Dziara Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Witam, Mam Mobile podkręconego jak w podpisie, zaznaczam że system jest w pełni stabilny, radiator Thermaltake z wentylem NoiseblockerS3 (oryginalnie Silentboost), temperatura w idle 41-42 C, przy napięciu na proc.1,575 V, bo Asus nie podaje mniejszego ( Mobile Vcore oryg. 1,45 V).Zdaję sobie sprawę, iż temperatura w idle jest dosyć wysoka chociażby ze względu na zawyżone napięcie, bo te Mobile chodzą na takim oc bez problemu z 1,45 V. Poszukując jednak sposobu obniżenia temperatury zauważyłem po zdjęciu radiatora, iż wyraźnie, co widac na rdzeniu procesora również, iż nie styka się on całkowita powierzchnią z rdzeniem.Na części powierzchni widać gładką powierzchnię styku (ok.40 % powierzchni), na pozostałej powierzchni widac wyraźnie ślady "gotującej się" pasty. Wykluczając źle wyszlifowaną powierzchnię radiatora ( był u jubilera również), założyłem, iż po postawieniu kompa do pionu następuje minimalne odchylenie radiatora w górnej części od rdzenia. Tym bardziej, iż pomiędzy wentylatorem i radiatorem jest jeszcze półokrągły Ductingmod, kształtka ukierunkowująca strumień powietrza. Po tym długim wstępie mam pytanie: czy ktoś z Panów wyginał dodatkowo zapinkę radiatorów by zwiększyć nacisk na rdzeń, czy temperatura po 20 min w Prime 95 na poziomie 46 C świadczy o dobrzym odbiorze ciepła ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Jak wyglada gotujaca sie pasta? A moze po prostu jak podnosisz radiator, to takie slady pozostaja, nic nadzwyczajnego, u mnie tez "wyglada" to podobnie :) ps. nie dales za duzo pasty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 hmm, masz rację, może powstać coś takiego podczas zdejmowania radiatora, co siłą rzeczy może również świadczyć o zbyt dużej ilości pasty . Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...