Skocz do zawartości
Gość

ATI Radeon X800 / XL

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze to jezeli 425mhz to koniec to lipa :( nic nie pomoze ? wiec chlodzenia mi sie chyba nie oplaca zmieniac pomimo tego ze do 70C na rdzeniu w stresie dochodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj szafirka X800XL i z nim dostałem Prince of Persia Piaski Czasu i Sterowniki 5.1 CCC. Zainstalowałem wszystko i chciałem zobaczy to Prince of Persia ale jak chce włączyc gre to wyskakuje że mój radek nie jest obsługiwany. Nie wiecie o co chodzi?

1609170[/snapback]

A robiłeś formacik jak zminiłeś graficzke ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wszystko nowe łącznie z dyskiem, a stary też formatowałem. Mi nie działa, najpierw długo jest ten obrazek z POP, a potem wyskakuje raport do wysłania, albo że proces został zabity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wszystko nowe łącznie z dyskiem, a stary też formatowałem. Mi nie działa, najpierw długo jest ten obrazek z POP, a potem wyskakuje raport do wysłania, albo że proces został zabity.

1610951[/snapback]

Pofatygowałem się dla Ciebie nawet na forum ubi tej gry, ale raczej poza tym, by odinstalować wirtualne napędy cd (daemon tools, alcohol, itp) to raczej nic konstruktywnego nie było. Może po prostu spróbuj mailowo, jeśli Ci zależy na pograniu w nią :]

P.S. a zobacz jeszcze w control panelu, lub poprzez ati tray toolsa czy masz włączoną obsługe tekstur dxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadnych napedów wirtualnych narazie nie mam, a obsługe też mam włączoną. Ale tak bardzo to mi znowu na tej grze nie zależy, no ale w koncu z kartą dali to powinna chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro będę miał zalmana VF-700AlCu :) mam nadzieję że jeszcze troszkę wyciągnę coś z radka :) po podkręceniu proca na 2,5Ghz mam 10500pkt w 3dmark03 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze musze poprawić chłodzenie żeby zacząć OC. Myśle że na wodnym będzie zapitalać na 460MHz. Teraz wole nie próbować bo to może tylko ją uszkodzić. Każdemu radze to samo. Kolega przegrzał swojego 9800Pro i ledwo mu działa na nominalnych zegarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest typowe (u x800) że podczas podkręcania jest freez, albo reset przez vpurecover??

Bo mam nową grafe od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz zabrałem się za oc i wyniki trochę mnie zaskakują...

Na stock'u miałem zwis przy ok 460 (tak na szybkiego) więc przebudowałem kibel i wrzuciłem omegi. Było lepiej bo grafa leciała do ok 474 ale dalej miałem zwisy, dziś wrzuciłem stery z płytki dołączonej do grafy i poleciała do ok 480mhz a później zwis i reset... Trochę jestem zbity z tropu, bo gdzie artefakty? :blink: Wygląda to tak, jakby wina leżała po stronie zasilacza, ale nie sądze żeby nie dawał rady...

Jaki jest max osiągnięty przez Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zasilacz. Zresztą mam idento Tagana jak ty. Przy "przekręconym" rdzeniu artów nie będzie - od razu zwis albo szachownica na ekranie, czasami restart lub czarny ekran. Granice technilogiczne rdzenia R430 są takie a nie inne i tego się nie przeskoczy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC Jujce: moj max to 485/580 przy temp. w domu 27C. Wczesniej przy standardowym chodzeniu 435/580. Czasami bawiac sie Ati Tray Tools dobijalem do 490/580 bez artefaktów ale nie udalo misie przejsc 3dMarka. Przy 485 przechodzi bez problemu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC Jujce: moj max to 485/580 przy temp. w domu 27C.  Wczesniej przy standardowym chodzeniu 435/580. Czasami bawiac sie Ati Tray Tools dobijalem do 490/580 bez artefaktów ale nie udalo misie przejsc 3dMarka. Przy 485 przechodzi bez problemu. :)

1629811[/snapback]

Wysoko chodzi, to wszystko na defaultowych napięciach czy robiłeś voltmoda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC Jujce: moj max to 485/580 przy temp. w domu 27C.  Wczesniej przy standardowym chodzeniu 435/580. Czasami bawiac sie Ati Tray Tools dobijalem do 490/580 bez artefaktów ale nie udalo misie przejsc 3dMarka. Przy 485 przechodzi bez problemu. :)

Jakich sterowników używasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysoko chodzi, to wszystko na defaultowych napięciach czy robiłeś voltmoda?

1629816[/snapback]

Nie nie robilem V-moda. Po zmianie chodzenia na wc zaczela mi tak ladnie chodzic.

Musze cos jeszcze zrobic z pamieciami bo narazie sa gole. Jakies radiatorki czy cos w tym rodzaju. :)

Jakich sterowników używasz?

1629816[/snapback]

Ati catalityst 5.8

Edytowane przez maniosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt nie odwazyl sie zrobic VGPU-moda(pencil) a moze ktos zrobił (w 1-dnym przypadku nie wyszło to wiem) i nie chce sie pochwalic wynikiem....??

p.s.

zrobiłem w końcu pencilmoda i powiem tyle: gra nie warta świeczki.........:-(

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem zalmana VF-700AlCu i rdzeń z 425 poszedł na 440-445 :)

1622854[/snapback]

u mnie szedł do 415 powyżej mega arty,zmieniłem na FREEZONE XC-80 Cu i max to 426 :sad: temp max 40C .Opłaca się robić jakieś VMody na GPU

Pamiątki latają do 1160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem chodzi o wynik w 3DMarku 2k1. Na sterach 5.8 lub ostatnich omegach bez znaczenia (podobny wynik) po zmianie procka z winiego na venice mam nizszy wynik w 3D marku. Dodam ze procek wyzej podkrecony (wini 2630, venice 2700) i karta wczesniej 440/1160 teraz 485/1170. Wynik odpowiednio 27732 teraz 27380. Windows swiezy teraz i przedtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zasilacz. Zresztą mam idento Tagana jak ty. Przy "przekręconym" rdzeniu artów nie będzie - od razu zwis albo szachownica na ekranie, czasami restart lub czarny ekran.  Granice technilogiczne rdzenia R430 są takie a nie inne i tego się nie przeskoczy.....

1622282[/snapback]

A ja sadze ze tutaj moze bc problem z niedoborem moc. Karta nie ma dodatkowego gniazda zasilajacego wiec musi zadowolic sie tylko tym co daje gniado czyli w musi sie zadowolic tym co daje zlacze(mowie o wersji na PCI-E bo na AGP jest dodatkowe zlacze zasilajace jak dobrze pamietam).

I tutaj moze byc przyczyna zwisow i slabego krecenia sie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sadze ze tutaj moze bc problem z niedoborem moc. Karta nie ma dodatkowego gniazda zasilajacego wiec musi zadowolic sie tylko tym co daje gniado czyli w musi sie zadowolic tym co daje zlacze(mowie o wersji na PCI-E bo na AGP jest dodatkowe zlacze zasilajace jak dobrze pamietam).

Rozważam jeszcze kwestię niedowoltowania karty, a jeśli chodzi o dodatkowe gniazdo to pcie ma większą "obciążalność" od agp dlatego nie ma dodatkowego gniazda. W każdym razie na laminacie jest miejsce na takowe, więc kto wie ;)

Przypomniało mi się jeszcze jedno: zauważyłem na "plecach" karty w pobliżu śledzia, minaturowe przełączniki ktoś wie do czego to ustrojstwo jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1643712[/snapback]

Oj nie. Maksymalna moc pobierana przez karte z gniazda PCIE wynosi 75W bez dodatkowego zasilania i jest to więcej niż daje AGP z dodatkowym zasilaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważam jeszcze kwestię niedowoltowania karty, a jeśli chodzi o dodatkowe gniazdo to pcie ma większą "obciążalność" od agp dlatego nie ma dodatkowego gniazda. W każdym razie na laminacie jest miejsce na takowe, więc kto wie ;)

Przypomniało mi się jeszcze jedno: zauważyłem na "plecach" karty w pobliżu śledzia, minaturowe przełączniki ktoś wie do czego to ustrojstwo jest??

1643762[/snapback]

Wiem ze Agp moze mniej wytrzymac ;)

Chodzi o to ze mimo ze PCI-E ma wiekszy amperaz to i tak jest to za malo jak dla 16-potokowca z DDR3. I jesli karta restartuje/zawiesza sie a wczesniej nie pojawialy sie arty to uwazam ze bardzo mozliwe ze karta ma za malo pradu bo jakby sie przegrzewala to po obnizeniu troche taktowania pokazalyby sie artefakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie ma ? :D o tym to nie wiedziałem ... a widzieliście jak ceny spadają? za 1500zł już jest x850XT a wcześniej był za 1900zł ... fakt 7800GT już widziałem za 1450zł. ale zwykłe x800 udało mi się tak podkręcic że mam równiuśko 5k w 3dm2k5 :) (bez OC 3850) żałuję jedynie że "nasze" x800 nie ma HDR ...

jakich używacie sterów do kręcenia karty ?

Edytowane przez molimo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi