Smash Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam! Ponieważ jestem noga z tryg. tak więc prosze o pomoc zad. Napisz program, który oblicza wartość funkcji u(t) dla dowolnego t. udało mi się napisać tylko tyle i nie bardzo wiem jak dalej to ugryżć <i>program sinus;Uses WinCrt ;vary,w,T1,Um,t:real;beginwriteln('Program wylicza funkcje Umsin(wt)');write ('Podaj wartosc Um:');read(Um);write ('Podaj wartosc t:');read(t);write ('Podaj wartosc T:');read(T);if(0.5*T1<t) and (t<=T1)then beginwriteln('Wartosc funkcji wynosi 0');end;if (t>0) and (t<=T1*0.5) then beginw:=2*pi/T1 ;y:=Um*sin(w*t);writeln('Wartosc funkcji wynosi',y);readlnend;end. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smash Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 w= 2pi/T oczywiscie:) Cały problem tkwi moze dodam w tym sinusie. Moze on jak wiadomo przyjmowac tylko wartosci <-1,1>. A warunek ze t>0 i t=<T/2 nic nie daje, poniewaz i tak musze domnozyc przez w i wychodza wartosci wieksze niz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Hmm, co to jest sinus? Jest to funkcja kąta o podanej miarze, więc twoje t jest kątem. Co wiemy o miarze kąta? Że kąt posiada miarę od 0 do 360 stopni (w dużym uproszczeniu). Co wiemy o funkcji sinus? Że ma okres, o ile dobrze pamiętam: 2kpi... Teraz co nam daje w? Zmienia wartość kątową, ale możesz skorzystać z okresu funkcji... Twoje w siedzi pod sinusem, a nie na zewnątrz - stąd, korzystając z okresowości funkcji - masz pewność, że wynik zawiera się między <-1,1>. Przemyśl to dokładnie - mnożysz kąt pod sinusem, a nie jego wartość, więc wynik na pewno nie wykracza poza zakres... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...