Skocz do zawartości
Andrz3j

DZISIAJ WSADZAM XP :D

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, ale wsadzam go (umieszczam :D)w mojego solteka starego niestety na zmiane mobo nie mam cashu na razie.. :?

W sklepie po 15:00 zobacze cio będzie , ale kupie albo 1600 albo 1700 ..

Ciekaw jestem róznicy po przejsciu z morgan 1000@1200 na athlona XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy aż tak wielkiej to ja nie odczułem, a przeszedłem z Thunderbird 900 na XP1800+, oczywiscie z problemami jak pewnie zauważyli co niektórzy.Oczywiście jest różnica np. w archwiwowaniu rarem, przestała mi grafika latać w grach (to była niespodzianka), ale jeżeli już spodziewać sie dużej różnicy to tylko z nowym MOBO i pamiątkami.Wiadomym jest że Athlonik XP rozwija swoje skrzydła na DDR'ach.W testach w Sandrze 2002Pro podchodzi wydajnościowo nawet pod 2GHz od Intela 8O Ja właśnie zaczne zbierać kaske na SL-75FRV lub SL-75DRV5, w tedy bede do końca zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie, ale wsadzam go (umieszczam :D)w mojego solteka starego niestety na zmiane mobo nie mam cashu na razie.. :?  

W sklepie po 15:00 zobacze cio będzie , ale kupie albo 1600 albo 1700 ..

Ciekaw jestem róznicy po przejsciu z morgan 1000@1200 na athlona XP

Wsadzaj wsadzaj, tylko uwazaj zebys mu nozek niechcaco nie polamal :P

Zapodaj wrazenia organoleptyczne po wymianie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczoraj zakupielm XP 1700 , troszke zaluje bo jakbym poczekal doslownie 10min to mialbym 1800 :? .... no ale coz kreci sie zajebiscie

11x150 leci bezproblemow, a roznica miedzy d850@1050 a tym XP jest dla mnie olbrzymia ! aha mobo to k7vza :lol: przy fsb 155 chyba pamitaki wysiadaja (infineon 256 cl2) dzisiaj sie jescze pobawie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nóżki jak nóżki, ale na jaderka trzeba uważać.. :lol:

Wczesniej jeszce dobrze wypiłuje moje cs aby pasował jak ulal (CS po "starym"3-miesiecznym morganie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według niektórych różnica miedzy sdramami a ddrami to ok. <10% wydajności .. sie okaże dzisiaj  w "praniu"

Ja gdzieś wyczytałem, że nawet 20%, ale to chyba lekka przesada- chociaż, kto ich tam wie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według niektórych różnica miedzy sdramami a ddrami to ok. <10% wydajności .. sie okaże dzisiaj  w "praniu"

Ja gdzieś wyczytałem, że nawet 20%, ale to chyba lekka przesada- chociaż, kto ich tam wie :?

A jak robiłes testy np ccr i porównywałes z iinymi wpisami to jak to wygladało?? jak róznica??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja zmieniłem z Durona 800 na XP1700 to nie odczułem różnicy. Może w grach było pare kaltek więcej i szybciej kodował na mp3 oraz divx. Jedynie Seti znacznie przyspieszyło. Zresztą jak nie potrzebuje mocy to nastawiam na 6x133=800 i też wystarcza, a przynajmniej jest chłodno i cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczułem róznice m.in w GTA III bo tyle zdarzyłem wczoraj przetestowac. w benchmarku ccr zyskałem ponad 1000pkt a licze na więcej. Ogólne odczucia organoleptyczne są niezłe. Choć jak na razie zdziwiony jestem temperatura, czujnika nie ruszałem pod socketem a ten w pracy zwykłej (net, word) z załaczonym cpucoolem ok. 32'C fakt ze miałem zimno wczoraj pokoju bo kładłem dodatkowy kabel do karty TV/fm , ale cos mi się nie podoba ta temp. za niska. dzisiaj dalsze testy. NA razie poszedł na @1800+ (choc to AGOIA) ale pamiatki nie wyrabiaja najprawdopodobniej w poniedziąłek będe miał kingstony cl2 i wtedy poszaleje, musze wyregulowac bios, sprawdzic stery.. w kazdym razie bez żadnym problemów sie obyło. naklejke mam zupelnie z boku, cale mostki jak na dłoni tylko łaczyć :)

jak potestuje i bede wiecej wiedzial to dam znac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc moje odczucia po zmianie duraka 1000@1200 na Athlona XP 1700+...

po zmianie na XP zyskałem:

- kilka klatek w grach np.GTA III na Ath XP mniej klatkuje

- zysk przy konwersji mp3 itd..

Jednak wniosek z tego nasuwa mi sie taki że:

- obecnie procek ok. 1200 Mhz zupełnie wystarcza do normalnej pracy w necie, wordzie, również do gier przy dobrej , wydajnej karcie graficznej jest to porównywalnie szybki sprzęt jak sprzęt który ma na pokładzie athlona XP.

Choć nie żałuje dołożyłem drugie tyle i mam Xp i to AGOIA, musze tylko zmienić pamiątki na kingstony CL2 lub inne , bo obecne nie chcą się dobrze kręcić... Może juz w poniedziałek będe miał kingstony CL2 :D

Wówczas dalej potestuje..

Przy morganie miałem pamiatki @PC 133 @cl2 a teraz przy Xpeku mam PC 133 cl3 ( i z a chiny nie cha iśc na cl2 nawet przy v 3,6 v :( ) Może po zmianie na kingstony kompik dostanie kopa. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zmieniałem durnoa 1G na 1800+, niestety dokładnych porównań nie podam bo byłem ponad 2 tygodnie bez kompa (proca spaliło) i wyników tamtego zapomniałem, ale też mi coś nie gra z temperaturami. po pierwsze duża amplituda temp idle względem stes, w duronie bło to góra 5*C a tu dochodzi do 10*C (36-46), temp są z deka za niskie jak na titana d5tb(4) - przynajmniej według mnie - koleś na 2000+ na idle ma 46.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory, ze odgrzewam deczko stary topic, ale wlasnie wczoraj tez zmienilem procka z D600@1000 na AGOIA XP1600+ 8)

O dziwo gry dosc przyepieszyly, nawet stary q2 dostal kilka klatek wiecej :D Q3 gdzies ~130fps -> 150 (1 pomiar, dokladniejszych jeszcze mi sie nie chcialo robic), w GTA3 jakby mniej szarpniec.. jeszcze musze Mafie sprawdzic

Temp. idle 35 stopni na AC, ale z dodatkowymi wentylami w budzie, ktore daly bardzo duzo (w sumie jeszcze na Duronie zmniejszyly mi temp. o ok 8-9 stopni)

Narazie nie odblokowywuje mnoznika, bo i tak nie uzyskam pewnie stabilnych 166MHz, bo plyta nie ma odpowiedniego dzielnika, wiec dojade tyle ile moge z FSB bez ruszania mnoznika. Jakbym tak dojechal do 158 to PCI by bylo ok 39MHz i piekne 2000+ w POST'cie :) (szkoda, ze nie MHz :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nóżki jak nóżki, ale na jaderka trzeba uważać.. :lol:

Wczesniej jeszce dobrze wypiłuje moje cs aby pasował jak ulal (CS po "starym"3-miesiecznym morganie)

Nie inaczej chron jaderko jak bedziesz zaladal qlera(chyba ze masz coppera)

Szacuneczek

Ps.Ja mialem kilo w gaciach jak zakladalem swojego, po tym co sie tu naczytalem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory RS, ze dopiero teraz, ale nie mialem neta przez ostatnie dni :/

wiec sprawa wyglada tak, na std ustawieniach nie testowalem bo odrazu dalem mu 1700+ :)

1700+ - ~5250pkt

1800+ - ~5350pkt

czyli na 1600+ bylo by pewnie ~5150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...