Skocz do zawartości
Gość

ATI Radeon X800 / XL

Rekomendowane odpowiedzi

:mur:  :cry:  :mur:  :cry:  :mur:  :cry:  :mur:  :cry:  :mur:  :cry:  :mur:  :cry:

TO NIESPRAWIEDLIWE !!! JA CHCE DODATKOWE POTOKI !!!

1360161[/snapback]

Nie no może to był przedwczesny prima aprillisowy żart, lub coś w tym stylu :( Kurcze, może jeszcze się uda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

kurde mam okazje kupic tego hisa za 800zł, ale jak sie nie moduje to chyba sobie odpuszcze, jak myslicie oplaca sie ja brac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: Czy ten X800 Gigabyte 400/980 to ma bios od XL czy jakiś własny? Pytam, bo chciałem sobie podgrać ten bios do swojego Sapphire ale na www.techpowerup.com nie ma biosu X800 non-pro z takimi zegarami. Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem wreszcie Zalmana VF700 Cu :D Jesli chodzi o temperatury to powiem krótko - rewelacja:

Cooler standardowy - idle 37C/ stress 64C

Zalman - idle 29C/ stress 45C

Dziś przyjdzie pora na OC. Na defaultowym chłodzeniu rdzeń szedł bez artów jedynie 430...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem wreszcie Zalmana VF700 Cu :D Jesli chodzi o temperatury to powiem krótko - rewelacja:

Cooler standardowy - idle 37C/ stress 64C

Zalman - idle 29C/ stress 45C

Dziś przyjdzie pora na OC. Na defaultowym chłodzeniu rdzeń szedł bez artów jedynie 430...

1361892[/snapback]

no to trzymamy kciuki

i życzymy "fajnych " wyników :D

30k in 2001 ?? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drobny raport z pola walki:

Stock cooler - max 430/540

Zalman - 452/575  :D

"Marki" jutro...

1364467[/snapback]

Ladnie , memki tak jak u mnie na stocku a rdzen mialem na 437 moze na 455 by polecial na lepszym chlodzonku :rolleyes:

Bedzie go olowkowal ?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabralem sie za demontaz radiatora z x850xt i zamontowalem bloczek. Nastepnie mialem w planie zalozyc miedziane radiatorki na pamiatki a tu czeka mnie niespodzianka :mur: Za nic w swiecie niechca sie trzymac (tasma termo) patrze z tu pamieci sa pociagniete jakas tlusta mazia ( pozostalosc po fabrycznym chlodzeniu). No to mysle sobie moze lekko spirytkiem je przemyje zeby odtluscic . Nie pomoglo , no moze odrobinke. Co to moze byc za swinstwo i czym to usunac ?? Aha i zadne klejenie na kropelke radiatorow nie wchodzi w gre :D

update

Moze niezbyt odpowiedni temat wybralem ale troszkie mnie to wnerwilo :D

Edytowane przez RuDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś już ołówkował XLa ???

Hanu: jak radiatory na pamiątki dołączone do Zalmana VF700?

1371724[/snapback]

Gdzie tam... Te duperele to można sobie na czoło przylepić. Sam zrobiłem z radiatorów od PII...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiadany Mini test

HIS X800 256 DDR3 ICE-Q TURBO II

Platforma testowa

Athlon 64 3800+ (2.4 ghz) s939

Gigabyte K8NF-9

1 GB DDR 400@440 mhz

Hitachi 160 GB SATA

Chieftec 360-202DF

Ustawienia karty

GPU 400@435

DDR3 1000@1070 (535)

Testy

3Dmark 2003 (1024@764)

10450 pkt

3Dmark 2005 (1024@764)

4680 pkt

Farcry

na ustawieniach

Antylising Low

detale na High

gra bardzo płynie chodzi

średnia FSP 70

Reasumując:

karta w odniesieniu do mojej Leadtek 6800 370/900 mhz jest szybsza

od 2.4% do 7%

Biorąc pod uwagę przewagę nowej platformy Nforce4 nad platformą Nforce2

karty te mają podobną wydajność

Chłodzenie HIS ICE-Q

jest ciche i wydajne

ładnie się prezentuje

jest to tak naprawdę Arctic Silencer 4 lub 5

Jak dla mnie karta ta jest warta polecenia :D

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bachus81

mam pytanko:

Posiadam identyczną kartę jak ty, podobne osiągi, tylko jeden problem.

Mianowicie nie dostałem s/n do programu iTurbo, z tego co mi wiadomo powinien być na tyle koperty, od płytki, a ja dostałem czystą. Kolesie z Pronoksu sprzedali te wszystkie karty i narazie nie mogą mi nic powiedzieć na temat tego brakującego klucza.

Mógłbyś mi na maila przesłąć klucz, bo mam dość patrzenia za każdorazowym uruchomieniem kompa na okienko karzące wpisać poprawny s/n do iTurbo :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiera, ale ma chwilowy zastój. Nie wszystkich narazie stać wyrzucić okrągły tysiączek za tę kartę. Popularność napewno wzrośnie jak karty te stanieją.

A co dodatkowych czterech potoków, to może się coś zmieni, a może to są tylko płonne nadzieje :?

Edytowane przez Assarhadon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłalem ci odpowiedź na PW

i z 12 potokami ta karta HIS x800 jest godna polecenia

za ok 1160 zł mamy kartę, która świetnie radzi sobie we wszystkin najnowszych grach

jest cicha i ładna

jeśli ktoś chce 16 potoków na PCIE to proponuje HIS x800XL 256 DDR3 za ok. 1300 zł :D

twyżej wymieniony model też ma dobre chłodzenie i bardzo dobre osiągi

ja polecam te karty swoim klientom

jedyną dużą wadą kart ATI jest ich oprogramowanie, baaaardzo ubogie

a chodzi mi o dobre programy do OC

iTurbo HIS-a jest chyba najlepszy choć denerwuje mnie mala skala

Nvidia znacznie lepiej dba pod tym względem o swoich klientów niż ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłalem ci odpowiedź na PW

i z 12 potokami ta karta HIS x800 jest godna polecenia

za ok 1160 zł mamy kartę, która świetnie radzi sobie we wszystkin najnowszych grach

jedyną dużą wadą kart ATI jest ich oprogramowanie, baaaardzo ubogie

a chodzi mi o dobre programy do OC

1372735[/snapback]

Za 1160 zł w życiu bym tej karty nie kupił, nie jest warta tej kasy. Rozumiem XL ale nie to.

A co do programów OC to uważam że na karty Ati jest lepsze oprogramowanie OC:

ATI Tray Tools

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1160 zł w życiu bym tej karty nie kupił, nie jest warta tej kasy. Rozumiem XL ale nie to.

A co do programów OC to uważam że na karty Ati jest lepsze oprogramowanie OC:

ATI Tray Tools

1372761[/snapback]

możliwe ,że ATI Tray Tools jest dobre dla posiadaczy R 9550.

Ja testowalem ostatnio znacznie lepsze karty. Szukalem do nich dobrego oprogramowania do oc i nie znalazlem.

Ostatecznie skorzystałem z programu dołączonego przez producenta karty graficznej.

podkręcanie kart Nvidi jest znacznie prostrze.

Wystarczy wgrać niewielką łatkę do sterowników i już można przetaktowywać sprzęt.

Co do HIS x800 ICE-Q to cena ok 1160 zł nie jest wygórowana.

Wydajność wyraźnie wyższa od 6600 GT.

Jakość obrazu też jakby ciut lepsza.

Zwykly x800 kosztuje 100 zł mniej, ale karty te posiadają gorsze chlodzenie.Lepiej jest dorzucić tą 100.

Bezsprzecznie x800xl jest jeszcze mocniejszą kartą, ale i cena jej jest wyraźnie wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

1372998[/snapback]

A skąd ten wniosek ?? Z tego co wiem to 90% osób posiadających coś z serii X800 kręci te karty jednym z trzech programów: ATITool, RadLink lub RivaTuner.

Wg mnie najlepszy jest ATITool bo pozwala na automatyczne wykrycie maksymalnych ustawień i ma funkcje 3Ddetection która podkręca kartę tylko przy 3D :D

RadLink jest niezły jeśli chcesz tworzyć różne ustawienia dla różnych gier/programów lub podkręcić kartę na "stałe".

RivaTuner - albo ja nie potrafię się nim posłużyć albo ten program jest przereklamowany ... :blink:

EDYT:

Pisząc na stałe mam na myśli zakładkę w sterownikach, pozwalającą ustawić zegary wg chęci, za którą tak tęsknisz :D

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1372998[/snapback]

Ja mam Sapphira X800XL :-P i powiem ci że ATI Tray Tools jest naprawdę dobrym programikiem do oc itp. na kart ATi, a równie dobrego OC tweakera na karty nvidi nie znajdziesz :angry:. I jeszcze jedno co do tych posiadaczy R9550 :blink: to ci nie powiem czy jest dla nich dobry :lol:

Co do HIS x800 ICE-Q to cena ok 1160 zł nie jest wygórowana.

1372998[/snapback]

Powiem ci że cena jest wygórowana, gdyż ja za swojego X800XL dałem 1200 zł, a to tylko o 40 zł drożej:) Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd ten wniosek ?? Z tego co wiem to 90% osób posiadających coś z serii X800 kręci te karty jednym z trzech programów: ATITool, RadLink lub RivaTuner.

Wg mnie najlepszy jest ATITool bo pozwala na automatyczne wykrycie maksymalnych ustawień i ma funkcje 3Ddetection która podkręca kartę tylko przy 3D :D

RadLink jest niezły jeśli chcesz tworzyć różne ustawienia dla różnych gier/programów lub podkręcić kartę na "stałe".

RivaTuner - albo ja nie potrafię się nim posłużyć albo ten program jest przereklamowany ...  :blink:

EDYT:

Pisząc na stałe mam na myśli zakładkę w sterownikach, pozwalającą ustawić zegary wg chęci, za którą tak tęsknisz :D

1373099[/snapback]

korzystłąem z tych wszystkich programów

1. Ati Tool sypał błedami po przetaktowaniu, czyli programik się wysypywał

choć podobała mi sie duża skala oc oraz inne fajne funkcje

brakowało mi za to stałego ustawienia oc, zawsze trzeba po uruchomieniu windy ustawiać zakładkę

2. RadLink działal beznadziejnie, dziwna skala, nie wiem jak ustawić oc na stałe

3. Ati try Tools to dobry program, ale jegą wadą jest mala skala pamięci

tylko 1050 mhz dla x800

4. Riva Tuner- też uważam ,że jest przereklamowany, jedyny jego duży plus to możliwość odblokowania potoków w 6800

5. Power Strip-nie wykrywał karty

Byćmoże wasze karty są wykrywane przez powyższe programy i dzialają u was ok.

W moim przypadku okazały się bezużyteczne.

W porównaniu do łatki na stery Nvidi to oprogramowanie do oc Ati jest bezsprzecznie slabe

powiem nawet,że jest żałosne

dowodem na to jest fakt, że dzięki pliczkowi 28 kb w 5 min mogę przetaktować każdą k. gfraficzną Nvidi

zabawa z HIS x800 świadczy w moim przypadku że kilka godzin i kilka programów sprawdzilem, a i tak powrócilem do punktu wyjścia czyli

iTurbo od HIS

Ps. HIS robi bardzo dobre karty, solidna firma.polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystłąem z tych wszystkich programów

1. Ati Tool sypał błedami po przetaktowaniu, czyli programik się wysypywał

choć podobała mi sie duża skala oc oraz inne fajne funkcje

brakowało mi za to stałego ustawienia oc, zawsze trzeba po uruchomieniu windy ustawiać zakładkę

2. RadLink działal beznadziejnie, dziwna skala, nie wiem jak ustawić oc na stałe

...

Byćmoże wasze karty są wykrywane przez powyższe programy i dzialają u was ok.

W moim przypadku okazały się bezużyteczne.

W porównaniu do łatki na stery Nvidi to oprogramowanie do oc Ati jest bezsprzecznie slabe

powiem nawet,że jest żałosne

dowodem na to jest fakt, że dzięki pliczkowi 28 kb w 5 min mogę przetaktować każdą k. gfraficzną Nvidi

zabawa z HIS x800 świadczy w moim przypadku że kilka godzin i kilka programów sprawdzilem, a i tak powrócilem do punktu wyjścia czyli

iTurbo od HIS

Ps. HIS robi bardzo dobre karty, solidna firma.polecam :D

1373182[/snapback]

Co ty masz z tym kompem ?? ATITool ci się sypie ?? W życiu mi się nie wysypał a już parę lat go używam.

RadLinker służy głównie do robienia "skrótów" do programów w których możesz sobie ustawiać wszystko jak lubisz. OC na stałe ustawia się w zakładce RadLinker w zaawansowanych właściwościach ekranu. Zmiana skali to moment, zajrzyj do Zaawansowane :D. Niestety prawdą jest że RadLinker v2.03 nie rozpoznaje kart z serii X800.

Oprogramowanie do OC ATI jest bezsprzecznie znakomite i lepsze niż skrypt do Nvidi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 1050 mhz dla x800

1373182[/snapback]

Skale pamieci to mozesz sobie zmienic. Nie powiem dokladnie Ci gdzie ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz. Jak bede w domu to napisze dokladnie gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 1050 mhz dla x800

1373182[/snapback]

=> Tools => General Options... => Overclocking Limits => i tutaj masz "Use limits for overclocking" => "Upper limit %" i ustawiasz sobie ile chcesz... :mur:

Wystarczy czasem poszukac w opcjach programu :?

Edytowane przez Disruptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Disruptor

dzięki mam nadzieję, że pomoże

a czy w Ati Try Tool można ustawić na stałe częstotliwości po oc??

@Hipo

co do mojej niewiedzy to nie uważam się za wszechwiedzącego, ale widzę, ze kolega jak na ATI maniaka przystalo musi być zgryźliwy :-|

nadal uważam,że zakladka Forceware do kart Nvidi jest lepsza od programów ATI B)

PS. gry na x800 seri wyglądają ładniej niż na kartach 68xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi