Tomek_Busko Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Tez mam x800 xl z pcprojektu. Nawet nie pisalem do niach z gg, wyslalem zamowienie i tyle. Paczka przyszla szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 A ja właśnie założyłem ATI Silencera 4 na mojego X800, ładnie poskręcałem patrzę a tu... ZONK...4 kości pamięci (po 2 na każdej stronie) są przykryte radiatorami (jeśli można je tak nazwać) tylko do połowy. Pozostałe 4 pasują idealnie, tak samo GPU. Na benchmarku testowali tego Silencera na XL też od Sapphire i wszystko było cacy a X800 to przecież to samo PCB więc zupełnie nie rozumiem...i tak jest lepiej niż na defaultowym chłodzeniu ale jak już sie wyda te 90 zeta to chciałoby sie żeby wszystko pasowało itd. a tu nie dość że pamiątki wystają to jeszcze chce na miejsce kartę włożyc a tu...drugi ZONK...Silencer opiera się o wentyl na chipsecie i karta nie chce wejść do końca w port... całe szczęście że DFI dało jeszcze drugi PCI-E... 1320747[/snapback] I właśnie dlatego lepszym wyborem jest Zalman VF700. Choć niestety droższym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 A ja właśnie założyłem ATI Silencera 4 na mojego X800, ładnie poskręcałem patrzę a tu... ZONK...4 kości pamięci (po 2 na każdej stronie) są przykryte radiatorami (jeśli można je tak nazwać) tylko do połowy. Pozostałe 4 pasują idealnie, tak samo GPU. Na benchmarku testowali tego Silencera na XL też od Sapphire i wszystko było cacy a X800 to przecież to samo PCB więc zupełnie nie rozumiem...i tak jest lepiej niż na defaultowym chłodzeniu ale jak już sie wyda te 90 zeta to chciałoby sie żeby wszystko pasowało itd. a tu nie dość że pamiątki wystają to jeszcze chce na miejsce kartę włożyc a tu...drugi ZONK...Silencer opiera się o wentyl na chipsecie i karta nie chce wejść do końca w port... całe szczęście że DFI dało jeszcze drugi PCI-E... 1320747[/snapback] przedewszystkim ATI 4 jest na rdzenie R420 na rdzen R430 (x800xl) przeznaczony jest ATI 5 prosze o to link: http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=61&data=7&disc= nic dziwnego ze nie pasuje Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 przedewszystkim ATI 4 jest na rdzenie R420 na rdzen R430 (x800xl) przeznaczony jest ATI 5 prosze o to link: 1322404[/snapback] ja jakoś mam na XL Silencera 4!!, ale kolega ma chyba zwykłego X800 non XL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ja jakoś mam na XL Silencera 4!!, ale kolega ma chyba zwykłego X800 non XL. 1323202[/snapback] zmień prędko na 5 bo się sfajczy !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo_78 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Apropo's fajczenia - jakie macie u siebie temp na X800XL - w IDLE i STRESS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 przedewszystkim ATI 4 jest na rdzenie R420 na rdzen R430 (x800xl) przeznaczony jest ATI 5 prosze o to link: 1322404[/snapback] Co racja to racja. No cóż... za niewiedzę się płaci...ATI Silencer 4 już wystawiony na aukcję a Silencer 5 już zamówiony. Ciekawe czy będzie pasował jak trzeba...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo_78 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Ziku jak go dostaniesz zdaj relację na forum co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Widzieliście to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44974637 Koleś pisze że bez problemu można odblokować dodatkowe potoki :lol: Ciekawe jak? Wysłałem mu maila z takim zapytaniem, bardzo mnie interesuje co odpisze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 NIkt na świecie nie potrafi... no to chyba mamy mistrz-geniusza polaka na allegro co scyzorykiem jak McGaiwer się posłóguje i karty moduje... :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 panowie oficjalny mod x800-->x800xl szczelamy bąka w karte i odblokowuje sie nie 4 dodatkowae potoki a 8 i karta jest wykrywana jak x900 bravo dla pana z allegro :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) zmień prędko na 5 bo się sfajczy !! 1323362[/snapback] niby dlaczego? co się może stać? przecież pasuje na luzie ;) chłodzi też dobrze, więc w czym problem? i to nie wynikało z niewiedzy tylko wcześniej na oveclockers.co.uk kilku kolesi też leciało na ATI4. EDIT: Na X800 może nie pasuję ale na XL TAK! Edytowane 13 Marca 2005 przez kaczala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) niby dlaczego? co się może stać? przecież pasuje na luzie ;) chłodzi też dobrze, więc w czym problem? i to nie wynikało z niewiedzy tylko wcześniej na oveclockers.co.uk kilku kolesi też leciało na ATI4. EDIT: Na X800 może nie pasuję ale na XL TAK! 1325076[/snapback] dla porownania konstrukcji http://www.arctic-cooling.com/pics/ati5_04l.jpg -> ATI 5 http://www.arctic-cooling.com/pics/ati4_04l.jpg -> ATI 4 ja nie bylbym na tyle twardy zeby ryzykowac, bo konstrukcje maja inna zupelnie a w cenie sie nie roznia ! Wiec nie widz powodu podejmowania niepotrzebnego ryzyka Edytowane 13 Marca 2005 przez Scztszaua Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo_78 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Kaczala jakie masz temp na swojej X800XL - u mnie 40 st IDLE - 65 st w max Stresie - podkręcona grafa po przebiegu 3d marka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) Duże masz te tempy... Ja na standardowym coolerze miałem 34 idle... Ile maks fika ten twój Sapphire? Oczywiście bez artów... Edytowane 13 Marca 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Co racja to racja. No cóż... za niewiedzę się płaci...ATI Silencer 4 już wystawiony na aukcję a Silencer 5 już zamówiony. Ciekawe czy będzie pasował jak trzeba...? 1324314[/snapback] Hmm skad zamowiles tego Silencera 5 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo_78 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 ostatnio chodziła 450/560 - jednak mam dylemat z Silencerem 4 - dlatego próbuję porównać tempertaury z innymi użytkownikami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 idle mam 40 ale na 20% obrotach silencera. max ok 55, ale na ok 50% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 ostatnio chodziła 450/560 - jednak mam dylemat z Silencerem 4 - dlatego próbuję porównać tempertaury z innymi użytkownikami 1325912[/snapback] No tak, to z Silencerem. Ale ile miałeś bez Silencera, na stockowym coolerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo_78 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Hanu nie kręciłem na oryginalnym wiatraku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Panowie wiec Silencer 4 na pewno bedzie pasowal na mojego Sapphire x800 XL ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DasKiller Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 pasuje na 100%,bo tez mam. Ale niestety karta mi chyba padla :angry: ,bo juz od biosu jak uruchamiam kompa to mam rozmazany obraz i windzie tez,. a na S3 jest ok. Wczesniej mialem problem na standardowym coolerze ze przy duzym obciazeniu w np. far cry max detali grafa sie spypala i wieszala na medium normalnie chodizlo wiec wymienilem na silencera 4 i dodalem dwa collery do obudowy by zwiekszyc cyrkulacje powietrza ichodzilo spoko. Az do piatku kiedy to 10 minutach wlaczonego windowsa bez obciazenia padla mi grafa :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) przedewszystkim ATI 4 jest na rdzenie R420 na rdzen R430 (x800xl) przeznaczony jest ATI 5 prosze o to link: 1322404[/snapback] umiesz ty czytac chlopaku? Producent prawde ci powe w oparciu o to moge powiedziec ze na 100% nie pasuje Edytowane 14 Marca 2005 przez Scztszaua Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 umiesz ty czytac chlopaku? Producent prawde ci powe w oparciu o to moge powiedziec ze na 100% nie pasuje 1327298[/snapback] A ja powiem, że na 100% pasuje bo mam tak już ponad 1 miesiąc :D, żadnych problemów, dobre chłodzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 A ja powiem, że na 100% pasuje bo mam tak już ponad 1 miesiąc :D, żadnych problemów, dobre chłodzenie :) 1327427[/snapback] no coz, nie wydaje mi sie ze producent robil by sobie problem przy projektowaniu i produkcji urzadzenia ktore moze spokojnie byc zastapione jego starsza wersja. Za to wydaje mi sie że co do problemow (oby nie) chlodzenie/karta wszystko jeszcze przed toba ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) Club3D X800 256MB VIVO (R430) + Proxima + Revolteki rdzeń: 390 @ 430 powyżej artefakty jak dałem przypadkowo 450 to zwis ... Pamięci: 350 /420 powyżej artefakty OPIS karty Mówicie że niema sposobu/szans na odblokowanie potoków ?? EDIT: Podkręcanie narazie z automatu ATITool.... Nie tu miał być ten post :oops: Edytowane 14 Marca 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 panowie oficjalny mod x800-->x800xl szczelamy bąka w karte i odblokowuje sie nie 4 dodatkowae potoki a 8 i karta jest wykrywana jak x900 bravo dla pana z allegro :lol: 1324630[/snapback] jak to nie ma?! jest! :razz: ...a tak naprawde to nie ma :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 no coz, nie wydaje mi sie ze producent robil by sobie problem przy projektowaniu i produkcji urzadzenia ktore moze spokojnie byc zastapione jego starsza wersja. Za to wydaje mi sie że co do problemow (oby nie) chlodzenie/karta wszystko jeszcze przed toba ;) Pozdrawiam 1327493[/snapback] Moim zdaniem to czysty marketing. Po prostu ATI4 było przed erą XL i oczywiście na liście referencji nie było R430, więc aby uspokoić takich klientów jak Ty powstał ATI5, który przy okazji pasuję na X850 (i to chyba była głowna zmiana). Moja drobna uwaga. Co do tych zdjęc umieszczonych kilka postów wyżej (różnice ATI4 i 5), to dla mnie jedyna ZNACZĄCA różnica to fakt, iż ATI4 ma wypustkę w miejscu rdzenia, a ATI5 nie. Zastanawia mnie fakt jak w ATI5 radiator styka się z chipsetem? (wokół rdzenia jest ramka). A co do przyszłych problemów, to wszystkie przesłanki i logika (fizyka) mówią mi że nie ma prawa się nic stać, a jak wydaję Ci się inaczej to mi to udowodnij Pozdrawiam;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Hmm skad zamowiles tego Silencera 5 ? 1325890[/snapback] www.4speed.pl Dostałem maila od tego sprzedawcy z allegro że dzisiaj dostanie te karty (X800 Gigabyte) i będzie odblokowywał potoki (bo na 100% się da) i mam się odezwać jutro to mi powie co i jak. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Mogę mu pożyczyć śrubokręt do tych potoków :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...