bartezjusz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 dostalem dzisiaj w koncu x800xl by sapphire , wlaczam kompa i szok - wentylator na tej karcie zaglusza pentagrama na full i wyjca na czipsecie - musze zmienic chlodzenie na silencera , znowu wydatek :angry: 1480023[/snapback] zdarza sie skrec go sobie uzywajac att Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 dostalem dzisiaj w koncu x800xl by sapphire , wlaczam kompa i szok - wentylator na tej karcie zaglusza pentagrama na full i wyjca na czipsecie - musze zmienic chlodzenie na silencera , znowu wydatek :angry: 1480023[/snapback] EEeee co Ty gadasz... Wiatrak wyje tylko na starcie a potem się wycisza... Dopiero przy mocniejszym obciążeniu zaczyna wiać mocniej, ale nie aż tak... Aczkolwiek do najcichszych napewno nie należy :) Ja mam silencera i wcale ciche niestety nie są... Jak chcesz cicho to tylko Zalman 700... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 No napiszcze czy ten ati silencer 5 rev2 wchodzi na sapphire x800xl agp !? Czyzby ten silencer nie byl cichutki ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 No napiszcze czy ten ati silencer 5 rev2 wchodzi na sapphire x800xl agp !? 1481339[/snapback] Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Kupilem, zamontowalem i zawylem :/ Trafil mi sie jakis felerny egzemplarz ktory przy max. obrotach ociera lopatkami o plastik dookola :( Jak sie powygina go troche to jakosc lepiej ale i tak pewnie trza bedzie wypalic troszke plastiku Po drugie glosnosc: zawiodlem sie bo wczesniej mialem x700pro tez na silencer i totalna cisza byla a tu nieprzyjemny dzwiek ktory jest niby cichy ale denerwuje :/ Dopiero po zmniejszeniu obrotow w ati tray tool do 20% jest ok :( Temperatura w 2d to ok. 39-40 stopni wiec chyba tak moze zostac na tych obrotach Niewiem jak w 3d - musze potestowac W tym momencie zaluje ze go kupilem (w sumie tanio dalem to na pocieszenie) -drugi raz wybralbym zalmana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Kupilem, zamontowalem i zawylem :/ Trafil mi sie jakis felerny egzemplarz ktory przy max. obrotach ociera lopatkami o plastik dookola :( Jak sie powygina go troche to jakosc lepiej ale i tak pewnie trza bedzie wypalic troszke plastiku Po drugie glosnosc: zawiodlem sie bo wczesniej mialem x700pro tez na silencer i totalna cisza byla a tu nieprzyjemny dzwiek ktory jest niby cichy ale denerwuje :/ Dopiero po zmniejszeniu obrotow w ati tray tool do 20% jest ok :( Temperatura w 2d to ok. 39-40 stopni wiec chyba tak moze zostac na tych obrotach Niewiem jak w 3d - musze potestowac W tym momencie zaluje ze go kupilem (w sumie tanio dalem to na pocieszenie) -drugi raz wybralbym zalmana 1495299[/snapback] Ale przecież wiadomo że Silencer 5 rev. 2.0 nie nadaję siędo cichych kompów... Ceramiczne łożysko w nim lubi wydawać pewien nieprzyjemny rodzaj odgłosu... Jeśli chcesz ciszę to Zalman z seri 700 na minimum albo jakaś kanapka :) A jeśli plastyk Ci ociera to reklamuj!! Mówisz że tanio kupiłeś, w sklepie czy używanego? Bo w sklepie kosztuje 59zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zalman jest taki dobry ? Hhhmm, nie wywala goracego powietrza poza bude.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zalman jest taki dobry ? Hhhmm, nie wywala goracego powietrza poza bude.... 1496019[/snapback] Jest cichy i wydajny i owiewa cały spód karty, a gorące powietrze to można czym innym wywalić.... pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zalman jest taki dobry ? Hhhmm, nie wywala goracego powietrza poza bude.... 1496019[/snapback] Zalman jest cichy i tak jak napisał kolega powyżej owiewa cały spód karty... Co do wyciągania za obudowę, kwestia ustawienia wiatraków w obudowie :) BTW ja mam Silencera na moim x800, niestety do najcichcszych nie należy :) Ale na noc wyłączam całkowicie i temp w miarę spoko, do 70*C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Nie no ustawilem ze go nie slychac prawie i temp w 2d jest ok 40 stopni Jaka jest bezpieczna lub zalecana max temp w 3D ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Nie no ustawilem ze go nie slychac prawie i temp w 2d jest ok 40 stopni Jaka jest bezpieczna lub zalecana max temp w 3D ???? 1496608[/snapback] Na standartowym do 80 potrafi dobić więc myślę że coś koło tego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 "Zwodowałem" swojego kompa (zapraszam tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139223), założyłem bloczek m.in. na GPU, kupiłem też miedziane radiatorki na pamięci grafiki. Przy pomocy Ati Tray Tools zacząłem testować możliwości OC karty. Z pamięciami dociągnęło do 558 MHz/1116 MHz: Widać max. temperatury rdzenia i MB grafiki Zacząłem też sprawdzać możliwości rdzenia, dociągnęło do 458-459MHz ale mniej więcej w tym samym momencie zaczęło walić błędami GPU Recovery (czy jakoś tak), monitor zgasł i nie udało mi się przeprowadzić kompletnego testu jak prezentowany na screen'ie powyżej. Zrestartowałem kompa, wszystko działa O co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 To jeszcze ktokolwiek ma włączone vpu recocery...? Po kiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 To jeszcze ktokolwiek ma włączone vpu recocery...? Po kiego? 1502770[/snapback] A co VPU daje? Albo nie daje? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Czy mógłby ktos mi poradzić jakie chłodzenie kupica na Sapphire X800Xl PCI Express?? Tak żeby jeszcze jakieś radiatorki na pamięć weszły. Kupiłem AC Silencer 5 rev. 2 i [gluteus maximus] blada nie wchodzi bo przeszkadzją 2 kondensatory. Prosze o pomoc bo temperatura jest tragiczna na standardowym chłodzeniu a o pamięciach juz nie wspomnę (oparzyć sie można) :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Czy mógłby ktos mi poradzić jakie chłodzenie kupica na Sapphire X800Xl PCI Express?? Tak żeby jeszcze jakieś radiatorki na pamięć weszły. Kupiłem AC Silencer 5 rev. 2 i [gluteus maximus] blada nie wchodzi bo przeszkadzją 2 kondensatory. Prosze o pomoc bo temperatura jest tragiczna na standardowym chłodzeniu a o pamięciach juz nie wspomnę (oparzyć sie można) :sad: 1502833[/snapback] zalmanik bedzie ok i jeszcze dostajesz w komplecie radiatorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Wyłączenie VPU niewiele daje. Ati Tray Tools w okolicach 455 MHz artefaktów nie wykrywa ale monitor się wyłącza i trzeba reesetować pryz pomocy przycisku na obudowie. Czyli ok. 455 MHz jest kres tego GPU ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 zalmanik bedzie ok i jeszcze dostajesz w komplecie radiatorki 1502835[/snapback] Tez myślałem nad Zalmanem ale te radiatorki do niego to lipa jakas (małe i wogóle). Czy pod "piuropusz" można zapodać cos wiekszego?? I jak u niego z głośnością?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 @AndyN- vpu recovery nic nie daje... a u mnie dodatkowo nie mogłem przekroczyć 550MHz na rdzeniu. Jak to wyłączyłem, to 560 jest stabilne (8h grania w GTA non- stop ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Tez myślałem nad Zalmanem ale te radiatorki do niego to lipa jakas (małe i wogóle). Czy pod "piuropusz" można zapodać cos wiekszego?? I jak u niego z głośnością?? 1503008[/snapback] problem w tym ze gdyby byly wieksze to mogly by poprostu niewejsc. Co innego jesli chodzi o drugą strone karty, tam wejdą spokojnie, ale pod zalmana ciezko jest wsadzic cos innego niz te z kompletu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) Czemu w riva tuner pisze mi na x800xl 16x1 zamiast 16x8 ??? Program zle podaje ? Edytowane 20 Czerwca 2005 przez lead Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Czemu w riva tuner pisze mi na x800xl 16x1 zamiast 16x8 ??? Program zle podaje ? 1506425[/snapback] A co chciales miec 128 potokow ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Myslalem ze to 1 oznacza liczbe vertexow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 1 oznacza liczbe układów zarządzania teksturami (TMU) na potok. A tak poza tym to X800XL ma 6 "vertexów". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 No i Zalmanik siedzi już na graficzce :lol: Temperaturka w stresie spadła z ponad 80 stopni na oryginalnym coolerku do nieco ponad 50 na Zalmaniku a o chałasie już nie wspomne. Moge polecić ten wentylek. Jest suuuper. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zobaczcie o ile WC obliża temperatury X800XL Oto co wycisnąłem z pamięci: Wszystkie wiatraki na full, proc na 9x200 Z GPU jest problem. W okolicach 456-458 (robiłem kilka prób) Ati Tray Tools wykrywa artefakty ale nie jest w stanie zakończyć testu, monitor gaśnie, muszę twardo resetować kompa. Myślę że granica jest mniej więcej tutaj: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 AndyN -> ładne temperaturki tylko szkoda że za bardzo nie wpływają na OC karty :? Ja na Zalmanie mam o ok. 10C wyzsze niż ty na WC wiec nie ma tragedii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 AndyN -> ładne temperaturki tylko szkoda że za bardzo nie wpływają na OC karty :? Ja na Zalmanie mam o ok. 10C wyzsze niż ty na WC wiec nie ma tragedii. 1512590[/snapback] No niestety, na dobrym AC rdzeń można pewnie podciągnąć do tego samego poziomu. Może taki egzeplarz się mi trafił :? ... A z pamięciami popróbuję jeszcze manualnie 3DMarkami a nie tylko ATT ... Tyle, że mam wyraźnie ciszej .... W idle (wentyle na min, cool&quiet) można przy nim spać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) No cisza przy WC to nizaprzeczalny plus. W sumie ja też nie narzekam na głosność. Na procku cisza, grafika ledwo słyszalny, w obudowie wentyle skręcone na low a jedynie co to chłodzenie chipsetu mnie wqrza. Edytowane 24 Czerwca 2005 przez KazMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55604811 Ciekawe, prawda :)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...