NGK Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Przeglądałem różne posty na tym forum, ale nie znalazłem podobnego problemu. Mam pytanie odnośnie zamiany karty graficznej z GeForce3 Ti 200 na Radeona9550. Mam Athlona 1700Xp@1900, płyte główną MSI KT3 Ultra (KT333 Chipset) niestety z AGP 4x, 256 DDR. Czy taka zmiana bedzie miała duży oddźwięk w jakości grafiki i płynności i czy wogóle opłaca się zmieniać kartę przy takim sprzęcie jakim posiadam? Czy na obecne warunki - HL2 czy Doom 3 ten Radeon wystarcza? I jaką firmę w razie ewentualnego zakupu wybrać słyszałem, że GeCube jest obecnie najlepsza, ale i najdroższa :?. Zaznaczam że moje fundusze nie sa za wielkie na modernizacje sprzętu - licze na sprzedaż mojego GeForca i dołożenia góra 200zł. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 W nowych grach R9550 z obsługą Dx9.0 i PS2 jak naj bardziej a i czas jest dobry by w miarę bez wielkiej straty opchnąć GF3 Co do jakości grafiki to będzie lepsza, na pewno wydajność dam przykład kolega kupił R9550 na niepodręconej karcie i systemie bez reinstalacji od 1,5 roku (brak netu) oraz nie kręconym AthlonieXP 2500+ z 512 ramu mobo na KT400A w 3Dmarku2003 uzyskał 2200 pkt. Co do wyboru można wybrać Radeona 9550 Gigabyta 128/128 cena na wczoraj 270-280 z kostakmi 4nsz chłodzeniem pasywnym, który niby dobrze się kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Jeszcze tydzień temu miałem GF3Ti200@500 Gainwarda. Mam niestety słabe porównanie - takie bezpośrednie w konkrętnychtytułach, bo od ponad roku w prawie nic nie grywałem :P ale na pewno WARTO wymienić:) Wymiana kosztowała mnie tylko 110 zł a różnica jest... kolosalna:) Jeśli chodzi o HL2... poszukaj w wątku o nim link do stronki gdzie pokazują różnice w tej grze pod DX 7.0, 8.0, 8.1, 9.0 i wtedy nie będziesz miał wątpliwości czy zmieniać:) Tak na szybko zalety wymiany: - 2 razy więcej pamięci:) - znacznie szybsze filtrowanie anizotropowe - brak buga z tekturami które wyglądały jakby 8 bitowe(NV usunęło dopiero w GF4) - antyaliasing znacznie wydajniejszy - osobiście nie używam bo prawie zawsze daję na maksa AF a wtedy z dodatkowym AA jednak nie da się w najnowsze tytuły grać, chociaż w takie Call of Duty można spokojnie AA x4 i AF x16 :) - karta znacznie szybsza:) na oko mierzę, zero praktycznych benchmarków ale to widać:) - podkręcanie... spójrz na podpis... a mam kiepski egzemplarz, na modach inny ciągną... sam poczytaj :) W HL2 gram zazwyczaj w 1280x1024 (czasami 1024x768 - zależy od poziomu) AFx16 :) - ustawiaj z poziomu sterownika a nie gry, bo jest szybsze i ładniejsze:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Coś ważnego i to bardzo! Znacznie lepsza jakość obrazu! Może nie w ostrości, trudno mi to ocenić w czym leży przyczyna ale na moim dupnym CRT ZNACZNIE mniej męczą mi się oczy! Coś z kontrastem, regulacją gammy pozmieniali. Na GF3 Gainwarda - a mają najlepszy obraz w swojej klasie, był męczący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Tak z praktyki to wiem doskonale na podstawie NFS. Na Gf3 i NFS:U1 odechciewało mi się wręcz grać w 1024, a na radku i to na nowszej części NFS:U2 gram z przyjemnością w 1280 i AFx16... O czymś to świadczy:) Owszem brakuje fps, ale z racji procesora z całą pewnością, chociaż i karta chyba przy dużo szybszym procku zaczęłaby niedomagać ale jest przyjemnie, to najważniejsze:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Subiektywnie wydaje mi się że kwestia satysfakcji z gry na tym tytule leży też w jakości obrazu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Wyczek Edytuj posty, bo robi się niepotrzebna kaszana Co do Radków 9550 to jak na dzisiaj w temacie wydajność, jakość, OC a cena nie ma alternatywy. W te Święta Bożegonarodzenia jest łatwiej dobrać grafikę do zestawu niż rok temu :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Ok, tutaj sie zgodze. R9550 jest znacznie in plus w stosunku do gf3 i warto wymienic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 ale na GECUBA ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Jestem w bardzo podobnej sytuacji, tylko nie wiem czy warto doplacac do 9600PRO, zapraszam do topicu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=100589 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Ok, tutaj sie zgodze. R9550 jest znacznie in plus w stosunku do gf3 i warto wymienic. ałyżkanatoniemożliwe :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NGK Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Wielkie dzięki, przy najbliższym zastrzyku gotówki dokonuje zamiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...