Oscaroo Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Witam, mam taki szalony pomysl. Jakims trafem nabylem droga kupna dwa takie same coolery Pentagrama QC-80 Cu. Nie bede pisal jak to sie stalo bo to inna historia...:) I oto jeden mam w komputerze i chodzi cacy a z drugim nie wiem co zrobic. Nie jest on niestety sprawny bo listki od radiatora sa pogiete ale za to wiatrak jest ok. I stad moj pomysl... Moj zasialcz to standartowy Codegen 300 W i ma cholernie glosny wiatrak... Czy jak uda mi sie przymocowac jakas metoda ten wiarak z Pentagrama w sasilaczy zamiast tego standartowego to czy to cos da? Wydaje mi sie, ze ten wiatrak Pent. jest cichszy. Oczywiscie bedzie mozna regulowac obroty :) Wiec moze ktos podzieli sie uwagami :) ? A moze dac sobie spokoj bo spale zasilacz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Lepiej zmień zasilacz zamiast bawić się w taką partyzantkę. Może sprzedasz komuś ten pogięty radiator za parę złotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebullankaYgrzanka Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Pojawia się pytanie o ile jest cichszy ten PENTAGRAM... Bo jeśli nie należy do wyjątkowo cichych to lepiej byłoby kupić wiatraczek ARCTICa za 10-14zł. Ja taki wlaśnie zamontowałem do CODEGENa 300W i wszystko działa spoko. Ale zanim to zrobisz to polecam wyciąć tą kratke przy wiatraczku w zasilaczu (taka blaszane sito ) - u mnie to zdecydowanie zredukowało poziom hałasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 BENITO ma rację - lepiej zmień zasilacz zanim odejdzie w zaświaty zabierając ze sobą resztę sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Ja właśnie zamontowalem w zasilaczu Arctic Cooling. Kupiłem na Allegro za 9 zeta i tam w opisie pisze, że przeznaczeniem są obudowy jak i zasilacze, więc to zrobiłem. Jak na razie chodzi i to bardzo cicho i nie narzekam!! Polecam gorąco!! jest super. Taki sam założyłem na przód obudowy, a na wyrzucanie z tyłu obudowy zamontowałem turbinkę, też tej samej firmy. To rewelacja!! Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control ( z czujnikiem temperatury ) Przepływ powietrza jest od 20,2-52,5 m3/h , a poziom hałasu generowany przez śmigła kształtuje się od 10 do 23 dB, co czyni go bezgłośnym i najprawdopodobniej najcichszym wentylatorem w swojej klasie dostępnym na rynku. Montaż jest bardzo prosty. Dodatkowa zaletą jest możliwość montażu 2 wentylatorów, jednego z przodu obudowy, drugiego z tył, to zapewni bardzo dobry przepływ powietrza. Jest również możliwe zamontowanie tego wentylatora w zasilaczu ( zamiast standartowego wentylatora dość głośnego ), pozwoli to na znaczną redukcje poziomu hałasu. Podłączyć należy go do płyty głównej, jest to możliwe dzięki zastosowaniu przewodu zasilajacego o dość dużej długości ( 40 cm - gruby jednożyłowy przewód ). Takie rozwiązanie jest dość tanie, a jednocześnie znacznie obniża hałas. Mój kumpel używa wiatraków tylko tej firmy już od roku i komputer ma bezgłośny i chłodny, a ma sporo sprzętu w środku. Skusiłem się i ja i teraz nie żałuję. Tylko pamiętajcie by był to wiatraczek z czujniekiem temperatury!!! Edytowane 12 Marca 2005 przez Lemik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...