Skocz do zawartości
Fach

NAJWIEKSZY PUSTY MHZ!

Rekomendowane odpowiedzi

A ja i tak uważam że najbardziej puste MHz to są w procesorch Via.

Bo tam proc 1GHz ledwo dorónuje w Quake  Celkowi 400 albo i nawet nie.

Za to w bazach danych przegania Celerona 2GHz... i to całkiem sporo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko: ten celek jest juz Northwood czy jeszcze WILMA? Jak Northwood to ktore Celki sa HW a Ktore Wilma? wiem tylko ze 1.7 i 1.8 to Wilma a reszta nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel prowadzi ciekawą politykę nazewniczą w stosunku do celerona. W przypadku pentium to z uporem godnym lepszej sprawy intel dodaje kolejne numerki do nazwy podczas gdy Celeron od początku zwie się tak samo - Celeron - żadnych zmian, dodatków do nazwy etc. Wszystkie te nazwy typu celeron - tulantin czy celeron II nie były nadane przez Intela :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko: ten celek jest juz Northwood czy jeszcze WILMA? Jak Northwood to ktore Celki sa HW a Ktore Wilma? wiem tylko ze 1.7 i 1.8 to Wilma a reszta nie wiem.

Celek 1,7 i 1,8 to Willamette z e zmniejszoną o połowę cache L2 (128kB) i tak samo jak Willamette w technologii 0,18. 2GHz to ta sama architektura co 1,7 i 1,8 tyle samo L2 tylko że jest wykonany w 0,13 mikrona. Dlatego tak się dobrze kręci ale wydajność :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba złoże kumplowi kompa na tym procku już widze jego mine jak będze sie podniecał że ma 2ghz jeszcze postaram sie go wykręcić na max jak mi sie uda na 3ghz to będze sie podniecał że ma prawie 2x szybszego procka odemnie :).

Heh... masz racje, wyglada na to, ze Celerony 'utonęły' w CooperMine (kopalni?? :oops: ) i kolejne edycje tylko maja wspolna nazwe z wczesniejszymi edycjami tegp procka :( A szkoda, bo dobrze sie kreca, wiec jakby mialy ciut lesza architekture, mozna by faktycznie ladnie 'dac czadu' :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Któray z was ma takiego celerona ?

Bo czytając wasze posty widze że każdy.

Ciekaw jestem dlaczego do tych testów nie dołączyli duronów, poza tym nie jestem aż takim optymistą żeby wierzyć we wszystkie bzdury co sie w internecie pokażą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem dlaczego do tych testów nie dołączyli duronów, poza tym nie jestem aż takim optymistą żeby wierzyć we wszystkie bzdury co sie w internecie pokażą.

ja mam to co w LOGO, hehe, chcecie testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam to co w LOGO, hehe, chcecie testy?

Ja też mam celerona takiego jak w sigu, ale chodzi mi o to czy ktoś z szanownych krytykantów ma tego nowego celeronka, albo czy go kiedykolwiek na oczy widział

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle ze testy sa jak najbardziej prawdziwe , pozatym pomysl jakby ten Celeron po podkreceiu na 3 Gh mial wydajnosc wieksza , dajmy na to jak P4 2,4Gh , to przecierz nikt by nie kupil P4 . A tak intel bedzie chociaz kontrolowal najtanszy segment .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle ze testy sa jak najbardziej prawdziwe , pozatym pomysl jakby ten Celeron po podkreceiu na 3 Gh mial wydajnosc wieksza , dajmy na to jak P4 2,4Gh , to przecierz nikt by nie kupil P4 . A tak intel bedzie chociaz kontrolowal najtanszy segment .

Tak samo są prawdziwe jak z tymi testami celeron vs cyrix w bazach danych, terefere, jasne najlepiej jest pisać o rzeczach których sie nigdy na oczy nie widziało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo są prawdziwe jak z tymi testami celeron vs cyrix w bazach danych, terefere, jasne najlepiej jest pisać o rzeczach których sie nigdy na oczy nie widziało

No widzisz jak wiele osob pisze na tym forum o rzeczach ktorych nigdy nie mialo ;) , a wracajac do tematu to patrzac z punktu marketingowego Intel nie musi dawac w takiej cenie tak mocnego proca , bo P4 juz sa stosunkowo tanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wychodzi ze celki 1.7 i 1.8 to Wilamette (0.18 ) z obnizona iloscia cachu L2 do 128 KB (z 256) a celek 2.0 to Northwood (0.13) z obnizona iloscia cachu L2 do 128 Kb (z 512). Pytanie jak celek 1.9 - jakie to ma jadro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie nie jest to nowy celek 300a bo tamten przy zegarze 463 rzeczywiscie dawal komfort i wydajnosc prockow z najwyzszej polki

Moja siostra ma 300a na slocie. Czy jak podkrece go do 450 na zwyklym chlodzeniu, czyli niskim prostokatnym (jak to wszystkie slotowe) radiatorze i dosc slabym wiatraku, chyba jakies 3500rpm, to bedzie to tak samo stabilnie chodzilo? a, na dodatek plyta PCChips...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wychodzi ze celki 1.7 i 1.8 to Wilamette (0.18) z obnizona iloscia cachu L2 do 128 KB (z 256) a celek 2.0 to Northwood (0.13) z obnizona iloscia cachu L2 do 128 Kb (z 512). Pytanie jak celek 1.9 - jakie to ma jadro.

Nie ma celka 1,9 i prawdopodobnie nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Duron to nie jest konkurencjha dla tego procka. Ten procek kosztuje więcej niż AthlonXP1800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Duron to nie jest konkurencjha dla tego procka. Ten procek kosztuje więcej niż AthlonXP1800+

Bo jest na rynku tydzien, a AXP1800+ 100 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do DeCnisa i kilku ;] ,nie mushe posiadac proca zeby wnioskujac z KILKU zrodel nie moc dojsc jego wydajnosci ,zreshta jush wczesniej moznabylo wiedziec jaka ten proc bedzie mial wydajnosc, dlaczego? otoz dlatego ze to jest to samo co celek na wiliamette tylko w 0.13 a to wydajnosci nie zwieksha tylko MHZe.A wystarczajaco duzo recenzji czytalem (zreshta pracowalem chwile tesh) na tych celkach zeby wiedziec ze sa porazka.Zreshta mam teraz chipa w rekach ,jest test (wiem wiem ze tpo TYLKO ;] chip) i wyraznie widac ,procek na poziomie durka 1.3 ,czasem gorszy czasem lepshy.Tylko roznica w cenie ,210zl kontra skromne 550zl ;] .A pamietacie moze pierfshe celki ? bez cachu ? tam INTEL tesh ostro umoczyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest na rynku tydzien, a AXP1800+ 100 lat.

A co to ma do rzeczy? Prędzej spadnie cena tego Athlona niżtego celerona. Za chwilę AXP2000+ będzie tańszy od tego celka. Nie bardzo rozumiem jaki jest sens porównywać procki z dwuch róznych segmentów cenowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procek kosztuje więcej niż AthlonXP1800+

a potem

Nie bardzo rozumiem jaki jest sens porównywać procki z dwuch róznych segmentów cenowych.

:D:D:D:D:D:D

Ty nie dość że lamer to chyba jeszcze przygłup jesteś. Smutne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Athlon Xp 2000+ to jakies 480-500zl a nowy celek 550zl ;]

No proszę... A nawet po podkręceniu na 3GHz ten Celek za bardzo nie ma szans nawet z AXP1800+... Ale zawsze się znajdą chętni na 3GHz choćby było wolniejsze i droższe niż 1500Mz w procku porządnej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procek kosztuje więcej niż AthlonXP1800+

a potem

Nie bardzo rozumiem jaki jest sens porównywać procki z dwuch róznych segmentów cenowych.

:D:D:D:D:D:D

Ty nie dość że lamer to chyba jeszcze przygłup jesteś.

KvM

bez takich prosze OK ?

Smutne to sa takie jalowe gadki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos KvM dzisiaj nerwowy jakis  jestes :twisted:. A jezeli chodzi o nowego Celka to po ch... sie klucic ,jak nie chcesz to nie kupujesz :) .

Wiesz tu nie chodzi już o tego Celka. Albo ten gosć faktycznie mało kumaty jest albo takiego udaje. Na przyszłość postaram się jednak powstrzymywać od pisanie tego co o nim myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...