Skocz do zawartości
Blood_

WINDOWS 3.1

Rekomendowane odpowiedzi

no tak.. można by rzec.. ze tylko kobieta potrafi spalić laptoka.. i moze po tym da sie rozpoznać kobiete na forum... :lol:

taki joke...

sie zastanawiam jak go spliłaś... zelazkiem.. czy cos? :lol:

dobra przepraszam.. szacunek... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRRRRR....niektórzy tu mają problemy ze sobą i nudą chyba. Najpierw sie nauczcie postrzegania polskiej gramatyki zanim kogoś poprawicie. Jak nie bedzie juz mi na tym forum zalezalo to i tak sie uzewnetrznie.(hihi)

Jak go spaliłam...oto jest pytanie (to byla metafora)! Potrzebuje szczegółowej rozpiski polecen MS-DOS , żebym mogla składnie pisać. Moj klawisz,,,ten co mnie podglada cały czas ma problemy emocjonalne. Moze pobije rekord punktow kary w ciągu tygodnia. Jest to pierwsze forum (czytaj: aktywnie uczestnicze w ok 20) na ktorym dostalam kare. Czy to ze mna jest cos nie tak? Piszcie na gadu, bo tutaj nic nie wolno!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blood_, uspokoisz się wreszcie :?: :evil:

Pisz na temat bez zbędnych komentarzy.

Twój tekst faktycznie był głupawy. Nie wiem co miałaś na celu zgłaszjąc post napisany przez Atak#komarA. Bo moją uwagę na Siebie, zwróciłaś. O to Ci chodziło :?: Nie jest to najlepszy pomysł.

Koniecznie chcesz odpocząć od forum :?: :evil:

Nie odpowiadaj na mój post, bo potraktuję to jako kolejne OT i zapunktujesz na 4. A wiesz chyba, co to znaczy w Twoim przypadku. Razem 10 punktów i tydzień czytelnictwa.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikor- nie rób sobie siary! Forum przez ciebie staje sie monotonne, kazdy boi sie na post opowiedz lub nawet zarejestrowac..bo sikor jest na forum i ci punkty da za cokolwiek!

Zeby nie bylo ot to poszukaj: www.google.pl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikor- nie rób sobie siary! Forum przez ciebie staje sie monotonne, kazdy boi sie na post opowiedz lub nawet zarejestrowac..bo sikor jest na forum i ci punkty da za cokolwiek!

Zeby nie bylo ot to poszukaj: www.google.pl :wink:

No widzisz onio2, masz pecha. Twój post to właśnie klasyczny przykład OT.

....

II. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy:

....

9. Powstrzymywać się od zamieszczania postów nic niewnoszących do dyskusji, np. o treści "lol", "zgadzam się w pełni z przedmówcą", oraz postów będących wyłącznie powtórzeniem informacji podanych już w wątku przez innego uczestnika forum. Niedozwolone jest umieszczanie postów o treści "Było!", "Szukaj!" bez podania pytającemu dokładniejszych wskazówek (np. linka do tematu, w którym dane zagadnienie było omawiane, lub haseł pomocnych przy korzystaniu z wyszukiwarki forum/internetowej).

....

Gdzie w swoim poście widzisz te "dokładne wskazówki" wymienione przez przez regulamin :?:

Ja ich nie widzę.

Nie podskakuj za bardzo, bo sobie co poniektóre części ciała poobtłukujesz.

I nie dyskutuj więcej z decyzjami moderatorów, nie jest to zbyt zdrowe na Tweak'u.

W tym topic'u wypowiadaj się tylko na temat, inaczej popadniesz w recydywę.

Tyle kwestii porządkowych. EOT

Ad rem:

Nie pamiętam ile dokładnie pamięci potrzebuje Edit.com. Spróbuj poustawiać odpowiednią konfigurację systemu.

config.sys:

DEVICE=D:DOSHIMEM.SYS

DEVICE=D:DOSEMM386.EXE NOEMS

BUFFERS=20,0

FILES=30

DOS=UMB

SWITCHES=/F

FCBS=16,0

COUNTRY=48, 852, C:DOSCOUNTRY.SYS

DOS=HIGH

BREAK=ON

SHELL=C:DOSCOMMAND.COM /P /E:1536 /F

STACKS=0,0

DEVICEHIGH=C:DOSSETVER.EXE

DEVICEHIGH=C:DOSDISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)

Pliku config.sys nie rozpisuję dokładnie. Ale jeżeli taki wrzucisz, powinno działać bez problemów.

Nie pamiętam już dokładnie znaczenia wszystkich parametrów.

To co jest po REM to tylko mój komentarz. Możesz bezpośrednio wkopiować do systemu w takiej postaci.

REM wyłącza wykonywanie danej linii w trakcie ładowania systemu.

Autoexec.bat:

REM Wyłączenie wyświetlania poszczególnych linii komend w trakcie ładowania systemu.

@ECHO OFF

REM Ustawienie zmiennej do katalogu tymczasowego, domyślnie jest to C:DOS ważne, aby katalog istniał.

SET TEMP=C:TEMP

REM Ustawienie zmiennej ścieżki dostępu do katalogów, do których chcesz mieć dostęp z każdego miejsca.

PATH=C:;C:DOS

REM Fajniejsza wersja prompt'u wyświetli Ci mniej więcej tak:

REM DATA: 01-12-2004

REM CZAS: 16:37:17,81

REM DOS KATALOG: C:

REM PODAJ KOMENDE:>

PROMPT DATA: $D$_CZAS: $T$_DOS KATALOG: $P$_PODAJ KOMENDE:$G$

REM Zmienna dostępu do interpretera komend. Ze ścieżki głównej command.com możesz wywalić

SET COMSPEC=C:DOSCOMMAND.COM

REM Ustawienie prędkości reakcji klawiatury

MODE CON: RATE=32 DELAY=1

REM Wymuszenie wyświetlania w trybie kolorowym, tak na wszelki wypadek, nie jest zwykle konieczne.

MODE CO80

REM Do Windows'a będzie Ci potrzebny DOS'owy driver myszy. Komendę zostawiłem, aby Ci pokazać, jak

REM wrzucić sterownik do wyższej pamięci, w obszar pomiędzy 640 kB a 1024 kB, standardowo

REM niewykorzystany przez DOS. Jest to właśnie LH (Load High). Parametr >NUL blokuje

REM wyświetlanie bzdurnych komunikatów informacyjnych driverów. Mnie one drażniły, to zawsze wyłączałem.

LH C:UTMOUSEMOUSE.COM /P >NUL

REM Ustawienie polskich znaków diakrytycznych

C:DOSMODE CON CP PREP=((852) C:DOSEGA.CPI) >NUL

C:DOSMODE CON CP SEL=852 >NUL

REM Warto byłoby też gdzieś dorwać driver klawiatury obsługujący standard Polski programisty

REM Inaczej będziesz miała Latin II i układ [Polski maszynistki.

REM Okropieństwo, jeżeli nie masz odpowiedniej klawiatury. Przykładowy driver:

LH C:UTPLPLKL.COM /s7 /k8

REM Bedziesz też musiała zainstalować sterownik karty sieciowej w DOS'ie, jeżeli komputer ma pracowć w sieci.

REM Packet driver karty sieciowej Etherlink III

REM C:UTKERM3com.com -w 0x65

Uff, ale to wykopalisko. Warto sobie czasami sobie poprzypominać. Swego czasu,

nie chwaląc się :wink:, wyrywałem po 1 bajcie z pamięci konwencjonalnej (640 kB).

Byłem lepszy od memmaker'a z DOS'u 6.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki napewno spróbuje zastosować...ja aż taka zaawansowana w DOS'ie nie jestem, ale czasem pisze jakies pliki wsadowe, zmieniam konfiguracje itd. Ostatnio upiekszyłam swojego Dos'a o teksty powitalne, menu i graficzkę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi