Skocz do zawartości
Nicolaus

RAM a cache drugiego poziomu - L2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie !

Bardzo cenie sobie tweak'a z uwagi na naprawde duzo zawartej wiedzy praktycznej na forum jak i uzupelniajacej teorii na stronie glownej.

Jest to moj pierwszy topic na tym forum... gdy mnie cos intrygowalo po prostu szukalem i znajdowalem....przewaznie ;-)

Tyle tytulem wstepu. Po prostu chcialem sie przywitac i zrobic uklon w Wasza strone.

Do rzeczy.... wiele pisze sie o ilosci ramu a mnie intryguje jak w temacie. Stosunek ramu do L2 jest 1000:1.

A wiec jesli standardem jest teraz 1GB to dla prawidlowej pracy systemu(stabilnosc) L2 powinien wynosic 1MB by menedzer pamieci wirtualnej mogl nia prawidlowo zarzadzac.

Mam najlepszy system Gates'a...W2k...wg mnie, i pytanie to opieram na podstawie tegoz systemu.

Fakt faktem nie zauwazylem by moj system byl chwiejny nie zachowawszy tego stosunku ale fak faktem takowa zaleznosc jest silnie zalecana dla Win2000... nie wiem jak w innych systemach.

A byc moze zostalo to juz rozwiazane licznymi laaaaaaaaatkami... a w ogole pewno niedlugo SP5 bedzie....hehe... no nic czekam na Wasze wypowiedzi!

Pzd i wszystkiego dobrego!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja nie jestem zbyt kompetentny w tej sprawie ale wrzucę swoje 3 grosze.

Najpierw trochę ogólników:) Pamieć podręczna L2 znajduje się w procesorze, a od jej wielkości zależy tzw. współczynnik trafień. Czym pamieć L2 większa tym system predykacji w procesorze ma ułatwione zadanie i poprawia sie ów współczynnik trafień. Współczynnik ten informuje jaki procent odwołań procesora do pamięci po dane kończy sie już na L2 (czyli procesor ma bardzo szybki dostęp do tych danych, w przypadku nie trafienia dane należy ściągnąć z RAMu i traci się kilka cykli zegara (niewiem czy np w procesorach z HT nie są one wykorzystane dla drugiego wątku ale to zupełnie inne zagadnienie) oczywiście najlepszym wyjściem jest powiększanie tej pamięci ale to zwiększa drastycznie koszty bo oznacza wzrost liczby tranzystorów (powoduje też jeszcze wiele innych kłopotów, ale to nie temat o tym).

Niewiem czy menadżer pamięci systemu ma tu cokolwiek do gadania. Jak dla mnie to raczej nie, on widzi procesor jako całość a układ predykacji ściąga sobie do L2 co uważa za konieczne. Dlatego nie sądzę żeby OS miał tu coś do gadania. Oczywiście spadek tego stosunku (wielkość L2 do RAM) może mieć (i ma, patrze celerony) wpływ na wydajność, ale nie sądze żeby konkretny system operacyjny wymagał takiej a nie innej zależości.

To tyle moich 3 groszy, jak coś namieszałem to niech ktoś mnie poprawi, w końcu człowiek się uczy całe życie :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D HEj HEj :D

Wiec wymienilem pare e-mail'i z Bilem i wszakrze nikt od technicznych nie zaprzeczyl iz takowy problem jest ale rowniez nie napisal wprost ze go nie ma... posuneli sie do stwierdzenia iz wszelkie tytulowe problemy sa rozwiazane w ogolniedostepnych SP :wink: :D .

Pzd Wszystkich... i wsio jasne... ale i tak generalnie nigdy nie mialem zadnego problemu zWin2k....tego typu-oczywiscie... ale ze gdzies to mi swierczalo w glowie to postanowilem to zbadac. Prawda jak zwykle lezy po srodku i sadze ze nie nalezy jej sie dopatrywac na przekor losom...

PaPApA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi