Skocz do zawartości
Muskat

Chłodzenie a hałas na chipsecie graficznym ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie posiadam karte graficzną GF4 Ti 4200 wyposazona jest w wentylatorek ktory czasem jest troszke dokuczliwy i tak mnie teraz zastanawia bo chyba karty z seri Ti byly bardzo podatne na OC i dzieki temu nie grzaly sie strasznie - czy to prawda? Czy ustawienie wentylatorka na 5V moze cos uszkodzic, wiadomo bedzie slabiej wial ale zawsze znacznie ciszej. I takie tez mam pytanie czy procesor graficzny tak jak normalny grzeje sie bardziej w zaleznosci od uzytkowania , np w grach bedzie gorący ale jak jest z pracą w windowsie, surfowaniu po sieci czy sluchaniu winampa wtedy chyba procesor graficzny ma chlodno, zgadza sie? No i jak z filmami, pewnie do filmow to juz wymaga tak jak w grach? Zastanawia mnie bardzo czy wytrzyma mi na 5V i jak sprawdze ze moze tak chodzic i nic sie nie stanie ze sprzetem? Prosze o pomoc i rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy :!: Nic nie napisales jaki radiator jest na tej karcie ale jezeli producent wyposazyl go dodatkowo w wentylator oznacza to ze karta nie byla zbyt stabilna bez niego :wink: Musisz sam sprawdzic czy bedzie chodzic stabilnie z wiatrakiem na 5V :wink: A co do tego kiedy sie bardziej grzeje to masz racje tylko w grach jest wykorzystywana w 100% i wtedy wydziela najwiecej ciepla :!: Co do filmow i neta to karta przy tych operacjach sie nudzi i nie wydziela duzo ciepla :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muskat Jak chcesz miec całą grafe to zainwestuj w chlodzenie:)

Jesli lubisz sie bawic i nie chcesz wydawac za duzo kasy to kup jakis cooler(musisz sobie wybrac odpowiedni) od proca razem z wentylem. I zaadaptowac do gf:) Wentyl wtedy puszczasz na 5-7v i powinno byc ok:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za odpowiedz. To tak radiator jest srebrny wiec pewnie aluminiowy (zeberka ma dookoła takie pionowe a wew wiatraczek), jezeli chodzi o wentylek to startuje przy 5V i zapuscilem raz serie 3dMarka2001 na takim napieciu i przeszla calosc wiec jakies 8 minut grzania miala, radiatorek byl gorący ale nie parzył(mozna bylo normalnie palec trzymac i bylo czuc ze jest cieply) Podczas grania i tak zawsze bede dawał 12V ale np jak sobie cicho muza leci albo jakis film ogladam w nocy to wole miec cisze i wtedy te 5V, ale pytam bo zawsze mozna sie zapomniec i zaposcic giere na 5V. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...