Skocz do zawartości
Brokiru

OC zworką 333@400 mhz, czy bezpieczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mał płytę asrock k7vt4a+ i procesor sepmron 2400+. Jak ustawię standardowe fsb systemu 333 to podkręca się max. ze 1666 mhz do 1720. Wpadłem na pomysł ustawienia magistrali systemowej zworkami na 400 mhz zamiast standardowych 333. Wtedy można puścić proca na fsb 200, przy czym szyna PCI/AGP wynosi 33 (bo dzielnik 6 na nie 5 jak przy fsb 333), czyli standardowo, co ja nie obciąża, ale umożliwia procowi na działanie przy 2 ghz. Chodzi pięknie, działa dobrze, ale czy jest to bezpieczne? Jak duże jest prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty lub proca? Dodam, ze trzeba było także podniesć napięcia.

Co do stabilności. Robiłem 5 razy test 3dmark2k1 rozdzielczość 640x480 32 bit kompresja tekstur antyaliasing 4x Z-buffer 24 bit. Do tego w tle: puściłem muzykę, uruchomiłem neta i ściągałem plik 100 mb i kopiowałem z dysku na dysk pliki. Wszystko jednocześnie. Testy przeszedł komp bezbłędnie (co ciekawe przy standardowych wartościach 3dmark z tyloma operacjami w tle nie odpalał się). Temperaturka po testach 56 stopni (bo podniesione napięcie, radiator BOX-owy aluminiowy, za to z wentylatorem spire ok.5600 obr/min zamiast standardowego 3800obr/min), czyli nie jest tak źle (nie na jedynkę, lecz na dwóję ). Ale co z bezpieczeństwem? Proszę o odpowedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec ten twoj test stabilnosci to powinien sie odrazu znalezc w faq z ppawami autorskimi.

a na powaznie:

1) prime 95 i torture test wtedy bedziesz wiedzial czy stabilnie.

2) jak masz dzielnik 1/6 to powinno byc bezproblemowo na fsb 200 ew zobacz temperature mostka i mosfety jesli asrock ma w ogole takowe:P

3) jesli dla proca nie dales wiecej niz 1.95 (a raczej watpie) to nic mu nie bedzie jedyne co to zaopatrz sie w lepsze chlodzenie albo przynajmniej to dobrze wyszlifuj bo 56 to tak malo przyjemnie

4) jak wytrzymujesz z wiatrakiem na 5600obrotow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec ten twoj test stabilnosci to powinien sie odrazu znalezc w faq z ppawami autorskimi.

a na powaznie:

1) prime 95 i torture test wtedy bedziesz wiedzial czy stabilnie.

2) jak masz dzielnik 1/6 to powinno byc bezproblemowo na fsb 200 ew zobacz temperature mostka i mosfety jesli asrock ma w ogole takowe:P

3) jesli dla proca nie dales wiecej niz 1.95 (a raczej watpie) to nic mu nie bedzie jedyne co to zaopatrz sie w lepsze chlodzenie albo przynajmniej to dobrze wyszlifuj bo 56 to tak malo przyjemnie

4) jak wytrzymujesz z wiatrakiem na 5600obrotow?

1.Prime mi się nie chce instalować, pozatym prime by sprawdził stabilność potrzebuje czasu a ja go nie mam

2.Jak ustwaie zworką fsb sysemu 333, czyli tyle, ile trzeba, to jest dzielnik 1/5. Jak ustawie większe fsb sysemu 400 , to jest dzielnik 1/6. Płyta w biosie nie ma opcji regulacji dzielników.

3.Dla proca dałem napiecie 1,76 (asrock ma opcje regulacji o 5% i 10% standardowego napiecia, dałem 10%)

4.Hałas mi nie przeszkadza

5.A chipsetowi fsb systemu czy bedzie 333 czy 400 nie robi różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...