Skocz do zawartości
Gość

ATI Radeon X800 / XL

Rekomendowane odpowiedzi

cavarr napisał(a):

Chyba żartujesz że X800XL jest lepsze od 6800GT, chyba w snach :lol:

1387649[/snapback]

Grubo się mylisz albo masz ciekawe sny. Niby w czym GT jest wydajniejszy od XL? Jedyną zauważalną aplikacją, w której GT ma przewagę jest Doom3. Z kolei jedyną ewidentnie sprzyjającą XL jest HL2. Cała reszta dzisiejszych gier ( z markami włącznie) idzie łeb w łeb na obydwu kartach. Róznice nie wychodzą poza 1-2 % zależnie od testu. Zanim zaczniesz wydawać takie wyroki nabierz podstawowej wiedzy w temacie.....

Ja równiez miałem dylemat co do 6800GT, ale wybrałem za wiele mniejszą kasę kartę o porównywalnej wydajności. A to , ze nie będę miał wsparcia dla SM 3.0 mam głęboko gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no musze się przyznać do błędu, karty te idą łeb w łeb w testach, które znalazłem i dogłębnie przeanalizowałem. Cóż każdy może się mylić, wyszło na mnie, ale zawsze miałem w świadomości :blink: , że 6800GT jest lepsze, trzeba to zmienić :) . Dzięki, że postawiliście mnie do pionu. :wink:

A teraz z innej beczki, jak tam Zulusman zabawy z vmodem, ruszyły się coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wampir, jakiekolwiek inne chłodzenie niz ten standardowy shit będzie dobre. Jak pisałem na Zalmanie tempy w stress nie przekraczają bariery ~45 C. IMHO założenie np. radiatora z Volcano 12 i jakiś fajny , cichy Noiseblocker czy Papst i będzie jeszcze lepiej. Na Allegro mozna w fajnych cenach wyczaić takie radiatory, wiec jak masz chwilę czasu i nic nie stoi na przeszkodzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz - mozesz opisac jak sie sprawuje x800xl agp np. czy sa jakies problemy z powodu mostka Rialto z plytami Abita, dokad siega karta na dlugosc - do konca plyty czy do slotow pamieci, glosnosc, overclocking, jakosc obrazu. Musze w koncu wymienic ponad 3-letniego R8500, ktory juz ledwo dyszy w nowszych grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielka prosbe - czy mozecie mi powiedziec o tej karcie. Jest to X800XL firmowany przez blizej mi nieznana firme Rosewill, ktorego podstawowa zaleta jest cena, 269 $ (ok. 870 zl...). Matka jedzie do Stanow w przyszlym tygodniu i chetnie bym przez nia sobie to cudo sprowadzil. Z danych technicznych wynika, ze to normalny radek X800XL, a nie jakies dziwne cudo. Czyzbym sie mylil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yahve napisał(a):

Mam wielka prosbe - czy mozecie mi powiedziec o 1403559[/snapback]

Całkiem normalny X800 XL. Nie zastanawiaj się tylko bierz. Jak masz kase to wyłóż na kilka sztuk więcej. Sprzedasz u nas z dużym zyskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziku napisał(a):

Całkiem normalny X800 XL. Nie zastanawiaj się tylko bierz. Jak masz kase to wyłóż na kilka sztuk więcej. Sprzedasz u nas z dużym zyskiem.

1403618[/snapback]

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, znajomy zaraz złoży zamówienie, a rodzicielka odbierze w przyszłym tygodniu :). Co do większej ilości - ten sklep ma limit przynajmniej przy tej karcie, jeden klient - jeden produkt, więc sobie raczej nie zarobię. Nie mam poza tym zbytnio głowy do interesu (w zupełnie innej branży robię ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziku napisał(a):

1403618[/snapback]

nie byłbym taki pewien co do pewnego zarobku

bardziej jest pewne, ze celnicy dołożą do tych 870 zł 22% VAT+ koszt transportu (wysyłki) i wyjdzie drożej niż w Polsce

do tego jak się zepsuje to klops

ja z USA kupiłbym jedynie proca i ram

inne części to duże ryzyko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outlander napisał(a):

Hanu ... dobijasz mnie .. czemu mój procek tak nie chula ...

PS: Jak ci się sprawują A-Daty ?

1413802[/snapback]

Hmm, procek jest raczej średni :) A-Daty są na TCCD i fikają spokojnie w Dualu na 2,9V 307 2,5-4-3-7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat ;]

Siedze sobie teraz na Radku 9800Pro (r350) no i zastanawiam sie czy go nie sprzedac i zakupic jakies nowe cudenko . Jednak cenowo nie moze przekraczac 1000zl . Czyli bedzie to na 100% X800Pro -> mialem juz okazje kupic nawet za 950zl ale sie wstrzymalem .

Pytanie do was -> brac go czy nie ? Czy wzrost wydajnosci pomiedzy moim obecnym a tym X800pro bedzie na tyle widoczny ze oplaca sie dokladac 500zl ?

-> czy moj chieftec 360 DF wytrzyma konfig z tym radziem ? Obecnie nie ma najmniejszych problemo , nawet katujac proca 2v z miernikiem w rece nie bylo wachan napiec...

-> czy ewentualnie kupic cos z konkurencyjnej stajni ? (chociaz sentyment trzyma mnie przy ATi)

-> nie mam mozliwosci dozbierania do wersji XL :( (i tak mnie zona zabije za nowa grafe :mrgreen: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Czy przy pomocy Speedfana można monitorować temeperatury X800XL (PCI-E)?

Jak skonfigurować program?

Jeśli to pytanie już było, przepraszam, powiedzcie tylko na której stronie go szukać

1416874[/snapback]

raczej sie nie da

ale wszystko to robi doskonale Ati Tray Tool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz napisał(a):

raczej sie nie da

ale wszystko to robi doskonale Ati Tray Tool

To prawda ale chciałbym wszystko mieć w jednym miejscu .... Wygodniej

EDIT

Mailowałem z autorem Speedfan'a. Twierdzi, że pracuję nad możliwością odczytu temperatury X800XL

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatFighter napisał(a):

Mam dylemat ;]

Siedze sobie teraz na Radku 9800Pro (r350) no i zastanawiam sie czy go nie sprzedac i zakupic jakies nowe cudenko . Jednak cenowo nie moze przekraczac 1000zl . Czyli bedzie to na 100% X800Pro -> mialem juz okazje kupic nawet za 950zl ale sie wstrzymalem.

Mam dokladnie taki sam dylemat :) Za 950 PLN bym bral w ciemno. Mowimy o wersji AGP ? Jaka jest oficjalna cena sklepowa ?

A jesli chodzi o wzrost wydajnosci to 'zwykly' X800 Non-Pro jest chyba gdzies 2 razy szybszy od 9800XT nie ?

Edytowane przez Vincent de Marco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatFighter napisał(a):

Mam dylemat ;]

Siedze sobie teraz na Radku 9800Pro (r350) no i zastanawiam sie czy go nie sprzedac i zakupic jakies nowe cudenko . Jednak cenowo nie moze przekraczac 1000zl . Czyli bedzie to na 100% X800Pro -> mialem juz okazje kupic nawet za 950zl ale sie wstrzymalem .

Pytanie do was -> brac go czy nie ? Czy wzrost wydajnosci pomiedzy moim obecnym a tym X800pro bedzie na tyle widoczny ze oplaca sie dokladac 500zl ?

-> czy moj chieftec 360 DF wytrzyma konfig z tym radziem ? Obecnie nie ma najmniejszych problemo , nawet katujac proca 2v z miernikiem w rece nie bylo wachan napiec...

-> czy ewentualnie kupic cos z konkurencyjnej stajni ? (chociaz sentyment trzyma mnie przy ATi)

-> nie mam mozliwosci dozbierania do wersji XL :( (i tak mnie zona zabije za nowa grafe :mrgreen: )

1416804[/snapback]

Tak szczerze powiedziawszy nie widze sensu zmieniania twojej grafy, bynajmniej teraz, radoslaw 9800 pro jest jeszcze bardzo wydajny w obecnych czasach, no chyba ze zamiast 50 fps to chcesz miec 90. A jezeli juz tak bardzo chcesz qpowac nową grafe to poczekaj, w maju r520 wychodzi to 800setki spadna i cie bedzie stac na wersje xl :P na ktora zreszta tez mam chrapke :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh widzisz , jak tylko mam czas to grzmoce w sourca ;] Jak jest wieksza sieczka to fpsy spadaja nawet do 25 ;] Poza tym lubie wodotryski i dlatego szukam czegos mocniejszego . Myslalem o GF6 ale jakos przy ati mnie dalej trzyma . Moglem kupic X800Pro HIS Iceq za 950zl ;] Ogolnie to na allegro ponizej 1000zl mozna z paluszkiem w pupci wyrwac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatFighter napisał(a):

heh widzisz , jak tylko mam czas to grzmoce w sourca ;] Jak jest wieksza sieczka to fpsy spadaja nawet do 25 ;] Poza tym lubie wodotryski i dlatego szukam czegos mocniejszego . Myslalem o GF6 ale jakos przy ati mnie dalej trzyma . Moglem kupic X800Pro HIS Iceq za 950zl ;] Ogolnie to na allegro ponizej 1000zl mozna z paluszkiem w pupci wyrwac

1418422[/snapback]

HEAT to jak grzmocisz w CS to po co wogóle myślisz o GFach? Przecież one mają mniejszą wydajność w Sourcie :) Pozatym w poniedziałek Cię zniszczę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi