewnetrznym zasilaczu i ...................... doopa , bedzie tylko niebieski, ich nie spalilem :mrgreen:

widzialem jeszcze niebieskie migajace :) za 8.5zeta i tez jasne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te diody z Maxa to qpa

ja kupilem diody 10mm niebieskie super jasne (niby laser-ledy  :lol:  ) po 5 zl sztuka :D

qrde w sąsiedniej wsi są 5mm po 4,50... gdzie Ty mieszkasz???

i jak ładnie dają???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schematy ma niestety tylko mój znajomy - mi by się niestety nie przydały, bo kiedyś nabawiłem się kontuzji od długotrwałego używania trackballa i trzęsą mi się ręce :-(. Ale poproszę go dzisiaj wieczorem i jak się uda to wrzucę gdzieś na sieci.

Oj, z ta kontuzja to faktycznie kicha :( wyrazy wspolczucia :cry:

A jakbys mi schematy podrzucil, bylbym ci wdzieczny :wink:

PS: masz cool'towe logo, widze, ze czujesz klimat Futoramy :P:P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jak to?

Wyjasnij mi chlopcze 8)

Tylko nie chłopcze QWA MAC. :!: :!: :!:

Przeciez to całkiem proste :-). Widziałeś kiedyś miernik obciążenia procka na LCD albo na LED? Pooglądaj sobie na zachodnich stronkach. No więc cały bajer polega na tym że robisz coś takiego tylko z mikrokontrolerem zaprogramowanym tak coby zapalał kolejne diody, które przyklejasz tak żeby oświetlały różne miejsca w kompie.

http://www.ewal.net/led-specs.php

http://casemods.pointofnoreturn.org/cpumet...r/hardware.html

Zrozumiał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób ten zasilacz szkodzi mojej płycie?

Stare zasilacze do świetloowek (impulsowe im było albo coś takiego) - takie jak w każdej popularnej oprawce do świetlówek strasznie krzaczą polem elektromagnetycznym. To tak jakbyś wkładał sobie takie małe "EMP device" :twisted: do obudowy.

U mojej Sis w pracy mieli biurka oświetlone świelówkami i co chwila niszczyło dane na dyskietkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to o czym tu piszecie mozna znalezc w zwyklym wiekszym sklepie motoryzacyjnym. neony gietkie migajace, diody, oswietlenie soczewkowe, ect, ect... w dodatku wszystko przystosowane do 12V. mysle ze czas juz chyba najwyzszy by docenic akcesoria tuningowe do aut.

:twisted: swoja droga widzialem tam ostatnio za.....sta koncowke wydechu - b.duza srednica, ladnie scieta z czerwonym srodkiem i do tego w miare krotka - i tak mi przyszlo do glowy jakby ja tak wstawic do zasilacza jako wylot powietrza. do tego walnal bym na swojej (przyszlej) czarnej obudowie naklejke "Twin Turbo" albo cos na podobienstwo.

:twisted: pozniej jeszcze tylko jakies dobre i niedrogie alufelgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to o czym tu piszecie mozna znalezc w zwyklym wiekszym sklepie motoryzacyjnym. neony gietkie migajace, diody, oswietlenie soczewkowe, ect, ect... w dodatku wszystko przystosowane do 12V. mysle ze czas juz chyba najwyzszy by docenic akcesoria tuningowe do aut. 

:twisted: swoja droga widzialem tam ostatnio za.....sta koncowke wydechu - b.duza srednica, ladnie scieta z czerwonym srodkiem i do tego w miare krotka - i tak mi przyszlo do glowy jakby ja tak wstawic do zasilacza jako wylot powietrza. do tego walnal bym na swojej (przyszlej) czarnej obudowie naklejke "Twin Turbo" albo cos na podobienstwo.

:twisted: pozniej jeszcze tylko jakies dobre i niedrogie alufelgi

Tylko przeciagaj na obrotach bo powyzej 7000obr/m bedziesz mial fajne strzały z wydechu ( Odciecie ) ....Aaaa ..progi zamontuj , brewki na CD ROMA i lotke na gorze obudowy :) :D :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wymiata - tylko ona mnie jeszcze ratuje. Sorki za nieprzyjemne posty od 2 dni (moge tylko powiedziec - Fry did it, whoop whoop whoop) ale jestem WQ.... na maxa - organizuje sklep internetowy a urzedasy... ehhh lepiej nie mowic. Obejrzalem sobie wlasnie 2 sezon i jest mi lepiej.

A skoro jest takie zapotrzebowanie na te ledowe "oświetlaczo - mierniki" to bede je sprzedawal ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...