marcinzg Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Witam, Prosze powiedzcie co myslicie o ponizszym zestawie: -MSI K7T266 Pro2-U -Sempron 2400+ -256 DDR -Jaki FX 5200 Moj kolega zlecil zmontowanie nowego kompa(wszystko na nowych podzespolach) znajomemu i powyzsze cudo mu znajomy przywiozl. Chodzi mi jedynie o plyte glowna, bo reszta jest tak dobrana ze wzgledu na niski koszt kompa. Wyjasnialem koledze, ze ta plyta tylko zwolni kompa, chyba wszyscy wiedza dlaczego ;) (dodam tylko, ze koszt tej plyty na fakturze to 190zl 8O ). Domagal sie opini wiekszej ilosci uzytwownikow stad moj post. Chcialbym, zebyscie wypowiedzieli sie na temat tej plyty wraz z argumetami za i przeciw zrozumialych dla laika, zebym mogl wyslac mu ten link.. Zeby co niektorzy nie musieli szukac, to plyta ta obsluguje tylko AGP 4x oraz FSB max 133(kumplowi wykrywa procka jako Athlona 1500+ :roll: ) Znajomy (informatyk) tlumaczyl mu "ze to normalne ze zaniza, ze nie wykrywa prawdziwej wielkosci" oraz ze "to jest sredniak ale powiedzial ze absolutnie zadna moc nie bedzie niewykozystana". Poki co, kumpel wierzy znajomemu i nie potrafie mu wytlumaczyc ze "cos" jest tutaj nie tak.... pomozcie ;) Aha i jeszcze jedno, gdzie mozna dostac ta plyte nowa w sklepie?, szczegolnie w cenie 190zl? (mi by sie przydala jakbym ja wyrwal za 90zl z allegro ;)). Dzieki za wszelka pomoc.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Mam taką płytę i oczywiście nie nadaje się ona pod semprona. Ta płyta jest na kt266a, czyli max fsb to 133MHz, sempron potrzebuje 166MHz. Ten cały znajomy albo nie ma pojęcia o składaniu kompów, albo chciał go oszukać. Jasne, że moc się marnuje. To taka różnica jakby jechać samochodem 133 km/h zamiast 166 km/h, mimo że to dozwolone i są do tego odpowiednie warunki. Taką płytę pewnie można dostać np. w action (ja kupowałem tam swoją). Czasem zanim zrobią wyprzedaż w hurtowni to niektóre starocie mają absurdalne ceny. Teraz sytuacja jest kiepska, bo płyta jest warta ~100zł na allegro (może trochę więcej ze względu na gwarancję), więc wymiana na lepszą będzie drogo kosztowała. Chyba prędzej opłaci się zamienić semprona na athlona xp. W sumie ta płyta nie jest tak tragiczna - ma nowszy southbridge stosowany np. w kt 400, a więc ma ata 133, usb 2.0. Tym, że agp jest tylko x4 nie ma się co przejmować, bo spadek wydajności jest niewielki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Pewnie tą płytę to w jakimś muzeum kupił. KT266? za 190zeta? Toż to po prostu jest kradzież w biały dzień. Gość sobie nieźle w ch..a wali albo o kompach wie mniej niż mój kot. Co z tego że ma nowy SB, skoro nawet nie wykorzysta możliwości proca że nie wspomnę o podkręcaniu. Dobrze że pamięci DDR przynajmniej. Olać AGP 4x. Ten FX i tak w życiu tego nie wykorzysta, ale FSB133 to zbrodnia po prostu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...