zet64 Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Niestety mam olbrzymi problem z wyborem płyty. Każdy poleca coś innego, mozna zwariować. Wiem, że to temat rzeka, ale MUSI być jakiś model który zapewnia znakomitą stabilność, ma wszystkie potrzebne funkcje i jednocześnie nie jest drogi. Już miałem kupić Epox'a (8RDA3I), bo dowiedziałem się, że robią w tej chwili dobre rzeczy ale skołowano mnie nowym Asusem( A7V880). W sklepie w którym chciałem to kupić powiedziwli, że oczywiście mogą mi to sprzedać ale to nie jest ten Asus sprzed lat i raczej mam wybrać pomiędzy Gigabytem, Microstarem i ewentualnie Epox'em. Można zwariować. Mało tego. Twierdzą, że chipset nForce2 ultra 400 jest lepszy od Via KT 880. Nie wiem też jaka jest różnica nForce2 Ultra 400 i SPP+Raid MCP. Nie wiem co lepsze a potrzebne mi jeszcze : mozliwość podłączenia dysku SATA, dual channel (o ile to ma sens), min. 4xUSB 2.0, i może karta która umożliwia korzystanie z internetu bezprzewodowo- bo to poza wygodą jest coraz tańsze. Jeśli jednak technologicznie jest niepewne albo można tanio wstawić oddzielną kartę to to mi niepotrzebne. I co zrobić, szukam porady raczej od strony serwisu bo "przerabia" tego dużą ilość. Byłbym wdzięczny za poradę. Ale również doświadczonych użytkowników również zapraszam do wyrażenia swojej opinii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizzamen Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Abit NF7-s lub sl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szopenowski Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 coś z seri NF7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXX.XXX Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 kolego nie śłuchaj gosci ze sklepu jak cos to zalezy od kasy albo Abita NF7 rev 20 albo Abita NF7-SL rev20 :-) znakomite i sprawdzone płyty :-). Chyba ze nie bawisz sie w OC to Gigabyte bym polecił sa bardzo stabilne i do sredniego OC tez dobre :-) osobiscie Sate mialem i dalem spowrotem ATA sa cichsze i tak samo szybkie i tansze :-) a czy dual na Atlonie ma sens nie ma za wielkiego ,oze ze 2-3 % jest szybciej .ja bym wolał jedna kosc 512 Kingstona 400mhz skopko na 400 ida i w dualu tez jak cos bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 a moim zdaniem panowie ze sklepu doradzilu mu calkiem rozsadnie ... jezeli kupisz epoxa tez nie bedziesz zalowal bo to plyta stabilna z niezlym potencjalem OC i przede wszystkim na nforce2 <-- zdecydowanie najlepszy chipset pod AMD... co do sata to proponuje dyski seagate sa najcichsze = nieslyszalne w zasadzie ... jezeli natomiast interesuje cie jak najwiekszy potencjal OC to ABIT nie ma sobie rownych (oprucz DFI Infinity albo lan party ktora nie jest raczej tania :] ). Gigabyte tez jest bardzo sympatyczna plyta ... REASUMUJAC : ABIT, EPOX, GIGABYTE ( w tej kolejnosci ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Wszystko fajnie, ale nf7-sl to jakieś 370 zł, a a7v880 to 270 zł. Warto dopłacać 100 zł za kilka procent wydajności? Poza tym moim zdaniem nforce 2 jest też lepszy od kt880 w... generowaniu problemów. :) Wybór należy do Ciebie. Ps. Im dłużej się będziesz pytał i zastanawiał, tym bardziej będziesz skołowany. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 zloty a skad masz takie przeswiadczenie ? ? ? bo ja moge sie podzielic ze zlozylem z 15 kompow na nf2 i nikt nigdy mi sie nie uskarzal na "PROBLEMY" z chipsetem czy wogole z kompem ... wiec twoja teza jest jakas wyssana z palca .... a co powiesz na abit albo jeszcze lepiej epox albo co do ceny to moze EpoX EP-8RDA3I a na koniec Gigabyte tez na nf2 PS. pomysl nastepnym razem zanim wypowiesz jakas uslyszana teorie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 a ja sie nie zgodze z opinia ze Asus to nie ten co sprzed lat!!!!!!!!!!! Mialem Asusa jak mialem celka 1,7 i tez zmienilem na Asusa A7N8X deluxe!!!!! Plytka super stabilna i jestem naprawde zadowolony!!!!!!! Podkrecic tez sie da ale mam slabego procka i pamieci do podkrecania!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zet64 Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Ok , dzięki. Wszystko super, ale mi nie chodzi o pojedyncze udane płyty które jakimś cudem działają bez zastrzeżeń , a raczej o ogólne spojrzenie. Żeby było jasne, TEN i TEN model jest na 100% BARDZO DOBRY. 100% stabilności i kompatybilności. No i musi mieć wszystko co potrzebne. Ja miałem ECS z którym przez 3 lata był spokój. Działał idealnie pomimo że był "ćwiczony" przez moje 3-letnie dziecko i małżonkę która też nie oszczędza kompa i daje mu w kośc. W sensie bezładnej kanonady po klawiaturze - bios czy system- to nieważne, wali w klawisze do skutku. Czasem padał "do góry nogami" i zawsze po kilku ruchach było OK. Czy to znaczy, że ECS K7S5A to najlepsza płyta na świecie? Jako zadowolony użytkownik powinienem przytaknąć. Jednak często słyszałem , że ludzie mają z nim problemy. Wystarczy zajrzeć na to forum. Dlatego też liczę na opinie ludzi którzy składają po 10 kompów dziennie w firmach które mają podzespoły różnych firm. Ale moim zdaniem oni nie zaglądają na takie fora bo po wyjściu z pracy" rzygają" tym tematem. No i ciągle stoję w miejscu - CO WYBRAĆ ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Ogolnie rzecz biorac plyty Asusa sa dobre bo sa wykonane z elementow o dosc wysokiej jakosci. Polecam plyty Asusa z rodziny A7N8X. Sa stabilne i w miare dobrej cenie!!! Goraco polecam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 IDZ DO SKLEPU I POPROS COKOLWIEK NA NFORCE2... PRAWDA JEST TAKA ZE WSZYSTKOJEDNO JAKA PLYTE DOSTANIESZ CZY TO BEDZIE ASUS CZY ABIT, EPOX CZY GIGABYTE Z KAZDEJ Z NICH BEDZIESZ ZADOWOLONY ... ( Ze wskazaniem na ABIT'a i EPOXA ) KONKRETNE MODELE OK ABIT : NF7 v2.0 ,NF7-sl EPOX : 8RDA+,8RDA3, 8RDA3+, 8RDA3I i wszystko w gore ... a tak wogule to Popatrz sobie TUTAJ PS.Asusy sa wybredne co do pamieci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zet64 Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Wszystko OK, ale DLACZEGO ??? wszyscy mi polecają płyty które są na rynku od półtora roku a jednocześnie mówią, że niełatwo coś wybrać bo w tej branży nawe płyty wychodzą co tydzień, nowe chipsety co dwa tygodnie a komputer dziś złożony jest starym śmieciem po 3 miesiącach. TO PARANOJA !!! Wszyscy sami sobie przeczą. [/size]To jak ja mam w tym bałaganie zdecydować się na jakieś mobo??? Jeszcze chwila i wyląduję w wariatkowie. Nie żądam nowości- bo to często niewypały - ale czegoś bardzo pewnego. I kupa. 4000 skrajnych opinii na minutę. Chy ba muszę sobie kupić żyletki. Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania? Jak nie to kupię Pentium 150 , 16Mb RAM'u , grafikę 2Mb itd. ZERO KŁOPOTÓW, ZERO BAŁAGANU. Będzie sobie stał i ładnie wyglądał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 @ letrev - a słyszałeś kiedyś o problemach na via z: - rtc; - cl 3 dla ramu; - obsługą pamięci niektórych firm przez niektóre modele płyt (np. hynix + epox)? Nie twierdzę, że są one plagą na nforce, ale bywa, a moim zdaniem ich reklamacja jest dość problematyczna. Zauważ, że zet64 wyrażnie powiedział, że chce mieć sata, a z tych płyt, które podałeś ma je tylko epox 8rda+pro za ~330 zł. więc sporo drożej niż mój asus. @ zet64 - tak jak mówiłem - im dłużej będziesz kombinował, tym mniej wymyślisz. :) Wiesz już czego wymagasz od płyty, więc przejrzyj jakiś duży sklep internetowy i wybierz jakąś płytę w rozsądnej dla Ciebie cenie. Niestety raczej nie ma takich płyt, o których powiedziałeś, że na pewno i na 100% są dobre, bo zawsze może Ci się trafić walnięty egzemplarz. Tak samo jak wśród gorszych firm trafia się udany - tak jak Twój ecs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zet64 Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Sata chcę mieć bo drugi dysk który podłączę wolałbym taki ze względu naszybszy transfer co powinno mieć znaczenie przy kilkusetmegowych plikach. Może się mylę, jeśli ktoś tak uważa to proszę o info. Ponadto -podobno- SATA to same plusy. Też do końca nie wiem czy na pewno. No i będzie mix - 1 dysk SATA i jeden nie. Tez nie wiem jak to wychodzi. Mam Barracudę i ten SATA też mam zamiar taki kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zet64 Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Ponato spotkałem wiele opinii, że Epox'y mocno się grzeją i warto dać inne chłodzenie na NB i SB. Gigabyte wygląda jakby lepiej się przygotował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Wiem, ze takich tematow bylo juz sporo, ale chcial bym sie dowiedziec jak jest naprawde, mowie o tych chyba najlepszych plytkach dostepnych pod Socket A. Wiadomo, znowu konkurencja VIA kontra nForce. Co lepsze? A moze nie warto juz inwestowac w SocketA? Ktora z tych plyt uwazacie za lepsza i dlaczego, a moze sa jeszcze lepsze? Potencjal O/C jest w tym wypadq takze wazny, jak i stabilnosc oczywiscie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 a ta firma asus to jes wprost genialn ze potrafi wyprodukowac stabilna plyte glowna. jajc! ile oni musieli to testowac! pewnie stad ta cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zet64 Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Niestety teraz można złożyć coś co nieżle hula tylko na XP( Socket A). Finalnie wychodzi kilka stówek mniej niż na 64 a nie jest aż tak bardzo w tyle. Na jakiś czas wystarczy, szczególnie jak jest ograniczona kasa. Bo sam procek i zasilacz to za mało żeby działało a to wyczerpuje nakłady finansowe za które można złożyć całe pudło na XP. To niestety szara rzeczywistość w tym żałosnym kraju. Tak piszę , bo byłem w wielu innych i wiem jak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Wszystko OK, ale DLACZEGO ??? wszyscy mi polecają płyty które są na rynku od półtora roku a jednocześnie mówią, że niełatwo coś wybrać bo w tej branży nawe płyty wychodzą co tydzień, nowe chipsety co dwa tygodnie a komputer dziś złożony jest starym śmieciem po 3 miesiącach. TO PARANOJA !!! Wszyscy sami sobie przeczą. To jak ja mam w tym bałaganie zdecydować się na jakieś mobo??? Jeszcze chwila i wyląduję w wariatkowie. Nie żądam nowości- bo to często niewypały - ale czegoś bardzo pewnego. I kupa. 4000 skrajnych opinii na minutę. Chy ba muszę sobie kupić żyletki. Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania? Jak nie to kupię Pentium 150 , 16Mb RAM'u , grafikę 2Mb itd. ZERO KŁOPOTÓW, ZERO BAŁAGANU. Będzie sobie stał i ładnie wyglądał. zet64 ty sie zastanow co ty chcesz ? ? ? bo nie dosc ze odnosze wrazenie ze nic nie sluchasz co to ludzi mowia to jeszcze wyskakujesz co moment z jakimis postami nie wiadomo skad i po co ... @zloty @ letrev - a słyszałeś kiedyś o problemach na via z: - rtc; - cl 3 dla ramu; - obsługą pamięci niektórych firm przez niektóre modele płyt (np. hynix + epox)? Nie twierdzę, że są one plagą na nforce, ale bywa, a moim zdaniem ich reklamacja jest dość problematyczna. Zauważ, że zet64 wyrażnie powiedział, że chce mieć sata, a z tych płyt, które podałeś ma je tylko epox 8rda+pro za ~330 zł. więc sporo drożej niż mój asus. o problemach na VIA to ja juz NIE CHCE SLUCHAC a nie czy slyszalem ... co prawda te nowsze duzo rzadziej juz ale zawsze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...