byzik Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Posiadam pamięci KINGMAX 2 x 512 Kingmax MPXC22D-38KT3R-PEA norma timing 2,5 4 4 8 przy 200MHz zmieniłem timingi 2,5 3 3 7 ( EVEREST odczyt z pamię. - 3037 , zapis od pamię. 1174 , czs oczekiwania 92,2 zmiana timingów 2 3 3 7 ( - //- ----------------------- 3058 ------------------- 1187 ------------------ 85,8 Pytanie czy utrzymywanie Tymingów 2 3 3 7 jest bezpieczne dla komp., pamięci itp. Czym sprawdzić czy dobrze działają przy tak ustawionych timingach? Czy warto je pozostawiać - zmiana w grach ,aplikacjach itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 zmniejszanie timingow jest bezpieczne stabilnosc sprawdzasz - memtest, prime 95 (blend), goldmem oczywiscie za warto pozostawic - masz wyzsza przepustowosc czyli komp choc nieznacznie, ale bedzie chodzil szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinacz Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Skorzystam z tematu. To bedzie moje pierwsze krecenie pamieci i chce sie zapytac gdzie mam zmienic timingi i na jakie? Moje pamieci to 2x512MB Kingmax MPXC22D-38KT3R-FNA Timingi normalne przy 190 MHz 2,5 3 3 7 w zalaczniku odczyt z cpu-z bo nie wiem czy dobrze wszytsko podalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Odpalasz biosa i szukasz ich pod nazwami takimi samymi jak w cpu-z. Obniżasz wybrany o jeden lub pół w przypadku CL. Jeśli komp przy resecie będzie piszczał robisz clear CMOS (robisz zwarcie na MoBo), jeśli jedzie dalej odpalasz gold memory i robisz jeden teścik. Pełen pass oznacza stabilność, możesz jeszcze się upewnić w SP2004. I tak w kółko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinacz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 moze ktos ma te pamieci i moze mi powiedziec do ilu obnizyl timingi ?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 ...gold memory i robisz jeden teścik. Pełen pass oznacza stabilność...Jaaaasne... Stabilność oznacza co najmniej 6-9 godzinek gm :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Racja, ale nie można co każdą zmianę puszczać takich maratonów :P Zresztą po osiągnieciu wymarzonych timingów to bym prędzej odpalił SP2004 lub S`n`M, aniżeli zostawił golda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 No wiesz... niektorzy lubia miec "rock-stable" a niektorzy wola "tak jakby rock-stable"... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...