Skocz do zawartości
Muskat

Chipset gorący i co zrobic dalej, prosze o rade...

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam plyte glowną MSI KT4V jest tam pasywne chlodzenie na chipsecie i teraz takie pytanie temperatura wyswietla mi sie w okolicach 30 stopni ale zastanawia mnie bo radiatorek jest cholernie gorący i nie wiem czy nie jest jakis blad w wyswietlaniu(zawsze bylo w okolicach 25-35).

Teraz tak czy mozna przykleic drugi radiator z wentylem na obecnie posiadany (bo niechce sciagac plyty by sciagnac orginalnego radiatorka)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35327219

Czy sam wiatraczek

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35338856

Nie wiem co robic? a moze naprawde najlepszym wyjsciem bylo by sciagnac ta plyte glowna, a moze nic nie trzeba robic bo temp jest w normie? tylko czemu tak gorąco? (Obudowa jak by co narazie jest prawie rozebrana wiec za goraco w budzie przyczyna nie jest) A co mnie jeszcze obawia bo chce Bartona wrzocic i fsb zmieni mi sie z 133 na 166 to napewno tez podgrzeje chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to nie jes temp nb tylko temp jaka jest w obudowie (ten czujnik sobie sterczy z obudowy gdzies tam miedzy ramami o ile sie nie myle)

a jak ci przeszkadza ze goracy, to faktycznie kup wiatraczek. ale ja bym tego papsta nie polecal bo jakos nie wierze w 18db przy 6k obrotow. lepiej kup jakikolwiek wiatraczek 80x80 i pusc go na 5V i radiatorek bedize zimny a taka 80 na 5V bedzie nieslyszalna (ewentualnie cos tam lozysko poterkocze). a jesli sam radiator jest goracy to zeby go porzadnie schlodzic jest potrzebny minimalny przeplyw powietrza wystarczyloby nawet jakbys sam dmuchal na niego:] albo mlodszy brat:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi