Skocz do zawartości
Charp

WIELKIE PROBLEMY Z SIECIA!!!

Rekomendowane odpowiedzi

MAM big problem zwiazany z LANem. A mianowicie:

Mamw bloku LANa <5 komputerow-2 u mnie w mieszkaniu>

i do huba mam podlonczony internet przez ASTER CITY <do 4 komputerow jest przydzielone IP przez AC i te kompy maja dostep do inetu> otuz 5 komputer jest podlonczony do huba <ale bez netu> Nie dziala w nim poprawnie LAN <win 98> , nie widzi komputerow w sieci ale polecenie ping dziala. Teraz jest pytanie: Jak udostepnic mu net przezemnie i zrobic tak by lan dzialal <udostepnianie przez winde 2000 nie dziala poniewaz ów komputer pobiera automatycznie IP od AC a nie odemnie> Win rout tez sie nie spisuje. Mam w kompie 2 karty sieciowe. Wiem ze napewno jest sposub taki: podlonczyc przez krosa komputer do mojej drugiej karty sieciowej!!!

Jak by ktos wiedzial jak rozwiazac ten problem to byl bym wdzieczny za pomoc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deko niejasny ten Twój opis struktury sieci. Czy mam rozumieć, że ten ostatni komp podpięty jest do Twojego przez drugą sieciówkę i chcesz aby na nim było otoczenie sieciowe itd. ?? Jeśli tak to w windzie 2000 masz udostępnianie połączenia internetowego. Mając dwie sieciówki w kompie, udostępniasz połączenie w opcjach tej, ktora jest podpięta do źródła internetu. W opcjach tej drugiej ustawiasz IP np 192.168.0.2 i maskę 255.255.255.0 Na drugim kompie ustawiasz, żeby IP było pobierane z serwera DHCP, winda pobierze sobie dane z kompa z Winda 2000. Wszystko powinno działać. Oczywiście jeśli o to Ci chodziło. Jeśli nie to opisz jaśniej strukturę sieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie chodzilo o to OTO OPIS:

LAN 5 komputerow

hub 10/100 intel

wszystkie 5 komputerów jest podlaczonych do tego huba

rowniez do niego podlaczony jest modem ASTER CITY. AC uaktywnilo ip dla 4 komputerow a 5 nie jest uaktywniony przez AC i nie pobiera od nich IP.LAN dziala sprawnie na wszystkich komputerach pobierajacych ip od AC. Chce zrobic tak aby 5 komputer mial udostepniony internet<i zeby sprawnie dzialal na nim lan, bo jak narazie to ani jedno ani drugie niedziala>

P.s

wiem ze moge podlaczyc kabel pod moja 2 karte sieciowa <oczywiscie skrosowany> i tam sobie spokojnie przez W2k udostepnic albo pobawic sie Winroutem!! Ale ja szukam takiego sposobu by nie odlanczac tego 5 kompa od huba!!

<jesli opis sieci jest nie jasny prosze o napisanie co jeszcze mam opisac>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi