Skocz do zawartości
blackdragon

Niepokojące wyniki napięć -> czy mam się zacząć matwić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Komp chodził 30 godzin, a oto wyniki programu Motherboard Monitor 5.3.7.0

....................Current..............Low..................High..............

.......Average

Grafika...........39C .................37C..................48C........................39C

CPU................45C ................ 42C .................47C...................... 44C

Core 0 ...........1,82V ..............1,66V................1,86V.....................1,80V

Core 1............2,51V...............2,29V................2,82V.....................

2,52V

+3,3...............3,14V...............2,54V................3,26V...............

......3,15V

+5,0...............4,72V...............4,47V................4,93V...............

......4,72V

+12,00...........12,27V.............10,27V..............14,46V..................

.12,34V

Dodam jeszcze, że komp był przez ten czas wykorzystywany, jeśli już - tylko do przeglądania stron, rzadnych gier ani innych programów które by wykorzystywały CPU maksymalnie - dlatego bardzo dziwi mnie czemu temp na radiatorze od grafiki wskoczyla na 48C (a moze ten program monitorujący jest niepewny?). Zasilacz to Codegon 300W. Kompa mam od 3lat. Od 7 miesięcy komp chodzi średnio 23h/dobę. Komfiguracja mało żarłoczna - że tak powiem (Duron 1000,GF400MX,512MB,hdd80,2xkarta sieciowa,karta muzyczna,nagrywara i cdromek)

Czym mam się sugerować przy odczycie MBM - wydaje mi się że wartością średnią - czy mam rację? Jesli tak to czy mam się martwić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zmierzysz miernikiem, to nie będziesz miałpewności. Poza tym jak nie masz zwisów, restartów, to raczej napiecia dają jeszcze radę. Jeżeli jednak komp chodzi 24h/ doba to wymien mu zasilacz na jakiś lepsiejszy żeby chociaż miał jakieś zabezpieczenia.

To co ci mogę polecić to jakiś fortron (250 Watt ci zupełnie starczy) z allegro, spox do 50 zł kupisz, lub seasonic 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie powszechnie mówi się TERAZ o Codegenach, że to największy syf, jednorazówka it : P , no ale...

o tym się nie mówiło 3 lata temu, czy nawet 2. I no nie wiem, ale mnie się osobiście wydaje, że ten zasilacz do słabszych maszynek jest w sam raz, niedrogi no i w moim przypadku działa juz 3 lata (średnio 10h dziennie)- no ale to moja opinia. Pytanie natomiast ile jeszcze pochodzi :P . Dlatego też postanowiłem zmierzyć te napięcia - stąd ten post. Mówicie żeby nie ufać rzadnym programom, no ale przecież jak ja zmierzę wartość średnią? Jak zauważyć ewentulane skoki napięć ? Czy są jakiekolwiek rozpoznawalne oznaki, ze zasiłke trza koniecznie zmienić?

Zdradzcie, ile Wasz Codegen wytrzymał, albo ile już chodzi? (Pytanie kieruję raczej do właścicieli starszych maszynek, niepodkręconych na maksa ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdradzcie, ile Wasz Codegen wytrzymał, albo ile już chodzi? (Pytanie kieruję raczej do właścicieli starszych maszynek, niepodkręconych na maksa ;) )

Do niedawna w drugim kompie (K6-2 550MHz, GF2MX, 128sdr, hdd 40GB, dvd) miałem Codegena 300W. Pracował w nim jakieś 2 lata, po czym czasami zaczął wydawać dziwne piski. Wyrzuciłem Codegena :twisted: i na jego miejsce wrzuciłem Compaqa 230W - cisza, spokój i stabilne napięcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi