goldbreg Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Zatanawiam się nad zakupem lepszego procesora niż ten który teraz posiadam tj. Celeron 600 MHz. W tym celu muszę zmienić płytę główną. A ponieważ nie przelewa się z kasą to mam pytanie jakie są obecnie na rynku płyty główne, które mają zintegrowną kartę graficzną (która i tak będzie pewnie lepsza od mojej obecnej Riva TNT 2), są przeznaczone pod procesory powyżej 1,5 GHz oraz wykorzystują pamięć SDRAM którą obecnie posiadam w wielkości 192MB. (najlepiej gdyby były jeszcze oprócz tego gniazda pamięci DDRAM). I jeszcze jedno pytanie, czy mogę wykorzystać w mojej obudowie płytę w standarcie micro ATX jeśli się posiada płytę w standarcie ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Ja o takiej płycie nie słyszałem, aby miała SDRAM i DDRAM grafikę i chodziła pewnie na P4. Taniej będzie kupić ECS K7S5A jakiegoś XP 2200+ a resztę zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldbreg Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 No właśnie ale jednak coś znalazłem. Asus ma kilka takich modeli płyt np. P4S533-MX , P4SDR-VM Mam w związku z tym pytanie czy zastosowana tam karta graficzna jak dużo jest lepsza od mojej Rivy i czy mogę zastosować w mojej obudowie ATX płytę główną w standarcie micro ATX. http://www.asus.com/products/mb/socket478/p4s533-mx/overview.htm ://http://www.asus.com/products/mb/soc...x/overview.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Płyty micro atx pasują do zwykłych obudów atx. Zintegrowana grafika na tej płycie, do której dałeś linka - pytanie nie ile, ale czy wogóle będzie szybsza od tnt2. :) Moim zdaniem nawet jak masz mało kasy to nie warto pakować się w zestaw ze zintegrowaną grafą i na sdram. Sprzedaj wszystko poza grafą i kup np. - płyta na kt400 (używana, lub "leżak" magazynowy) za ok 130 zł, lub nowy asrock k7s8x w tej samej cenie; - procek (nowy) - sempron za ok 180 zł; - 256MB ddr400 (nowy) za ok. 150 zł. Wszystko to wyniesie ok. 500 zł. (bo musisz jeszcze kupić nowy cooler). To chyba niedużo, biorąc pod uwagę, że wszystkie części są nowe. Przesiadka na intela byłaby raczej bardziej kosztowna, jeśli brać pod uwagę ceny nowych części. Co do karty graficznej, to jest ona mniej więcej tak samo wydajna jak zintegrowane grafy na nieco starszych płytach, więc spokojnie możesz ją sobie zostawić, a później zmienić na coś lepszego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...