Skocz do zawartości
Gość SamoDobro

Kodek dźwięku - łączy z internetem podczas odtwarzania DivX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujący problem: od mniej więcej dwóch - trzech dni pod Windows 2000, w momencie, gdy chcę odtworzyć jakiś film w Windows Media Player (lub czymkolwiek innym - EditPlayer, Best Player, VPlayer), a dźwięk jest zakodowany w MPEG (mp3), to komputer łączy się z internetem i pobiera ten kodek. A przecież ja go mam zainstalowanego! Nic nie doinstalowywałem, nic nie kombinowałem, a jednak tak się dzieje. Co może być tego przyczyną?

Już kiedyś mi się tak stało - pomogło przeinstalowanie Windows.

Nie jest to może BARDZO uciążliwe, ale jak mam film podzielony na dwie płyty, to przy przejściu do drugiego pliku znowu następuje łączenie z internetem i mam przerwę kilku(nasto/dziesięcio) sekundową, co jest wkurzające.

Ktoś ma jakiś pomysł, co z tym fantem począć, czy to się da gdzieś ustawić w sterownikach/kodekach, czy muszę reinstalować Windę?

Media Playera mam w wersji WMP2 - nie zasysałem tych dziwnych 9-ek czy 10-ek.

Za wszelkie rady będę wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh

nikt nie odpowiedział, więc musiałem sobie sam poradzić

znalazłem najnowszego AC3 decodera - 1.05 coś tam coś tam

kodek ten obsługuje nie tylko dźwięk w formacie AC3, ale w każdym innym (no, prawie, bo mokeya chyba nie potrafi) - wystarczy w ustawieniach pozaznaczać.

problem zniknął (na razie ;))

dźwięk jest lepszej jakości - 24 bity, 96 kHz - brzmi po prostu lepiej - na pewno basy są bardziej soczyste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi