Skocz do zawartości
Dziara

Thermaltake na Mobile-M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Mobile podkręconego jak w podpisie, zaznaczam że system jest w pełni stabilny, radiator Thermaltake z wentylem NoiseblockerS3 (oryginalnie Silentboost), temperatura w idle 41-42 C, przy napięciu na proc.1,575 V, bo Asus nie podaje mniejszego ( Mobile Vcore oryg. 1,45 V).Zdaję sobie sprawę, iż temperatura w idle jest dosyć wysoka chociażby ze względu na zawyżone napięcie, bo te Mobile chodzą na takim oc bez problemu z 1,45 V. Poszukując jednak sposobu obniżenia temperatury zauważyłem po zdjęciu radiatora, iż wyraźnie, co widac na rdzeniu procesora również, iż nie styka się on całkowita powierzchnią z rdzeniem.Na części powierzchni widać gładką powierzchnię styku (ok.40 % powierzchni), na pozostałej powierzchni widac wyraźnie ślady "gotującej się" pasty. Wykluczając źle wyszlifowaną powierzchnię radiatora ( był u jubilera również), założyłem, iż po postawieniu kompa do pionu następuje minimalne odchylenie radiatora w górnej części od rdzenia. Tym bardziej, iż pomiędzy wentylatorem i radiatorem jest jeszcze półokrągły Ductingmod, kształtka ukierunkowująca strumień powietrza. Po tym długim wstępie mam pytanie: czy ktoś z Panów wyginał dodatkowo zapinkę radiatorów by zwiększyć nacisk na rdzeń, czy temperatura po 20 min w Prime 95 na poziomie 46 C świadczy o dobrzym odbiorze ciepła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi