ziooom Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Problem dotyczy Apache 2.0.48, na MDK 10 jadro 2.6.3, a konkretnie to pojawia sie gdy ustawiam sciezke w httpd.conf na inna niz /var/www/html (dodam ze apache byl instalowany jako pakiet przy instalacji MDK, a nie jako sciagany i instalowany z neta) Chodzi mi o to ze chce aby serwer "zczytywal" strone z /home/user/www/ ale wtedy pojawia sie ten oto blad. Oczywiscie tez nie chce dac chmod (chown) na 777 zeby ktokolwiek nie mogl sobie "szalec" (wiecie o co chodzi ) Na serwerach wirtualnych problem jest ten sam. Za Chiny nie wiem jak to "naprawic" pomozcie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 chmod o+r /home/user/www Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziooom Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 kurcze dalej nie dziala :/ dalem oprawnienia chmod o+r /home/ures/www , wszystko ladnie , tylko ze nadal stronka wywala "You don't have permission to access / on this server." w konfigu jest ustawiony katalog /home/user/www i chce zeby z niego czytalo stronke, ktora tam jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziooom Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 wykrylem jeszcze 1 problem :P przypuscmy ze mam na kompie wielu uzytkownikow i kazdy ma katalog w /home/user1 ; /home/user2 itd.... jak ustawic uprawnienia aby po zalogowaniu na odpowiednie konto dany uzytkownik nie mogl z niego wyjsc wyzej, czyli zeby mogl robic wszystko w SWOIM katalogu, ale zeby nie mogl sie dostac do innych. probowalem z chmod ale chyba nie dziala .... bo albo po zalogowaniu nie przenosi go do jego katalogu (tylko do "/" !!!!) albo bez niczego moze sobie przegladac caly dysk .... poratujcie ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 kurcze dalej nie dziala :/ dalem oprawnienia chmod o+r /home/ures/www , wszystko ladnie , tylko ze nadal stronka wywala "You don't have permission to access / on this server." /home/user/www musi miec prawa r-x, dla /home/user wystarczy --x (prawa dla grupy najlepiej wyzerowac, po co userzy maja miec mozliwosc chodzenia po nieswoich HOME'ach) Pozatym mysle, ze problem lezy gdzie indziej.. Po prostu masz domyslna konfiguracje apacha, w ktorej Indexes sa wylaczone, wiec to ze wyskakuje ten blad jest normalne. Dodaj do dyrektywy Options w httpd.conf wpis Indexes wykrylem jeszcze 1 problem :P przypuscmy ze mam na kompie wielu uzytkownikow i kazdy ma katalog w /home/user1 ; /home/user2 itd.... jak ustawic uprawnienia aby po zalogowaniu na odpowiednie konto dany uzytkownik nie mogl z niego wyjsc wyzej, czyli zeby mogl robic wszystko w SWOIM katalogu, ale zeby nie mogl sie dostac do innych. Po zalogowaniu sie na ftp czy ssh ? Jesli ftp to szukaj po opcjach serwera www jak to ustawic. Jesli ssh to przeciez uzytkownik musi miec dostep do czesci plikow systemowych, zeby cokolwiek robic. W tym czesc plikow w /etc i takie tam.. jak masz jakies konkretne rzeczy ktore chcesz zablokowac to chmod.. A za duzo taki user nie namiesza, bo przeciez nie dales mu prawa do zapisu dla czegos poza /tmp i $HOME ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziooom Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 oczywiscie chodzi o ssh mozliwosci zapisu oczywiscie nie ma , ale moze przegladac zawartosc komputera :/ (prawa dla grupy najlepiej wyzerowac, po co userzy maja miec mozliwosc chodzenia po nieswoich HOME'ach)wyzerowac, tzn. jak mam "wyzerowac" jakas komenda ? czy chmod 000 ? ;p jeeezu znofu cos namotalem i teraz tylko ja moge otworzyc strone index.html w przegladarce, a innym wyswietla ze nie moze polaczyc z serwerem :/ fuck ..... nie wiem czy to wina konfiga czy cos z chmodami, chownami porobilem ... :/ (dlatego potrzebuje wiedziec czy dz sie przywrocic jakos "domyslny" stan dostepu do folderow (taki poinstalacyjny stan :P )) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 oczywiscie chodzi o ssh mozliwosci zapisu oczywiscie nie ma , ale moze przegladac zawartosc komputera :/ I w czym Ci to tak bardzo przeszkadza? Dostep, do plikow typu /etc/shadow jest domyslnie zabroniony.. a przegladac to sobie moze skoro nic nie zrobi. A jak masz jakies tajne rzeczy, to jak juz pisalem, mozesz je "ukryc" przed userami. wyzerowac, tzn. jak mam "wyzerowac" jakas komenda ? czy chmod 000 ? ;pchmod g-rwx jeeezu znofu cos namotalem i teraz tylko ja moge otworzyc strone index.html w przegladarce, a innym wyswietla ze nie moze polaczyc z serwerem :/Jak nie moze polaczyc z serwerem to nie jest to napenwo wina chmodow, predzej jakis ustawien apacha, sieci or sth. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...