Gemmy Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Już pytałem ale nie uzyskałem odpowiedzi. Jest sens robienia VGPU moda jeżeli rdzeń idzie na 427max,chłodzenie Pent80Cu.temp 40C.Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Raczej sensu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 x800 i x800XL są na tym samym rdzeniu ... http://www.techpowerup.com/articles//overc.../voltmods/112/3 ktoś podnosił tą metodą napięcia na rdzeniu ? jeżeli tak proszę o info bo trochę tam nie kapuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Ja troche moze z innej beczki ale chyba mi wybaczycie a mianowicie zrobilem smarki na Catalystach 5.9 na moim sprzecie takim jak w sygnaturce bez zadnego OC tylko zmienione timingi pamieci z 3-3-3-8 na 2.5-3-3-7 1T. Acha dodam ze Everest podaje nastepujace czetotliwosci taktowania mojego Sapphirka X800XL 398/493 MHz 3dmark 2001 - 20150 3dmark 2003 - 10197 3dmark 2005 - 4970 Co o tym sadzicie czy to sa poprawne wyniki jak na nie kreconego Sapphirka czy raczej slabe ?? Bo wiecie zawsze mialem Nvidie i baaardzo slaby sprzet ,a o ATI malo wiem to jest moja pierwsza karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KruK Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Co o tym sadzicie czy to sa poprawne wyniki jak na nie kreconego Sapphirka czy raczej slabe ?? Bo wiecie zawsze mialem Nvidie i baaardzo slaby sprzet ,a o ATI malo wiem to jest moja pierwsza karta. 1666502[/snapback] Masz jak najbardziej normalne wyniki, po podkreceniu rdzenia do ok 450 Mhz uzyskasz spokojnie 5 500 pkt w 3dmarku 2005. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 nom ok wyniki :) ja na swojej wykręconej ale 12p mam 5100p w 3dm05 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 żałuję jedynie że "nasze" x800 nie ma HDR ... Ma i to pełne, nie tylko bloom. Do zobaczenia np. w Lost Coast (HL2). Reszta gier, gdzie HDR jest nieaktywny na ati, to brudna kasa od nV, nic więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 nv to "..." niech ich szlak ... ATI zawsze górą :) a x800 to najbardziej ich wypasiony produkt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 A mam jeszcze jedno pytanie czy jest taka mozliwosc aby przez to iz mam fabryczne chlodzenie Sapphirka i podczas gry w CS'a temp osiaga kolo 65*C spadaly podzcas gry FPS'y ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 A mam jeszcze jedno pytanie czy jest taka mozliwosc aby przez to iz mam fabryczne chlodzenie Sapphirka i podczas gry w CS'a temp osiaga kolo 65*C spadaly podzcas gry FPS'y ?? 1667926[/snapback] Jezeli karta sie przegrzewa to moze to powodowac spowolnienie karty. Najlepiej jest obnizuyc taktowanie lub zalozyc lepsze chlodzenie aby sprwdzic czy to wina karty(lub silny nadmuch na karte np. wiatraliem pokojowm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Powiem wam cos bardzo ciekawego i oczekuje od was wyjasnienia w tej sprawie bo lekko mnie to dziwi :blink: a wiec moj kumpel ma takze A64 3000+ ale jesli sie nie myle to ClawHammera 512 MB Kingstona no i GF6800 ze 128MB a ja to co w podpisie. I podczas testu w CSS - STRES TEST przy ustawieniach grafiki na full rozdz 800x600 AAx2 AFx2 on osiagnal niecale 142 fps a ja 142.1 i to mnie lekko dziwi bo niby X800XL w kazdym jakim widzialem tescie bila 6800 na leb a tu ZONK. MA jedynie pokrecone taktowanie rdzenia z 325 / 370 ale i tak mniej niz ja mam w standarcie 398, no chyba ze jeszcze podkrecil CPU ale tego nie zauwazylem jak bylem uniego. I to mnie bardzo dziwi jak to jest mozliwe abysmy mieli tyle samo fps a nawet podczas gry on ma wiecej :blink: :mur: co jest grane co moge miec nie tak bo juz sam nie wiem :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Mam pytanko. Od jakiegoś czasu grałem sobie na tym co w podpisie i żyłem w błogiej nieświadomości a dokładniej odnośnie temperatury na grafice. Tak od niechcenia zainstalowałem sobie ATITool i looknołem na tempy. A windzie 43 stopnie a w Lineage2 albo w HL2 75-76. Pytanie: te temperatury nie są przypadkiem za wysokie?? I gdybym zmienił cooler z oryginalnego na np. ATI Silevcer 5 rev2 czy Pentagram XC-80 Cu o ile spadna temperatury (oczywiście w przybliżeniu) i który z tych wentli co podałem polecacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Powiem wam cos bardzo ciekawego i oczekuje od was wyjasnienia w tej sprawie bo lekko mnie to dziwi :blink: a wiec moj kumpel ma takze A64 3000+ ale jesli sie nie myle to ClawHammera 512 MB Kingstona no i GF6800 ze 128MB a ja to co w podpisie. I podczas testu w CSS - STRES TEST przy ustawieniach grafiki na full rozdz 800x600 AAx2 AFx2 on osiagnal niecale 142 fps a ja 142.1 i to mnie lekko dziwi bo niby X800XL w kazdym jakim widzialem tescie bila 6800 na leb a tu ZONK. MA jedynie pokrecone taktowanie rdzenia z 325 / 370 ale i tak mniej niz ja mam w standarcie 398, no chyba ze jeszcze podkrecil CPU ale tego nie zauwazylem jak bylem uniego. I to mnie bardzo dziwi jak to jest mozliwe abysmy mieli tyle samo fps a nawet podczas gry on ma wiecej :blink: :mur: co jest grane co moge miec nie tak bo juz sam nie wiem :mur: :mur: 1670726[/snapback] Za mala rozdzielczosc do testwawnia kart graficznych. W tej rozdzielce glowne skrzypce gra procesor i reszta sprzetu a mniej grafa wiec jak testujecie to w wyzszej rozdzilece. Do tego AAx2 u AFx2 to dla dzisiejszych kart pestka jak juz to wlaczcie AAx4 i AF x8/16 Moze byc wlaczona blokada fps na 140 przez co gra nie pozwala na uzyskanie wiecej kaltek aby nie bylo skokow z np. 200fps do 140fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 powyżej 70C to już trochę gorąco ... za 90zł masz zalmana takiego jak ja i w stresie mam 56C na niskich obrotach (5V) a przedtem na zwykłym coolerze miałem tak jak ty powyżej 70C. ( karta moja zobacz jak jest kręcona :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 (edytowane) Czy mial ktos z was problemy z ATI Tray Tools na tej grafice? :-| Zakupilem nowy sprzet i miedzy innymi ta grafe Sapphira PCIe i nie moge za nic go uruchomic... Wiesza winde na dzien dobry (pomaga tylko reset) a jak mi sie udalo go raz uruchomic to nic zwiazango z monitoringiem (temp, fan speed) nie pokazywal... A potem od razu zwis. :sad: Nie wiem czy maja cos moze do tego stery zainstalowane w systemie czy to cos innego? :? Edytowane 3 Października 2005 przez Disruptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 zassaj inną wersje :) i zobacz czy działa poprawnie, jak nadal będziesz miał problemy to pozostają stery ;*( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Zassalem juz nowsza wersje ATT i juz nie wiesza kompa tylko ze nadal nie dziala monitoring... :mur: A stery to najnowsze Omegi. Teraz przyszla pora na oryginalne ATI Catalyst 5.9 ktore wlasnie sie sciagaja... :D Zobaczymy jak to bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koldyka Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Witam! W maju tego roku kupiłem kompa z Sapphire Radeon X800 XL BOX (czerwona PCB) na pokładzie. Na początku nie podkręcałem bo nie potrzebowałem (wszystkie gry śmigały). Ostatnio jednak wymagania gier wzrosły. Zainstalowałem ATI Tray Tools i chciałem żeby wyszukał maksymalne taktowania, znalazł: rdzeń - 388 pamięci - zjechał do 388 i napisał, że mniej już nie może To poniżej taktowań fabrycznych!! Karta strasznie się grzeje (mam standardowe chłodzenie), mam obudowę big tower Chieftec Bravo BA-01B-B-B wentyl 120 mm wyciągający, wentyl z procka wieje troszkę na karte graficzną, pomimo tego karta jest strasznie gorąca. Czytając ten temat zauważyłem, że to dosyć normalne. Ale, żeby nie dawała rady na fabrycznym taktowaniu to trochę przesada. Mam stery Radeon Omega Drivers 2.6.75a (Catalyst 5.10a) Temperatury teraz w windzie: rdzeń-54 pamięci-46 (wg ATI Tray Tools). Czy karta może być popsuta? Czy reklamować ją? Co robić :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Witam! W maju tego roku kupiłem kompa z Sapphire Radeon X800 XL BOX (czerwona PCB) na pokładzie. Na początku nie podkręcałem bo nie potrzebowałem (wszystkie gry śmigały). Ostatnio jednak wymagania gier wzrosły. Zainstalowałem ATI Tray Tools i chciałem żeby wyszukał maksymalne taktowania, znalazł: rdzeń - 388 pamięci - zjechał do 388 i napisał, że mniej już nie może To poniżej taktowań fabrycznych!! Karta strasznie się grzeje (mam standardowe chłodzenie), mam obudowę big tower Chieftec Bravo BA-01B-B-B wentyl 120 mm wyciągający, wentyl z procka wieje troszkę na karte graficzną, pomimo tego karta jest strasznie gorąca. Czytając ten temat zauważyłem, że to dosyć normalne. Ale, żeby nie dawała rady na fabrycznym taktowaniu to trochę przesada. Mam stery Radeon Omega Drivers 2.6.75a (Catalyst 5.10a) Temperatury teraz w windzie: rdzeń-54 pamięci-46 (wg ATI Tray Tools). Czy karta może być popsuta? Czy reklamować ją? Co robić :?: 1730945[/snapback] A jak uruchamiasz ATI Tray Tool to nie pokazuje Ci się, że włączony jest jakiś temporal antyaliasing czy coś podobnego? poza tym spróbuj innych sterowników i niestety siedź przy kompie jak testujesz bo czasem zdaża się, że jak dojdzie zbyt wysoko z taktowaniami to później one zamiast się trochę zmniejszać to zmniejszają się cały czas i są takie właśnie kwiatki. Możesz tez spróbować ATI Tool zamiast ATI Tray Tools (tylko tak jak mówię za pomocą ATI Tray Tools wyłącz Temporal Antyaliasing i coś co chyba nazywa się A.I.- bo te rzeczy mogą powodować problemy dla tych programów a testuj graf ę ATI Toolem). Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 jak masz kase to kup zalmana VF-700AlCu naprawdę dobra rzecz i kręć karte a sprawdzaj 3dmark03 (test nature). att mi też wywalał arty na poziomie 400mhz na rdzeniu a sam dojechałem do 450mhz i artów ani w test nature nie było ani w grach :) (tak samo pamięci kręć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Tym razem Fatal1ty wziął się za X800XL W oczy rzuca się to, że karta jest wyposażona w 512 mb ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Witam posiadam Gigabyte Radeon X800 256MB (256bit) GV-RX80256D http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=3763 w srode przyjdize mi chlodzenie i mam pytanie czy da się tą karte zmodować na 16 potoków ? znalazlem tez na stronie producenta nowy bios do tej karty http://tw.giga-byte.com/VGA/Support/BIOS/B...GV-RX80256D.htm moze sie orientujecie co on wprowadza nowego ?? z góry dzieki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 X800 z czego wiem nie da się zmodować do X800XL - 16 potoków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
___HAWK___ Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Witam...zamieniłem śmietnik zwany GF 5900 na x800XL i jestem mile zaskoczony efektami wizualnymi tej karty.. :-P w chwili obecnej dokręciłem ją na 430/1060 MHz na oryginalnym chłodzeniu...w stersie temp dochodzi do 75 stopni i zwiecha..Pytanie brzmi ...czy warto ją męczyc dalej i montowac lepsze chłodzenie czy po prostu zostawic jak jest bo lepiej nie bedzie? .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Montowac lepsze chłodzenie. Przecież gołym okiem widac, że zwiechy sa przez temp..... Oryginalne chłodzenie to można sobie w cztery litery wsadzić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Montowac lepsze chłodzenie. Przecież gołym okiem widac, że zwiechy sa przez temp..... Oryginalne chłodzenie to można sobie w cztery litery wsadzić.... Racja, Zalmanik + dobra pasta + przewiew w budzie załatwi problem wysokiej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 mam pytanie posiadam Radeona x800 Gigabyte z pasywnym chłodzeniem i kupiłem Arctic Cooling VGA Silencer ATI4 ale na karcie nie mam wejscia na wiatrak z chlodzenia a ta wtyczka z wiatraczka jest jakas mniejsza niż standardowe 3 piny jak to podpiąc ?? pompcy bo w idle mam teraz 70stopni, pasywnego chlodzenia raczej mi sie juz nie uda zalozyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 a nie możesz wyjąć piny z wtyczki od zasilania arctica tak aby podłączyć je pod kable od zasilacza 12V lub 5V?? aż takie to trudne ludzie pomyślcie trochę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) juz sobie poradziłem i jestem zaskoczony spadkiem temperatury w idle 30 stopni w stresie max 46 stopni na oryginalnym chlodzeniu mialem w idle 50 stopni w stresie do 70 wiec spadek fantastyczny teraz biore sie za krecenie :D Edytowane 11 Listopada 2005 przez tomekbobi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
___HAWK___ Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Zamieniłem chłodzenie na Pentagram XC-80 AlCu "PRAWIE" to samo co Zalman a 3/4 ceny :) .....spadek temperatury do 54 w stresie....radiatory na RAM też troche pomogły......Dzięki za porady...Pytanie tylko dlaczego GPU nie kręci dalej jak 440 MHz....temperatura jak wyzej 2 min zabawy i zwiecha..?? P.S. zmiana driverów na ATI War Catalist 5.10 podniosła 3D Marka 03 o 100 pkt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...