Skocz do zawartości
michalski19

dysk sata i winxp

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam FDD

Tzn nie masz dyskietki czy stacji dyskietek?

O ile sie orientuje, to za oblusge SATA jest odpowiedzialna plyta glowna, wiec sterowniki do SATA powinny byc na plycie CD dolaczonej do plyty glownej. Bootujesz instalke WinXP, jak na poczatku pisze 'Nacisnij F6 aby zainstalowac SCSI..." czy cos takiego, to naciskasz i wrzucasz plyte do plyty glownej. Po zaladowaniu sterownikow, wkladasz z powrotem plyte z XP i lecisz dalej z instalacja.

Moge sie mylic, bo sam nigdy tego nie robilem (nie mam SATA), ale chyba inaczej sie nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie dano? Jesli ma obsluge SATA to musza byc jakies stery do tego na CD do plyty glownej. ASUS by chyba sobie tak w kulki nie polecial...

Ale sprobuj tak:

sterowniki tutaj (na dole), rozpakuj i nagraj na CD (najlepiej RW, co by plyty nie marnowac)

Ale nie jestem pewny, ze one podejda.. bo tam jeszcze RAID jest w nazwie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

takze mam problem z zainstalowaniem xp

Mam xp pro; plyta asus a8v

zgralem sterowniki z plyty na dyskietki: 387ata, 387raid --> bo nie wiedzialem, ktore beda dobre

Niestety windows po wgraniu sterownikow nadal wyswietla komunikat o tym ze nie ma dysku i nie moze kontynuowac instalacji... Nie mam pojecia co robic. Szukalem jakichs sterow na stronie asusa, sciagnalem to co wydawalo mi sie, ze bedzie dobre, ale niestety nadal bez efektu...

W sklepie pokazywali mi kompa i tam byl xp nagrany (oczywiscie musieli go usunac), czyli zadnych problemow z podlaczeniem dysku ani w ustawieniach w biosie byc nie moze.

Z gory dzieki za wszelka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj :

1.Dokladna nazwe plyty glownej (czy chodzi o plyte w wersji Deluxe ?)

2.Napisz dokladnie gdzie podlaczony jest dysk twardy - pod jaki kontroler (Deluxe - posiada dwa kontrolery RAID - SATA i ATA)

3.Napisz czy dysk ten dziala jako dysk "zwykly" czy tez jako macierz dyskowa RAID0

Pamietaj o kilku zasadach :

a. przed instalacja systemu Windows XP sterowniki powinny zostac rozpakowane i zgrane na dyskietce .

Przykladowo wygladajaca dyskietka ze sterownikami :

si3112r.cat

Si3112r.inf

Si3112r.sys

SiiSupp.vxd

SIWinAcc.sys

b.Po wlozeniu plyty instalacyjnej z systemem po ok 30s pojawi sie monit o trscie przytoczonej przez "ULLISSES" : "'Nacisnij F6 aby zainstalowac SCSI..."

c.Po nacisnieciu F6 instalator poprosi o wlozenie dyskietki ze sterownikami do Twojego kontrolera i wcisniecie "Enter" .

d.Nastepnie pojawi sie plansza z wyborem sterownikow dla kontrolera .

e.Wybierasz odpowiednie sterowniki (np. oznaczone WinXP .....")

f.Po tej operacji instalator Windows wczyta z dyskietki sterowniki i rozpocznie "normalna" instalacje systemu .

Jesli okaze sie ,iz problem z bootowaniem dalej istnieje ,a przedtem upewnilismy sie ze dysk na kontrolerze RAID ,SATA jest glownym dyskiem botujacym oznacza to iz w ktoryms z punktow (a-f) popelnilismy blad .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Plyta: A8V Deluxe socker 939, VIS K8T800Pro

2. Tutaj nie wiem dokladnie jak to okreslic, ale jak wchodze do SATA RAID BIOS, mam tak okreslony dysk:

Serial_Ch0 Master Maxtor; Mode: SATA

3. nie bardzo sie orientuje?:)

Pkt od a-f wykonuje prawidlowo; sterowniki sa na pewno dobrze zgrane, poniewaz sa tworzone przez program (makedisk.exe). Tak jak mowie, instalator znajduje pliki, laduje je i tutaj nie m problemow. Ale potem nadal wyskakuje, ze nie widzi dysku...

Dzisiaj dopiero odebralem komputer, wiec w razie czego pojde oczywsicie w pon do sklepu po rade, ale chcialbym oczywiscie go uruchomic jeszcze dzis:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem z tym że mam już zainstalowany XP i chciałbym uaktualnić sterowniki do SATA i nie wiem jak. Chcę to zrobić ponieważ dysk ma kiepski czas dostępu ipodejrzewam stery. Jak sprawdziłem wersję sterownikóe SCSI to jest data 2001 r. !!!(Maxtor 80GB, płyta ASUS P5GD1pro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi