Skocz do zawartości
stapi

jaki sprzet do wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

witam, planuje utworzenie w moim miasteczku sieci wi-fi przez ktora bede udostepnial internet. siec ma obejmowac okolo 20 osob oddalonych ode mnie maksymalnie o 3,5 km. anteny beda sie "widziec" poniewaz moj blok jest na gorce. prosze o jakies informacje odnosnie budowy takiej sieci i szans na jej poprawne dzialanie.

siec ma skladac sie z:

- acces point (bez routera poniewaz do podzialu internetu chce uzywac serwera)

- antena dookolna podlaczona do ap

- karty sieciowe pci z antenami kierunkowymi dla klientow

chcialbym miec mozliwosc podlaczenia do tej sieci istniejacej juz 5-osobowej sieci lokalnej (komputery polaczone skretka ze switchem), ale z tego co sie zorientowalem z tym chyba nie bedzie problemu.

chodzi mi przede wszystkim o to jakie parametry powinny miec poszczegolne elementy, jak dlugie kable moga byc uzyte do podlaczenia anten kierunkowych u klientow itp. i jak wyglada sprawa zasiegu na takiej odleglosci ogolnie, oraz w zlych warunkach atmosferycznych (deszcz, snieg)

bardzo prosze o odpowiedz, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieci Bezprzewodowe WLAN WIFI Znajdziesz tam pelno linkow ktore ciebie zainteresuja.

Pamietaj aby nie kupowac gowna typu cravice dlink planet !!!!

Tak na szybkiego to polecam:

AP tani - ovislink lub jak masz kase to osbridge.pl

Dookolna milea.pl (droga ale nr1 w polsce) nie oszczedzaj na antenie bazowej !!!!

karty klienckie - kanciaste ralinki

anteny klienckie - NIE KUPUJ KIBLOWEK Z ALLEGRO !!! kup panele z wirelesslan.pl lub yagi chipdrive.pl

sluchajac tych rad unikniesz niesamowitych problemow jakie przy sieciach wifi sa norma mialem ja moi koledzy i reszta tych co kupowala sprzet na allegro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie,

na wstepie dziekuje bardzo za odpowiedz, ale mam jeszcze kilka pytan.

znalazlem jak narazie ap - ovislink 1120AP oraz antene dookolna - milea 17dBi, tak jak napisales.

teraz jeszcze kwestia sprzetu klienckiego.

co do kart sieciowych nie mam bardzo pytan natomiast nateny:

yagi ze stronki ktora podales 15dBi kosztuje 99 PLN, a na stronce yagi.pl znalazlem cos takiego:

antena 18,6 dBi za 70 PLN

zestaw z karta za 140 PLN

boje sie tylko ze to moze byc jakis chlam

a niestety panelowe sa jeszcze drozsze :(

wiadomo ze jesli tamte tansze sprawowaly by sie podobnie wolalbym je, jesli natomiast nie to tez uwazam ze lepiej dolozyc kasy i zaoszczedzic sobie problemo.

czy ktos ma moze w takim razie jakies doswiadczenia z antenami ze stronki yagi.pl??

jeszcze jedno: trapi mnie troche kwestia warunkow atmosferycznych, mianowicie czy opady deszczu lub sniegu negatywnie (i ewentualnie w jak duzym stopniu) wplywaja na dzialanie sieci wi-fi??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yagi.pl to jedne z najgorszych anten jakie możesz kupić.

co do anteny bazowej to ja osobiście wole cyberbajt.pl extraeter 15 dla mnie jezeli chodzi o "dookolne" bazy to jest nr1 pomijam anteny dla profesjonalistów typu comet, no ale nie kazdy musi miec abita NF7 w sród anten ;-)

milea ma natomiast bardzo dobre sektory i moge je polecić

co do anten dla klientów jak nie chcesz robić samemu to kup sobie www.5ghz.pl panele z tamtąd to jedne z najtańszych anten które moge nawać dobrymi, wle i tak wszystko zalezy od parametrów jakie będizesz miał w danym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi