Garfield^ Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam, za niedługo mam zamiar rozbudowac moje wc i nieco pozmieniać, w tej chwili mam dwa bloki, dokupuje jeszcze jeden oraz będe robił blok na hdd (3 rurki miedziane, 2 kolanka 90*, 2 płaskowniki więc oporów chyba jakiś specjalnych nie będzie dawał) i tu pojawia się pare pytań: 1.Wybór pompki, najbliżej mi do Atmana 306 z tego względu że jest wydajny, podobno cichy i za rozsądną cene, minusy to to, że się grzeje (radiatorki już mam) i jest sporo roboty przy przerabianiu na inline, drugą propozycją jest atman 305 nie wiem tylko czy wystarczy, aby przepływ był dobry, myślałem też nad pompkami innych firm np : Hydor L25 - trochę droga jak dla mnie, ale co o niej myślicie, na forum jakoś malo o tym modelu lub powerhead 3000 (cicha, wydajna, tania - 60 zeta, natomiast jest używana rok), ogólnie co byście wzieli ? 2. Jeśli zakupiłbym Atmana 306 to czy da się go przerobić tak, aby w przypadku uszkodzenia mozna by przywrócić jego stan przez przeróbką, aby nie było problemow z gwarą no i czym uszczelniać najlepiej : sylikon, klei epoxydowy, jakiś inny klej czy moze czymś jeszcze ? (róźne opinie krążą) 3. Odpowietrzenie układu - nie będe miał rezerwuaru, a jedynie trójnik typu T, czy trójnik musi być w najwyższym punkcie układu (chce go mieć w budzie, natomiast kadeta mam na topie budy i nie wiem czy się dobrze odpowietrzy. A wracając do rezerwuaru to takie małe pytanko, preróbka na inline powodóje, że wydajność popmki jest większa w porównaniu do układu z pompką zatopioną, ponieważ pompka z jednej storny pompuje wodą, a z drugiej wracająca woda ją pcha, czy przy zastosowaniu rezerwuaru taki stan rzeczy pozostaje, wkońcu jeśli w rezerwuarze będzie powietrze to pompka będzie z jednej storny musiala pompować, a z drugiej zasysać wode, nie wiem może źle myślę ? Do układu mam zamiar zakupić węże eheima 12/16 więc myśle, iż uda mi się zamontować wszystko bez kolanek (oprócz tych w bloku na hdd), wszystkie bloki są też frezowane więc opory nie są jakieś ogromne. A może lepiej by było zostawić układ zatopiony (mam easyclicka 1.7l) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 może ktoś coś skrobnie ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALF Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 2 -> moją pompkę uszczelniłem poxipolem, który jest przy takich ciśnieniach IMO w zupełności wystarczający do tego jak i do sklejania kształtek miedzianych. dodatkowo puste przestrzenie w pompce wypełniłem klejem termotopliwym by nie rezonowały odgłosów wirnika. 3 -> z lektury forum utkwiło mi w pamięci, że w układzie z pompą in-line woda nie wyhamowuje jak to by miało miejsce w zbiorniku. posiadając nukleona (który lubi większe przepływy) zauważyłem kilkustopniowy spadek temp proca po przeróbce na in-line mimo dołożenia dodatkowego bloku NB. pompka jest w dotyku ledwo letnia więc raczej nie grzała jakoś strasznie wody i wydaje mi się, że spadek temp jest spowodowany w dużej części przez brak zbiornika (czyli trochę lepszą wydajność pompy) jeżeli w rezerwuarze obie końcówki węży znajdują się poniżej lustra wody to układ będzie zachowywał się jak u. zamknięty. niemniej rezerwuar także powoduje w mniejszym bądź większym stopniu hamowanie strumienia wody co do pytania czy zatapiać czy nie... układ ze zbiornikiem jest bardzo łatwo napełniać i odpowietrzać - lejesz wodę włączasz pompę i gotowe. z drugiej strony przez rok posiadania WC musiałem opróżniać układ (oprócz przeróbek samego układu) jedynie wtedy gdy chcąc coś zamontować w kompie musiałem go przewrócić na bok (z easyclicka zawsze coś się uleje bo taki super szczelny to on nie jest :D ). teraz daję tylko kompa na bok i po sprawie. a do szybkiego odpowietrzania zamontowałem oprócz trójnika T system dodatkowych trzech zaworków kulowych na spodzie instalacji i jest git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...